Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sylvegårds kritik – efter miljonförlusten

Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. En jätteförlust på nästan 12 miljoner kronor. Då riktar vd:n:n Patrik Sylvegård kritik mot sig själv och mot organisationen för att man haft för stora glädjekalkyler på sina intäkter, som inte alls blivit som man hoppats på sedan man gick upp i SHL.

– Vi har trott att det ska komma mer folk på matcherna, och fler företag som sponsrar, och skjutit problemet framför oss, säger Sylvegård.

6474 åskådare i snitt per match var blev det totala snittet den senaste säsongen. Ändå handlar det om 6-700 åskådare färre än vad klubben hade hoppats, och budgeterat för.

– Det här problemet har vi skjutit framför oss i många år nu. Det har varit någon miljon hit och dit, och nu tar vi en upprensning, en gång för alla. 

– Vi har haft saker som legat med i alla år och varit underfinansierade hela tiden. Då har vi sagt nu att vi ska sätta ner foten när det kommer nya regelverk och nya pengar från SHL, säger Patrik Sylvegård.

Varför har ni sådana problem att få verksamheten att gå runt?

– Det är tufft att driva hockeyn. Vi har utmaningar som andra klubbar inte har. Titta på Växjö och Rögle, som omsätter 30 miljoner mer än vad vi gör. Det är för de kan göra paket med mat och dryck och har en helt annan deal med kommunen vad gäller arenaavtal och sådana saker. 

– Vi måste helt enkelt dra ner på vissa saker och inte tro att det ska komma 8000 personer i snitt. Vi måste dra ner våra förväntningar.

Det ser extremt illa ut att gå back 12 miljoner kronor.

– Vi trodde ärligt talat det skulle vara ännu mer, men har räddat upp vissa saker. Det kommer inte som en överraskning för oss och det är väl något gott, att vi inte varit ovetande, utan att vi faktiskt, helt medvetet satt ner foten. 

– Vi har en ordförande i Mats Larsson som är stenhård. Vi har sagt att vi ska rensa och bygga upp något. Vi behöver bygga upp vårt kapital och se till att vi lever över tid. Vi har haft problem med att vi inte fått de intäkterna vi räknat med. Vi har helt enkelt trott för mycket, säger Sylvegård självkritiskt. 

Sylvegård: ”Har räddats upp”

Nu har ni städat av allt, menar du?

– Vi har företag och privatpersoner som gått in och stöttat upp oss i det här, och det kommer in mer pengar centralt från SHL. Vi har en möjlighet att komma i kapp, säger Patrik Sylvegård som också tycker att spelschemat är mer gynnsamt denna säsongen.

– Vi har 13 helgmatcher denna säsongen, och då kommer det bevisligen mer folk. Budgetmässigt är vi enormt försiktiga på intäkterna. Vi har ett lägre kalkylerat snitt än vi hade denna säsongen. Under 6000 till och med.

Ni hade 6474 åskådare i snitt, och räknade med över 7000. Om ni får in samma antal son ni fick, när ni år var besvikna på antalet, så är det plus?

- Då blir det väldigt mycket plus. 200 kronor per lösbiljett gånger 26 hemmamatcher och vi har budgeterat på under 6000 åskådare i snitt. 

Borde inte en semifinal givit väldigt mycket mer intäkter?

– Det är det som gör att det har räddats upp. Publikintäkterna har varit bra i slutspelet, och vi har fått korta resor. Där har vi haft tur, menar Sylvegård.

Det återstår ett år på det femåriga arenaavtalet med Malmö arena, som Redhawks skrev i HockeyAllsvenskan, som en betydligt fattigare klubb än den man i dag är.

”Då gynnar det inte arenan”

Omförhandlingarna är i gång.

- Vi har inte så mycket alternativ, och vi kan inte gå tillbaka till Malmö Isstadion med de möjligheterna vi har för våra sponsorer och de kraven SHL ställer. 

Så ni hittar en lösning?

– Arenan vill ha hockeyn, och vi vill vara här. Vi ska hitta något, så båda parter blir nöjda. Vi får hjälpas åt och har en sund dialog.

Det känns rätt väsentligt att den nya dealen ska ge er mer ekonomiska fördelar än nu.

– Så är det. Hockeyn i arenan ska vara katalysatorn. Mår inte vi bra, så gynnar det inte arenan heller, så vi ska hitta något där båda parter är nöjda, säger Patrik Sylvegård.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!