Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rögle avgjorde med 32 sekunder kvar

Global Champions Tour – på ExpressenTV
Vinsten satt hårt inne – men till sist blev det slutspelsseger för Rögle mot Zürich.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Rögles huvudtränare Cam Abbott under en CHL-match tidigare under hösten.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

32 sekunder kvar.

Då avgjorde backtalangen Samuel Jonsson för Rögle och ordnade seger mot Zürich i CHL-slutspelet.

– Det känns alltid skönt att bidra, säger Adam Tambellini, som hade ett finger med i spelet i samband med alla fyra grönvita mål. 

I våras blev Taylor Matson först ut att göra ett slutspelsmål i Rögle sedan 1994. Under tisdagskvällen var det dags för ängelholmarna att skriva ny slutspelshistoria – denna gång ute i Europa och CHL.

Där var det forwardsstjärnan Adam Tambellini som blev ängelholmarnas förste målskytt – två och en halv minut innan den första pausen. Rögle fick till en rejäl press i spel fem mot fyra och till sist kunde den poängstarka backen Lucas Ekeståhl-Jonsson skicka pucken vidare till just Tambellini, som tryckte in ett distinkt direktskott i nätmaskorna. 

– Vi höll oss till mycket av det som jag tycker att vi vanligtvis är bra på i ligaspelet, säger Adam Tambellini. 

– Vi spelade konsekvent, vi spelade snabbt och vi slet ut våra motståndare. Sedan hade vi också bra utdelning på våra powerplay.

Det krävdes dock en kort videogranskning innan Tambellinis mål kunde fastställas. Zürichs svenska tränarpar Rikard Grönborg och Peter Popovic protesterade vilt på hemmabänken - men fick inget gehör från domarteamet.

Landslagsmannen sköt ledningen till Zürich  

Fast baklängesmålet till trots, visst skulle Grönborg ganska snabbt få anledning att dra på smilbanden bakom sitt tjocka skägg? 

Jodå. 

Bara några enstaka sekunder efter Rögles ledningsmål tryckte nämligen Zürich in en kvitteringspuck via Justin Sigrist, som bland annat assisterades av den tidigare NHL-svensken Marcus Krüger.

Därefter dröjde det tills halva mittperioden var spelad innan den schweiziska hemmapubliken på nytt fick anledning att enas i ett måljubel. Målvaktstalangen Calle Clang släppte en retur rakt ut i slottet som snappades upp av landslagsmeriterade Sven Andrighetto.

28-åringen la pucken på backhand och tryckte in ett kyligt 2-1-mål mellan benen på Clang. 

– Vi mötte ett bra lag som spelar snabbt och som har mycket skicklighet. De har några riktigt bra spelare och det blev en annorlunda match jämfört med vad vi är vana vid.

– Jag tror detta var bra erfarenhet för vår grupp, säger Tambellini.

Powerplaysuccé – när Rögle svarade upp 

Tisdagskvällens batalj var Rögles första sedan den 6 november – sedan dess har merparten av Cam Abbotts manskap fått njuta av ett matchfritt landslagsuppehåll. 

Och kanske var ledigheten nyttig för Rögle? Skåningarna lät sig i alla fall inte nedslås av att hamna i underläge i Schweiz utan fortsatte skapa en del farligheter.

Utdelningen kom som ett brev på posten – det krävdes två powerplay, sedan hade Rögle vänt på steken och återtagit uddamålsledningen. Först via Dennis Everberg och därefter genom Adam Tambellini.

– Det betyder allt när man får utdelning på sitt powerplay, säger Tambellini.

Har ni tränat lite extra på ert powerplay nu under ledigheten eller?

– Nej, faktiskt inte. Alla spelare som ingår i min kedja har varit i väg med sina landslag, förutom jag och Lucas (Ekeståhl-Jonsson). Så nej, vi har inte haft någon direkt tid att träna på vårt powerplay.

– Men det var kul att vi fick utdelning på det ändå!

Dennis Everberg satte 2-2-pucken mot Zürich. På bilden firar han ett tidigare mål under årets upplaga av CHL.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Men sedan var det ju det där med kvitteringsrepliker.

Med blott tio minuter kvar av ordinarie tid lyckades Zürich samla kraft och kvittera ännu en gång. Dennis Malgin hittade fram till Patrick Geering, som skickade in 3-3-målet strax under armen på Calle Clang. 

Med bara sekunder kvar av ordinarie tid pekade allt mot ett oavgjort resultat efter fulltid i klassiska Hallenstadion. Men duon Adam Tambellini och Samuel Jonsson ville annat – den förstnämnda förde in pucken i offensiv zon och släppte därefter vidare till Jonsson.

Den Röglefostrade backen knäppte av ett avslut som satt distinkt bakom hemmamålvakten Lukas Flüeler. Matchuret visade att bara 32 sekunder återstod efter Jonssons fullträff – tiden rann ut tämligen snabbt för Zürich, som inte lyckades vaska fram några sista hot mot de skånska gästerna. 

Sju mål fick räcka och rond ett gick till Rögle. 

– Det känns alltid skönt att vara med och bidra. Nu har vi en ledning med oss till nästa match när vi spelar på hemmaplan och det var precis det vi kom ner hit för att ordna, säger Adam Tambellini.

”Kommer kännas ännu mer som slutspel”

På en personlig nivå, hur kul var det att vara inblandad i alla mål?

– Ja, det var bra! Det är kul att bidra, även om det är i CHL. Det är ett bra lag vi möter och det var viktigt att vi fick med oss en ledning tillbaka till vår arena. 

Kändes det som en riktig slutspelsmatch ute på isen?

– Ja, framför allt under vissa delar av matchen. Men jag tror att nästa match kommer kännas ännu mer som en slutspelsmatch. Allting kommer stå på spel – jag tror det kommer vara bra för vår grupp..

Tisdagskvällens slutspelsmöte var det första av två mellan Rögle och Zürich. Den avgörande bataljen spelas den 23 november i Catena arena, med nedsläpp klockan 18.05.

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Se BP:s vilda glädje – när klubben tar klivet upp till allsvenskan