Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har gjort en ruggig resa – men vi vill göra det bättre”

Joakim Fagervall är Malmö Redhaks nya huvudtränare.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Malmö Redhawks slutade på en niondeplats säsongen 19/20 - klubbens sämsta under tidigare tränaren Peter Andersson.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han ledde Björklöven till poängrekord och serieseger.

Nu ska Joakim Fagervall trampa i gång Malmö Redhawks igen - efter en skakig SHL-säsong. 

– Det blir viktigt att vi spelar för våra supportrar och att vi levererar för klubbmärket, säger han.  

Efter fyra år, två semifinaler och tre slutspel är det dags för Malmö Redhawks att vandra en ny väg.

Kvar i båset står visserligen Jesper Mattsson - men i övrigt är det en helt ny tränarkonstellation som ska leda skåningarna. I främsta led står Joakim Fagervall, klubbens nya huvudtränare.

Han kommer närmast från en succéartad säsong i Umeå och Björklöven, som slutade med serieseger i hockeyallsvenskan.

– Jag är otroligt förväntansfull och jag är otroligt laddad för att få börja arbeta nere i Malmö, säger Fagervall.

Under våren såg det länge ut som att Joakim Fagervall skulle leda Björklöven tillbaka till SHL. Umeålaget slog poängrekord, krossade sitt motstånd - och var klara för den hockeyallsvenska finalen mot Modo.

Då bröts säsongen på grund av coronaviruset. Ingen gick upp. Ingen åkte ner.

– Det känns fortfarande förjävligt med avslutningen, att vi inte fick en chans att spela för en uppflyttning. Men det är som det är och det är andra makter som styr, säger Fagervall, som förutom hockeytränare även har arbetat som FN-soldat och byggnadsarbetare.

”Har gjort en ruggig resa”

Joakim Fagervall presenterades officiellt för Malmö i fredags, ihop med Andreas Lilja som blir assisterande. Men redan långt innan fredagens presentation kopplades Fagervall ihop med tränarjobbet i Malmö.

– Vi pratade om det där i Björklöven, när det kom ut. Vi sa att det var ett rykte som kommit ut och vi lägger det åt sidan och så kör vi precis som vanligt, säger Fagervall, och konstaterar med ett skratt:

– Det går inte att hålla något hemligt längre. 

Joakim Fagervalls tränarkarriär

Vimmerby HC

1996-1999

 

Bodens IK 

1999-2001

 

 

IK Oskarshamn 

2001-2004

 

Växjö Lakers

2004-2006

 

IF Björklöven

2006-2010

 

Molot-Prikamie Perm

2010-2011

 

Tingsryd AIF

2011-2012

 

Västerås IK

2012-2014

 

Luleå HF

2014-2016

 

IF Björklöven

2016-2020

Nu lever vi i lite konstiga tider här med corona - men vet du på ett ungefär när du kan flytta ner och börja arbeta med din trupp? 

– Nja, inget klockrent ännu. Vi arbetar på det och tittar på olika datum. Vi har sagt att vi låter det vara några dagar och så får vi se hur saker och ting landar.

Efter fyra år med Peter Andersson, vilka förändringar får supportrarna se till vintern? 

– Nja, det är jättesvårt att säga exakt. Men Malmö vill spela hockey på sitt eget sätt och vi ska försöka tillföra lite mer spel med puck. Jag vill inte göra samma sak som de tidigare, för då hamnar vi på samma ställe, säger Fagervall, och fortsätter:

– Vi vill tillföra lite mer energi till spelet. Malmö har gjort en ruggig resa och gjort det fantastiskt bra med lagledning och laget. Men vi vill göra det lite bättre.

”Samtalar varje dag” 

Den som förväntar sig någon större ombyggnation av spelartruppen får däremot vänta länge. Joakim Fagervall berättar att han redan nu tycker truppen ser hyfsat färdig ut - även om några namn kommer att tillkomma och försvinna under sommaren. 

Kvällsposten har tidigare rapporterat att tvillingarna Westerholm, Pathrik och Ponthus, är överens med Malmö Redhawks om en övergång till Skåne

– Jag samtalar varje dag med Patrik (Sylvegård, sportchef) och vi pratar litegrann om framtiden och var vi står. Fördelen för oss är att vi har vår trupp hyfsat klar, säger Fagervall. 

– Även om det ska in några pusselbitar så sitter vi absolut inte i sjön. Vi hade kunnat spela hockey med den trupp som finns. Samtidigt är det värvningsstopp och det kommer så klart påverka oss. 

Hur beskriver du dig själv som ledare och tränare? 

– Jag är väldigt konsekvent som ledare och jag gör allt för den föreningen som jag arbetar i. Det ska genomsyra hela föreningen, vi ska göra allt för vår arbetsgivare och för de människor som kommer och tittar på oss.

”Otroligt tryck i sin hall”

Sist Joakim Fagervall kunde titulera sig SHL-tränare var säsongen 2015/16 när han ledde Luleå till en fjärdeplats.

Samma säsong var Malmö Redhawks nykomlingar i serien. 

– Malmö har alltid varit jobbiga att möta och det fanns vissa matcher när de hade ett otroligt tryck i sin hall. Det finns en speciell känsla i Malmö och den vill jag arbeta för att ta fram och stärka, säger Fagervall.

En annan utmaning som Redhawks står inför den kommande säsongen blir att plocka tillbaka sin plats som Skånes främsta hockeyklubb. Under 2019/20 vann ärkerivalen Rögle alla derbymatcher, med en målskillnad på 17-9.

– Det ska bli fantastiskt roligt med derby, det är hur häftigt som helst! Jag älskar känslor av derbyn, när jag var i Luleå hade vi Skellefteå och när jag var i Löven hade vi derbymatcher mot Modo. Det är få förunnat att ha sådana derbyn, det finns inte på så många platser i Sverige. Malmö mot Rögle är riktigt klassiskt.

Då är det bara till att hoppa in i båset och se till att vinna några derbymatcher nu? 

– Haha, ja exakt!