Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Nils konstmål sprids över hela världen

Se osannolika drömmålet – uppmärksammas världen över
Foto: TOMI HÄNNINEN / NEWSPIX24 BILDBYRÅN
Foto: TOMI HÄNNINEN / NEWSPIX24 BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Han är supertalangen vars konstmål spridits över hela världen. 

Och i Vancouver ser man honom som en spelare för toppkedja inom kort – kanske som lekkamrat till Elias Pettersson. 

Möt Bockträsks stolthet Nils Höglander – om hyllningarna, tankarna på storasystern som tragiskt gick bort ung, spontanhockeyn med barnen på gatan och NHL-drömmen. 

Vancouver har fått upp ögonen för en ny svensk supertalang. 

Bockträsks stolthet, Nils Höglander, 18. 

Rögleforwarden draftades av NHL-klubben i andra rundan och som nummer 40 totalt i somras och förväntningarna är redan stora. 

– Nils har blivit stora nyheter här i Vancouver efter sin starka start på SHL-säsongen där han har visat prov på sina hisnande puckfärdigheter och talang, berättar Satiar Shah, tv- och radioexpert om framför allt Canucks. 

Iain MacIntyre på Sportsnet i Vancouver, som följer Canucks både hemma och på bortaplan, berättar att Höglanders senaste drömmål har fått stor spridning. 

– Målet fick mycket uppmärksamhet i Vancouver på sociala medier. Det var mer imponerande än Svetjnikovs mål i NHL, säger han. 

Det var i matchen mot Djurgården på Hovet i slutet av oktober som Nils Höglander bjöd på stor show när han gjorde ett klassiskt ”Zorro-mål”. 

Experten Sanny Lindström kunde inte tro sina ögon i C Mores sändning:

– Sinnessjukt! Det här är bland det sjukaste jag har sett. Helt underbart, det är hockeygodis när det är som allra godast. Den här kommer rullas ett tag. 

”Folk har skickat klippet till mig”

Nils Höglander, som stod för ett annat ”Zorro-mål” förra säsongen, förstod snabbt att det var ett nytt snyggt mål. 

– Jag tänkte att det här blir nog ganska stort eftersom det inte görs så många sådana mål i hockey. Jag minns från förra året att det blev ganska stort.

Hur har du sett det spridas?

– Folk har skickat klippet till mig och jag har blivit taggad i inlägg. Det är kul att fansen uppskattar ett snyggt mål, det är roligt att se sådana grejer på isen.

– Sedan lade Vancouver också ut det på sin hemsida, därifrån blev det också ganska stort.

Hur känns det att en massa människor sitter och tittar på dina puckfärdigheter?

– Det är ganska coolt. Jag minns när jag för några år sedan var junior och såg upp till spelarna i SHL. Det är roligt.

– Jag har kollat mycket och kollar fortfarande på spelare som gör saker som jag kan dra lärdom av. Peter Forsberg har varit min idol, han är duktig på allting. Sedan har jag tittat rätt mycket på Linus Klasen, han har haft några snygga dragningar.

Kvällspostens Johan Svensson listar tio offensivt sevärda spelare i SHL

Dick Axelsson, Djurgården

En artist, som kan göra skillnad. Bäst i Djurgården i slutspelet förra säsongen. Har varit med och vunnit saker. Profilstark!

 

Mathias Bromé, Örebro

Gör en hel del snygga mål, och har bjudit på läckra dragningar och vackra straffmål. Har fått ännu mer utlopp för sin offensiv i topplaget.

 

Kodie Curran, Rögle

Ruskigt spelskicklig back, som står på en egen nivå i ligan. Följer med i anfallen och gör poäng. Har kanske till och med NHL-nivå i sig.

 

Nils Höglander, Rögle

Kom fram tidigt i AIK, och har redan charmat SHL, med två ruskiga drömmål. Vågar, och vill göra det oväntade. Sevärd är bara förnamnet.

 

Ryan Lasch, Frölunda

Ett spelgeni. Enormt vass i powerplay och kan hitta passningar, som ingen annan ser. Ligans bästa offensiva spelare.

