Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Två gånger åkte hon och skällde ut Börje”

Leon Bristedt. Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Börje Salming Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Leon Bristedt, 23, har slagit genom med dunder och brak i Rögle både på och utanför isen.  

Här berättar han om tunga tiden i USA, sin syn på Cam Abbotts ledarskap under kräftgången, viljan att inte bara vara hockeyspelare utan även stimulera den intellektuella sidan och om hur han tränade för Börje Salming som liten. 

Och så bjuder han på en kul anekdot om hockeyikonen.    

– Det var allmänhetens åkning... Två gånger åkte hon fram och skällde ut honom, berättar han.  

Han är succényförvärvet som ligger tvåa i Rögles interna poängliga på isen. 

Utanför har han närmast blivit något av lagets språkrör sett till frekvensen av intervjuer. 

Stockholmaren Leon Bristedt, 23 år.  

– Du hör att jag inte kommer från Skåne, påpekar han en bit in i intervjun. 

– Jag har haft dålig koll på Skåne innan men jag trivs jättebra. Det har överträffat mina förväntningar på alla sätt. Här är många trevliga platser att upptäcka, från Kullaberg till Kivik, och sedan bor jag i Helsingborg. 

I Rögletröjan har det hunnit bli 15 SHL-matcher och elva poäng. 

Bortsett från en andraplats i interna poängligan har han dessutom fjärde mest speltid i laget. 

– Jag hade inte förväntat mig att hamna så högt upp i hierarkin så snabbt. Jag har alltid vetat vad jag kan och har bra självförtroende men det är svårt att veta vad man ska förvänta sig den första professionella säsongen. 

– Sedan kommer jag från ett jobbigt år så nu var det viktigast att bara ha roligt och hitta glädjen i hockeyn igen. Det är kanske en stor anledning till att det gått så bra. Jag kan spela avslappnat och vara kreativ. 

Kul minne med Salming 

Börje Salming. Foto: THOMAS NILSSON

Leon Bristedt är född i Vaxholm och har IK Waxholm som moderklubb. De första åren spelade han bland annat med Börje Salmings son som var lika gammal och hade även den gamla hockeyikonen som tränare.  

– Han hjälpte till en hel del men det kändes som han ville hålla sig i skymundan.

Har ni fortfarande kontakt? 

– Det var längesedan jag pratade med honom nu men om vi träffas så morsar vi. 

– Jag har ett kul minne med honom. Det var allmänhetens åkning, jag var där med pappa, han var där med sin son, när en mamma staplade runt och var jättearg för att han inte hade hjälm. Hon tyckte väl att han skulle föregå med gott exempel och att det var farligt. Två gånger åkte hon fram och skällde ut honom. 

– Till sist sa han - jag har spelat över 1000 NHL-matcher, jag tror nog att jag klarar allmänhetens åkning utan hjälm.    

Som 19-åring lämnade Leon Bristedt Linköping, där han spelat juniorhockey under tre år, för att åka till Nordamerika och collegehockey i Minnesota. 

Det blev fyra år som han har beskrivit som en berg- och dalbana. 

– Jag fick ett tufft första år, ett jättebra andra år hockeymässigt, bra tredje år och ett väldigt tufft fjärde år. Jag åkte dit med ambitionen att skriva ett NHL-kontrakt efter fjärde året men det blev inte så på grund av att jag hade det tufft hockeymässigt då. 

– Men det var en extremt lärorik tid och det har utvecklat mig som människa och hockeyspelare. Man fick lära sig att planera och ta ansvar för skola och hockey på ett annat sätt än vad spelare kanske är vana vid här. Sedan var familjen och flickvännen långt borta och man fick inte komma hem på högtider. Det var också tufft att inte ha några svenskar runt sig. Många grejer som man inte tänker på och som tär på en. 

Trivs med Abbotts ledarskap

Även om collegehockeyn på University of Minnesota, som är ett av de mest anrika i Nordamerika, slutade i besvikelse har han dragit nytta av skolningen. 

– De är väldigt noggranna taktiskt och om jag kan behålla delar av den nordamerikanska spelstilen och blanda med den svenska som är lite mer öst och väst så kan det bli väldigt bra. 

Cam Abbott. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Cam Abbotts amerikanska ledarskap har kritiserats för att vara för hårt när Rögle krisade under säsongsinledningen - hur ser du på det? 

– Jag har ingenting att klaga på. Personligen har det fungerat jättebra, jag har fått mer förtroende och en större roll än vad jag förväntat mig. Jag är van och trivs med nordamerikansk stil, lite hårdare och mer direkt. 

– Om man jämför Cam med min coach i USA så är han inte hård på något sätt. Det handlar om vad man jämför med också. 

