Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stora problemet: Namnet på tröjan

Foto: Johanna Dahlén
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: MARKKU ULANDER / AP LEHTIKUVA

VÄXJÖ. SHL kryllar av hemvändare i år. Växjö Lakers har plockat flera av dem.

Bland annat 22-åriga Jakob Forsbacka Karlsson.

– Det är en hög ambitionsnivå, förhoppningsvis kan vi som kommer hit fortsätta att bidra till den kulturen här, säger han.

Jakob Forsbacka Karlsson flyttade hemifrån, som många andra, för att börja på hockeygymnasium.

Stockholmsfödda killen valde att flytta ner till Linköping men det blev bara en säsong där innan han tog ett nytt beslut – att flytta över atlanten.

– Tanken då var att jag ville spela college så jag gick först till en juniorliga där i USHL och spelade två år där med målsättningen att gå vidare till college som det sen blev.

Hur var det att ta det steget?

– Så klart var det lite nervöst, det var en stor förändring. Jag hade flyttat hemifrån redan till Linköping men det är så klart längre att flyga över atlanten och vara så pass långt borta från familjen. Det var en stor förändring men när jag kom dit var det väldigt bra lagkamrater och familjen som jag bodde hos var helt fantastiska. Det hjälpte väldigt mycket.

Och i USA blev han kvar i sex säsonger, för den här gången. Det blev USHL, college och senare både AHL samt NHL för 22-åringen.

Hur har du utvecklats under din tid i Nordamerika?

– Oj, otroligt mycket, från alla steg så att säga. Jag tror att en del av det är att man spelar på mindre rinkar också och då lär man sig att utnyttja att spela på små utrymmen och ha lite mindre tid. Så den sidan av spelet utvecklar man absolut och sen på alla ställen som jag var har jag haft coacher och lagkamrater och spelat mot väldigt bra spelare, det gör att man utvecklas hela tiden.

Foto: AP

”En hög ambitionsnivå”

Nu är han tillbaka i Sverige igen och har kommit in i hans nya lag, Växjö. Forsbacka Karlsson och hans lagkamrater är i starten av försäsongen och han sätter sig ner för ett samtal – precis efter två ispass i VIDA Arena.

Solen skiner utanför – men inne i ishallen behåller han jackan på för att slippa frysa.

– Det har varit jätteroligt, otroligt fin stad och sen väldigt roligt att köra i gång med laget så klart, det känns som att vi har en väldigt bra grupp och en väldigt bra ledarstab. Det ska bli otroligt kul att köra i gång. 

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Växjö Lakers – direkt i Messenger

 

Anledningen till att han valde att vända hem för en sväng är för personliga skäl, och då föll valet på Växjö.

– Just nu känns det bra att vara nära min familj. Jag hade hört väldigt bra saker om organisationen och kände att det var en bra kultur som jag fått bekräftat här nu första tiden här

Han fortsätter förklara:

– Det är en hög ambitionsnivå och en vilja att bli bättre varje dag, tydligt med målsättningarna. förhoppningsvis kan vi som kommer hit fortsätta att bidra till den kulturen här.

Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN

Hallam: ”Finns spetskvalitéer”

Sam Hallam kommenterar nyförvärvet Forsbacka Karlsson och hans val av Växjö:

– I Jakobs fall kan jag inte helt säga, vi försökte berätta vår ambition och vad vi var ute efter. Men vi är väldigt glada för det, jag tycker att han hittills har visat sig vara en otroligt smart spelare. Det finns spetskvalitéer men också en otrolig smartness. En liten kille som kan växla lite tempo, allt går inte jättefort hela tiden. Det bryter mönstret.

Och det har blivit en NHL-debut för Jakob Forsbacka Karlsson. Han har totalt spelat 29 matcher i NHL, utöver tiden i AHL.

Vad minns du från dina NHL-matcher?

– Såklart jättehäftigt att få spela i världens bästa liga, sen att få vara omkring spelare och ledare som är i topp i ligan både så som de är spelare på isen och så som de för sig själva utanför isen. Det var en otroligt häftig upplevelse.

