Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Stor skillnad på Rögle – kulturen har förändrats”

Filip Karlsson i samband med sin ”debut” för Rögle mot Luleå.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Filip Karlsson i samband med sin ”debut” för Rögle mot Luleå.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Då: bottenlag som inte spelat slutspelshockey på över 20 år. 

Nu: serieledare som av många tippas som rena guldfavoriten.

Mycket har hänt sedan Filip Karlsson, 24, sist tillhörde moderklubben Rögle.

– Hela kulturen har förändrats, säger han.

När Filip Karlsson en gång i tiden SHL-debuterade för Rögle gjorde han det i en kedja ihop med klubbprofilen Daniel Sylwander och Viktor Lindgren. 

Tre år senare packade han väskan och flyttade till Östergötland för att representera Linköping i stället. Därefter har Filip Karlsson även hunnit med en vända till IK Oskarshamn – klubben som nyligen lånade ut honom till just Rögle.

– Det är skönt att få vara hemma lite igen. Det är trevligt att vara här och spela, säger Filip Karlsson, som hunnit med två matcher under sin korta comebackturné i Ängelholm:

– Det är lite annorlunda så klart att komma in mitt i en säsong, med en ny tränare och med ett annat sätt att spela. Men det kändes bättre mot Färjestad, då började jag komma in i spelet mer.

Hur svårt är det egentligen att gå rakt från Oskarshamn till Rögle mitt under säsong? 

– Nja, det är en del skillnad. Oskarshamn har ett annorlunda spelsätt, så det är lite skillnad mot Rögle, som spelar lite lättare. Det är alltid speciellt att börja spela utan att egentligen ha tränat med laget.

Filip Karlsson slog sig fram genom Rögles ungdomsled och gjorde flera juniorlandskamper, innan han A-lagsdebuterade i Hockeyallsvenskan säsongen 2014/15.

Sin poängbästa säsong stod Filip Karlsson för 2016/17, när han noterades för 17 poäng på 52 SHL-matcher.

”Kommer lite stukade i självförtroendet” 

Under lördagen väntar en välbekant motståndare för 24-åringen, när hans tidigare klubb Linköping åker till Skåne för ett besök i Catena arena. 

– Det ska bli kul att möta Linköping. Vi vill väl ta tag i taktpinnen direkt, styra matchen med bra puckkontroll och få till några långa anfall. Linköping kommer kanske lite stukade i självförtroendet, säger han. 

Finns det många bekanta ansikten kvar sedan du spelade i Rögle sist? 

– Ja, Simon Ryfors och Taylor Matson är kvar. Sedan är där Niklas Hansson, Dennis Everberg och ett gäng i ledarstaben. Det har varit kul att träffa alla dem igen.

För Filip Karlsson innebär den skånska återkomsten en första chans att spela riktiga toppmatcher i SHL. 24-åringen kommer närmast från 16 raka förluster med IK Oskarshamn, ett nytt bottenrekord i ligans historia

– Ja, jag har aldrig varit så här högt upp i tabellen tidigare, när jag spelade i Linköping var vi runt slutspelsstrecket. Det är stor skillnad på Rögle nu jämfört med när jag spelade här sist, säger Filip Karlsson, och tillägger: 

– Jag märkte direkt när jag kom hit att det var ett bra lag med ett stort självförtroende.

Med tanke på förlustsviten i Oskarshamn, drogs du också med i självförtroendet i Rögle eller kom du lite stukad till klubben? 

– Nja, jag tycker ändå att jag fick en boost när jag kom hit. Man känner av stämningen och dras med i den.

”Det har gått väldigt snabbt” 

Filip Karlssons nuvarande lån gäller för de kommande två veckorna. Därefter är den preliminära tanken att han ska återvända till Småland och Oskarshamn igen.

Hade du varit öppen för att stanna ännu längre i Rögle? 

– Jo, det hade varit kul så klart. Men vi har sagt att vi tar de här två veckorna först och sedan får vi se hur situationen är i Oskarshamn. Men fokus är på de här matcherna först och sedan tar vi det därifrån. 

Hade du kunnat tro när du lämnade Rögle 2018 att du skulle återvända en dag, och då skulle klubben leda SHL, med ett poängsnitt som pekar mot att de tar över hundra poäng? 

– Nja, kanske inte. Men det jag tänkte på då var att det började ske bra grejer i klubben och Rögle har därefter tagit steg för steg. Men det är klart utvecklingen har gått väldigt snabbt.