Men du återvände hem för att hitta tillbaka till glädjen i hockeyn och så inleder Rögle, som haussats upp på förhand, med en kräftgång - hur gick dina tankar när ni låg i botten?

– Jag försöker att inte tänka så mycket. Jag har varit med om flera resor där lag har gått upp och ner. Visst hade vi det tungt men vi såg vad vi gjort under försäsongen och vi har materialet. Det handlade bara om att klicka, få alla pusselbitar att passa i varandra. 

– Vi hade också tålamod och jobbade med vårt spel och fokuserade på delarna som var dåliga, exempelvis boxplay och powerplay. Defensiven har också blivit mycket tätare. 

Hur är läget i Rögle nu då? 

– Det är god stämning. Vi kan vara avslappnade på ett sätt som vi kanske inte kunde innan och jag tycker det har satt sig lite. Folk har hittat sina roller. Målet nu är att fortsätta framåt. 

Daniel Zaar, kedjekamrat med Leon Bristedt. Foto: ANDERS BJURÖ / FRILANSFOTOGRAFERNA / 440 FRILANSFOTOGRAFERNA.SE

Samtidigt har det som sagt gått bra för dig personligen hela tiden...

– Jag är en del av laget. Det är kul det går bra för mig men jag spelar med två riktigt bra spelare i Ted Brithén och Daniel Zaar som gör mig mycket bättre. Jag vet också att det kan svänga väldigt snabbt i hockey. Det räcker att gå tillbaka till mig själv ett år. 

– Sedan finns det andra i laget som gör mycket och viktigt arbete som inte får samma mediatid som jag. 

Gör mycket media 

Ja, du har verkligen hamnat i det mediala rampljuset - vad säger du om det? 

– Jag har inget problem med uppmärksamheten men det är inget behov heller. Media är viktigt för oss hockeyspelare också för att hålla sporten levande. Jag känner det är mitt ansvar att ha en bra relation med media, det är en del av jobbet och det är lite roligt också. 

– Men oavsett uppmärksamhet handlar det om vad man presterar på isen och att göra mål. Få in puckjäveln i målet. Jag bryr mig inte så mycket om all press utifrån. Jag värderar vad mina coacher och lagkamrater säger till mig och mina personliga mål. 

Vad säger du om fansen i Ängelholm? 

– De är verkligen speciella. Det är första gången jag fått gåshus när jag åkt ut på en rink för några hemmamatcher sedan. De är lojala och det är riktig bra tryck i arenan. Jag har också fått höra att folk blir som galna när laget börjar vinna. 

Från det ena till det andra - vad brinner du för vid sidan av hockeyn nu? 

– Jag tycker det är kul att stimulera den akademiska sidan och intellektet också, inte bara den fysiska. Jag vill inte fastna i hockeylunken och bara vara hockeyspelare utan även engagera mig i andra delar av världen och affärslivet. Jag pluggade ekonomi och marknadsföring där borta och det är sådant som jag tycker är roligt. 

– I framtiden ser jag mig själv inom något mindre företag där jag får utveckla och leda på något sätt. 

Har du gett upp NHL-drömmen? 

– Nej, absolut inte. 

– Det är hundra procent hockey just nu. Jag tar ett år i taget men drömmen är NHL och får jag chansen så är jag beredd att ta den. 

Leon Bristedt, Jacob de la Rose och Robin Norell under Junior-VM i Kanada. Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN

Det var rekordmånga debutanter i Tre Kronor under den nyss avslutade landslagsturneringen och du har spelat JVM - har du tänkt på landslaget? 

– Jag kommer ihåg att jag fick frågan av Hockeysverige i våras och då tänkte jag om de var galna. Jag hade inte spelat en enda SHL-match och inte ens reflekterat över det. 

– Visst har det gått bra nu men landslaget.... Det har gått lite för fort och det finns många väldigt bra hockeyspelare i Sverige. Om man ska man vara med i landslaget så ska man vara i yttersta eliten och jag tror att jag har en del kvar att bevisa. Om jag sedan får chansen skulle det vara en stor ära och något jag skulle vara väldigt stolt över. 

– Men först och främst vill jag spela bra i Rögle över en längre tid och bli stabil i SHL. Hitta en roll där jag kan vara stadig och producera i match ut och match in. Inte bara 15 som vi spelat nu. 

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Rögle BK – direkt i Messenger 

 

Leon Bristedt

Född: 14 mars, 1995

Bor: Helsingborg

Moderklubb: IK Waxholm

Övriga klubbar: Nacka HK, Linköping, University of Minnesota, Rögle 

Kontrakt: 19/20

Största meriter: JVM

Aktuell: Succényförvärv i Rögle. Tvåa i interna poängligan efter 15 matcher