En annan sak som han fick en del uppmärksamhet för – namnet på tröjan. Forsbacka Karlsson är ett långt efternamn och fick verkligen tryckas in för att få plats.

– Ja, men precis. Det brukar det bli lite så... framför allt där borta blir det kanske lite svårare för dem att se precis vad det är.

Hur blir det här i Växjö?

– Ja, nu har de faktiskt lagt det på två rader. Jag tror att de kanske skulle försöka krympa ihop det så det skulle bli en rad eller så.

Du är ung, finns drömmen fortfarande att ta dig tillbaka till NHL?

– Jo men det skulle jag säga, fokuset nu ligger på försäsongen här och första matcherna, seriestarten. Sen tror jag alltid att som spelare man försöker att utvecklas och jobba på bitar av spelet. Så klart tror jag att man alltid har en målsättning att bli bättre och sen får man ta det som det kommer.

LÄS MER: Sanny Lindström listar SHL:s 15 bästa nyförvärv 

LÄS MER: Victor Hedman: ”Du lär dig av motgångar också” 

Tio andra hemvändare att hålla koll på:

Patrik Berglund, Djurgården: Självklart börjas listan med Patrik Berglund, som är den största hemvändaren i år. Väljer att flytta hem från NHL för att hitta tillbaka till glädjen i hockeyn och har meriterna för att lyckas.

 

Anton Rödin, Brynäs: Blev framröstad av spelarna till SHL:s bästa spelare sist han spelade i Sverige. Valde sedan att testa på spel i utlandet men har under tiden haft problem med skador. Efter två år utomlands med spel i NHL, AHL och NLA är han nu tillbaka i Brynäs – för att ta en stor roll.

 

Nicklas Lasu, Frölunda: Inte bara en guldhjälte återvänder i Sundström utan Frölunda lyckas även få hem Nicklas Lasu. Två säsonger i Finlands Liiga och en höjning i poängproduktionen har det blivit för 29-åringen som blir en viktig del i att försöka försvara guldet.

 

Patrik Zackrisson, Leksand: Han jagades av flera SHL-klubbar men valet föll på Leksand. En av nykomlingarnas största profilvärvningar som blir avgörande för att hålla sig kvar. Han kommer från KHL-spel de senaste två åren, säsongen 17/18 blev väldigt lyckad för honom men han hade det tuffare ifjol.

 

Johan Sundström, Frölunda: En av Frölundas stora värvningar inför säsongen. Var en stor del av Frölundas SM-guld 2016 och blev även framröstad till slutspelets MVP. Har varit i väg i KHL två säsonger men har haft problem med skador, håller han sig skadefri blir han lika viktig som sist.

 

Patrik Lundh, Linköping: Säsongen 17/18 stod han för 40 poäng på 52 matcher i Djurgården och ifjol spelade han i KHL. Nu är han tillbaka och med Bert Robertsson som tränare känns det som att han kan locka ut mycket från 31-åringen.

 

Viktor Ejdsell, Färjestad: Sköt 20 mål när han spelade i HV71 säsongen 17/18, har fått känna på NHL men med en hel säsong AHL i ryggen är han tillbaka i Sverige. En drömförstärkning för Färjestad ifall han får det att lossna igen.

 

Johan Fransson, Leksand: Han har tolv säsonger SHL-spel bakom sig. Men 2014 valde han att flytta till Schweiziska NLA där han har spenderat de senaste fem säsongerna. 34-åringen har meriter från landslagsspel och kan bli en av nykomlingarna Leksands viktigaste spelare.

Emil Pettersson, Växjö: Sist han var i SHL och Växjö gjorde han 26 poäng på 27 matcher. Blev två säsonger i AHL innan han valde att vända hem igen och ifall poängproduktionen blir lika bra som sist – då blir han väldigt viktig för Växjö.

Dennis Everberg, Rögle: En stor förstärkning för Ängelholmslaget. Fick en tuff start i Nordamerika och valde att gå till Schweiz. Där rullade det på och han gjorde 28 poäng på 31 matcher. Väldigt användbar för Rögle i olika roller och kommer kunna göra skillnad.