Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supportrarnas stöd till utvisade familjen

Växjö Lakers Lakejer med sitt tifo tillägnat familjen Dolikjanin
Foto: Privat
Oscar Gustavsson, ledamot i Lakers Lakejer.
Foto: Privat
Familjen Dolikjanin.
Foto: Privat

På julafton tvingades Växjöfamiljen Dolikjanin lämna Sverige på grund av utgånget uppehållstillstånd.

Nu visar ortens ishockeysupportrar stöd för sin klasskompis. 

– Efter åtta år liksom, som klasskamrat blir det ju hela mellanstadiet, högstadiet och snart hela gymnasiet, säger Oscar Gustavsson som är ledamot i Lakers Lakejers supporter- och tifogrupp. 

Under mötet mellan Växjö Lakers och Skellefteå AIK på annandag jul, som slutade 3-2 till hemmalaget, visade supporterklubben Lakers Lakejer en solidaritet utöver det vanliga. 

Det var i samband med att Växjöfamiljen Dolikjanins uppehållstillstånd gick ut efter åtta år i Sverige, som tifogruppen i Lakejerna bestämde sig för att agera. 

– De är ju både skolkamrater, arbetskollegor och vänner och står inför en så stor livsförändring, säger Oscar Gustavsson, 17, i Lakers Lakejer.

Anledningen bakom familjens utvisning till Makedonien är enligt Migrationsverket att pappa Nedjat under fem månaders tid, inte nått upp till försörjningskravet på 13 000 kronor i månaden. Detta trots att snittlönen per månad under året hamnade på 18 075 kronor. 

"Kämpa Dolikjanin"

– Vi försökte påverka beslutet med de medel vi kan. Vi försöker att inte vara personliga i vanliga fall men just här var vi överens. Eftersom etiken och moralen kändes bortglömd, säger Oscar Gustavsson.

Tifot, som hölls upp på västra stå i Vida Arena under tisdagskvällen, läste "Kämpa Dolikjanin". 

– Vi som förening får ju inte vara politiska egentligen men det här handlar mer om rätt och fel. Vi hoppas ju kunna göra ett avtryck på en arena där vi kan nå ut till många. 

Det är inte ofta som tifogruppen tar tag i sådana här initiativ, men de säger sig inspireras allt mer av större klubbar i Europa. 


LÄS MER: Familjens oro på plats: "Ett främmande land"


Senaste gången de visade sitt stöd på liknande vis var när Lakejerna hyllade C More- kommentatorn Lena Sundqvist med tifot som läste "Lena, fortsätt kommentera på. Vi älskar dig på vänstra stå". En effekt av den uppsjö av sexistiska kommentarer Sundqvist fått utstå genom att vara den första kvinnan att kommentera SHL. 

Klasskamrat och arenapersonal

Men denna gång var tifot en självklarhet för Lakejerna, eftersom de alla haft någon koppling till familjen. Den äldsta dottern, Armina Dolikjanin, 18, har gått i samma klass som Gustavsson och flera av de andra i tifogruppen.

– Efter åtta år liksom, det är en fruktansvärt lång tid. Som klasskamrat blir det ju hela mellanstadiet, högstadiet och snart hela gymnasiet, säger Gustavsson som själv tar studenten i juni. Något som Armina nu kan gå miste om.

Dessutom har föräldrarna Selma och Nedjat Dolikjanin arbetat på städföretaget som röjer upp i arenans lokaler. 

– Vi har ju daglig kontakt med städarna. Arenan speglar ju ändå en gemenskap och familjen har varit en del av det. 

– Med julen också. Det är ju snarare en tid för gemenskap än en tid för sorgligheter.