 

Joakim Lindström, Skellefteå

Har kontinuerligt levererat offensivt, år efter år. Grymt stark avslutare i powerplay. Gör alltid, alltid sina poäng.

 

Michael Lindqvist, Färjestad

En riktigt stark poängspelare. Både skicklig passare och målskytt. Bra på frilägen och ser nät väldigt bra.

 

Broc Little, Linköping

Har varit en av ligans bättre spelare senaste åren. Pålitlig, och är den som i stort sett bär hela Linköpings offensiv.

 

Marcus Nilsson, Färjestad

Äntligen ett genombrott på SHL-nivå för trollgubben från Charlottenberg. Fruktansvärt skicklig en drömspelare i powerplay.

 

Rhett Rakhshani, Frölunda

Har levererat oavsett var han varit i den här ligan. Men i Frölunda är det en nivå till. Väldigt vass i powerplay. Poängstark.

Förlorade sin storasyster tragiskt

Nils Höglander är supertalangen från lilla Bockträsk, en liten by i Lappland mellan Malå och Sorsele med 20 invånare. Här lärde han sig åka skridskor på sjön tillsammans med sin storasyster. 

– Hon spelade också hockey med mig. Tragiskt nog gick hon bort när hon var 13 år. 

– Jag tänker på henne varje dag men det är min vardag nu och jag har lärt mig leva med det. Det är ett tag sedan det hände. Det blir lättare att förstå situationen i dag, men jag tänker på henne både när jag spelar och utanför.

Föräldrarna bor kvar i Bockträsk, 140 mil från Nils Höglander i Ängelholm. Supertalangen, som tidigare också har spelat i bland annat Timrå och AIK, trivs jättebra i den skånska staden. 

– Det är lite storleksskillnad från Bockträsk och hit men det är bara bra. Jag kom förra säsongen och började trivas jättebra direkt och det har bara fortsatt. 

Men det är inte bara Nils Höglanders drömmål som spritts på sociala medier. Hockeyexperten och målvaktstränaren Erik Granqvist har också delat hur han har spelat landhockey hemma i deras kvarter med barnen på gatan. 

– De visste att jag spelade i Rögle, de kände igen mig från isen och vi bor väldigt nära. Sedan kom de och knackade på och frågade om jag ville vara med och spela landhockey på gatan. Då fick jag gå ut och vara med och spela. Det är kul.

Här spelar Rögle-stjärnan landhockey hemma på gatan

”Stort steg” 

Nils Höglander, 18, ser ödmjukt på framtiden. 

Den här säsongen är det fullt fokus på Rögle även om han har stadigvarande kontakt med Vancouver. 

– Vi pratar om hur matcherna går och allt runtom kring fungerar i klubben och hur jag kan utvecklas. Det är ett stort steg att gå över till NHL.

– Jag ska ta det här året och försöka utvecklas så mycket som jag kan i SHL, sedan får vi se vad som händer nästa år. Det ska bli jätteroligt att få chansen i NHL men det är jättesvårt att ta en plats i ett bra lag som Vancouver också. Vi tar ett år i taget. 

Känner du Elias Pettersson närmare?

– Nej, ingenting faktiskt. Vi spelade en säsong i Timrå men då var han i J20/A-laget och jag var med de yngre. Det var ingen som jag lärde känna där.

Det är ändå svårt att inte tänka tanken på er som framtida lekkamrater på isen i Vancouver...

– Ja, vi får hoppas det blir så. Han är otroligt skicklig i alla video som jag har sett på honom. Det skulle vara en ära att få spela med honom.

Satiar Shah ser det inte som alls omöjligt att supertalangen tar en plats i laget redan nästa höst – kanske hade han platsat redan nu. 

– Hittills verkar det som om Höglander når alla de mål som Canucks ställt upp för honom och om han fortsätter den här utvecklingen har han alla chanser att ta en plats i laget nästa säsong. 

– När jag pratade med honom efter att han draftats berättade han att han trodde att han kunde spela i NHL den här säsongen. Att döma av hur bra han spelar i SHL just nu tvivlar jag inte på honom.