Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stödet till stjärnan: ”Ska inte få hända”

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Leksandsbacken Johan Fransson, 34, utsattes för hat på sociala medier när han gjort ett misstag på isen.

Det gick så långt att sonen inte ville gå till skolan.

Nu får han stöd av Rögles Leon Bristedt, 24.

– Det ska inte få hända, dundrar forwardsstjärnan i en intervju med C More.

Inför klassikermötet Rögle-Leksand i Catena arena – en tät, jämt och öppen fajt som slutar 2-3 efter avgörande i straffläggning – ger sig Leon Bristedt in i debatten och ger sitt fulla stöd till Johan Fransson.

– Det är inte okej att våra barn och sambos får ta emot skit på grund att vi gjort något som är mindre uppskattat på isen. Det funkar inte och det ska inte få hända, säger han.

Upprinnelsen är det som hände när Johan Fransson, en av de stora stjärnorna i nykomlingen och guldhjälte i Tre Kronor 2013, tappade pucken på offensiva blå och Linköping kunde ta ledningen med 2-1 i viktiga bottenmötet i senaste omgången.

Leksand vände och vann efter att ha avgjort på straffar.

Efter matchen startade attackerna på sociala medier.

– Vår son har inte velat gå till skolan i dag, vår dotter har haft det jobbigt när hon varit där, sa Johan Fransson till Aftonbladet. 

Backstjärnan säger vidare till tidningen:

– Vår mellanson stod utanför omklädningsrummet och väntade på mig efter matchen då han hörde vuxna säga elaka saker om sin pappa. Han var jätteledsen på vägen hem och hade ont i magen, han var jätteledsen på morgonen när han vaknade och han har inte vågat gå till skolan i dag – det ska inte vara så, de är för små för att höra och läsa vissa saker och det gör mig väldigt ledsen också, säger Johan Fransson.

Leon Bristedts stöd till Johan Fransson

Leon Bristedt i Rögle har följt utveckling. Han är både ledsen och upprörd. Så här säger han till C More:

– Vi spelare, domare, ledare och alla som är runt hockeyn har rätten till en bra och fin miljö utanför isen. Vi ska kunna komma hem till våra familjer utan att man ska mötas av en sambo eller ett barn som inte vågar gå till skolan eller något liknande.

Utvecklingen på sociala medier har trappats upp. Nu sätter Bristedt ner foten.

– Oavsett lag, och oavsett vem man är, så är det till slut inte mer än ett jobb. Om det varit någon annanstans i samhället hade det inte varit acceptabelt. Det är det inte inom hockey heller.

– Klubbfärgen spelar ingen roll, betonar Rögleforwarden – och avslutar:

– Vi är alla människor och alla har familjer. Det spelar ingen roll vem du frågar. Hockeyn är viktig och hockeyn är en stor del av vårt liv. Skulle man behöva välja mellan hockeyn och familjen tror jag att alla skulle välja familjen. 

Leksandstränare vill få hjälp av polisen

Gunnar Persson, assisterande tränare i Leksand, konstaterar att ”det är aldrig okej att kasta ur sig skit på sociala medier”. 

– Det har eskalerat alldeles för mycket. Det är väl ingen som står bakom något sådant, säger han till C More.

Persson fortsätter med skarp röst:

– Självklart måste vi ställa upp för alla medlemmar i föreningen – och spelare och ledare som blir utsatta. 

– Det finns säkert jättebra vägar att gå. Men vi måste kanske ha hjälp av polis eller vad det nu är. Det är aldrig okej det som nu händer, inte i vår egen klubb eller i andra klubbar heller.

Matchen i Ängelholm, då?

Högdramatiskt – hela vägen in i förlängningen. Efter sju raka bortaförluster vänder Leksand och vinner med 2-3.

Rögle har jättegreppet. Först efter 1-0 och sedan 2-1 fram till 13 sekunder före full tid. Då klipper Jonas Ahnelöv till igen och gör kvällens andra mål.

I en desperat satsning för att få en förlängning lyckas gästerna med sin plan, trots man är en spelare kort. Ahnelöv vispar in pucken i krysset och krossar Rögles fullpoängare.

Hemmalaget hade flera chanser att avgöra i förlängningen men saknade skärpan. Marek Hrivik visade i kyla i straffläggningen och satte pucken som avgjorde.