Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans kritik: ”Det slog oss på käften..”

Leon Bristedt. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Målet dömdes bort efter kontakt med Axel Brage. Foto: C More / C More
Målet dömdes bort efter videogranskning. Foto: C More / C More

Inför SHL-säsongen tillkom en ny regel för att skydda målvakterna.

Sen dess har mål efter mål dömts bort.

Nu har Leon Bristedt ledsnat.

– Det krävs kanske ett drev för att få de som tar besluten ska förstå att det inte är hållbart långsiktigt, säger han till HD.

I lördags dömdes tre SHL-mål bort på grund av aktivitet i målområdet, en regel som infördes inför säsongen. Ett av dem var Rögles 1-0-mål mot Leksand, där Simon Ryfors ansågs ha haft kontakt med Leksands målvakt strax innan pucken passerade mållinjen.

Efteråt var tog skåningarnas Leon Bristedt ut sin frustration på Twitter.

”SHL lider av ett systematiskt regelfel. Bortdömt mål efter bortdömt mål. 3st denna omgång som enligt mig borde varit mål. Vill man skapa en underhållande hockey med mycket mål måste det ske en regeländring. Tror inte att jag står ensam i frågan”, skrev han.

I en intervju med Helsingborgs Dagblad utvecklar 24-åringen sitt resonemang.

– Problemet är att det är alldeles för många mål som döms bort. Man snackar om att göra hockeyn roligare med fler mål, men varje mål ska videogranskas och det tar stopp i spelet med långsamma sekvenser. Det blir tråkigt för publiken och framför allt blir det riktigt tråkigt för oss spelare, säger Leon Bristedt till tidningen och fortsätter:

– Nu åkte vi på så det slog oss på käften mot Leksand. Men vi hade en hemmamatch där det dömdes till vår fördel när alla tyckte att det egentligen borde varit mål. Så fort man är i närheten av målgården blåser de av. Jag vet att regeln är där för att skydda målvakten, men det har tagits för långt.

Den nya regeln gällande målområdet

Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. 

Ifrågasätter nya regeln i SHL

Bristedt beskriver situationen som ”ironisk” och menar att varken målvakter, backar eller forwards förstår vad som händer. Nu hoppas han att det ska bli en diskussion kring den nya regeln.

Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

– Det krävs kanske ett drev för att få de som tar besluten att förstå att det inte är hållbart långsiktigt. Jag vet inte om det var rätt att gå ut via Twitter, men någonstans har vi spelare ett ansvar att göra ligan så bra vi kan, säger Bristedt.