Spelarna sänker sina löner - under krisen

Malmö Redhawks spelartrupp väljer att frivilligt sänka sina löner.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malmö Redhawks ordförande Mats Larsson.
Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO / BILDBYRÅN

Coronakrisen slår hårt mot alla - inte minst idrottsföreningarna. 

Nu väljer Malmö Redhawks spelartrupp att frivilligt sänka sina löner.

– Jag är jättestolt över spelarna, säger ordföranden Mats Larsson.

När det nya coronaviruset slog till mot Sverige drabbades hockeyn snabbt och hårt. Den sista omgången spelades inför tomma läktare - och slutspelet ställdes in helt.

En hård ekonomisk smäll för flera av klubbarna, däribland Malmö Redhawks som genom sin niondeplats i tabellen skulle få minst en slutspelsmatch hemma i Hyllie.

För att dämpa smällen har Redhawks bland annat korttidspermitterat tillsvidareanställda på kansliet. Men även spelarna drar ett strå till stacken.

Malmös ordförande Mats Larsson berättar nämligen att spelartruppen frivilligt valt att sänka sina löner, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om. 

– Spelarna sänker frivilligt sina löner tills vidare med 7,5 procent. Vi kommer inte att begära någon kompensation från staten utan det är något som är helt och hållet mellan spelarna och Malmö Redhawks, säger ordföranden Mats Larsson. 

Går det att säga något ännu om hur coronakrisen rent ekonomiskt kommer slå mot Malmö Redhawks? 

– Ja, det slår inte mot oss så det påverkar vår budget. Vi hade en budget som var i balans efter grundserien och vi går med vinst. Om licenskravet ligger kvar på sex miljoner nästa säsong har vi redan klarat det med råge.

Gäller fram till maj

Malmös spelartrupp kommer ha sänkt lön åtminstone fram till maj börjar, berättar Mats Larsson.

– Till att börja med gäller det för mars och april och sedan får vi se. Det kan säkert gälla längre, men enligt vår plan ska killarna börja jobba med sommarträning i maj. Då får vi ta nästa beslut, säger han.

Tack vare spelarnas frivilliga lönesänkning och korttidspermitteringarna sparar Malmö Redhawks lite drygt 300 000 kronor i månaden.

”Är inte oroliga”

Att Sverige och omvärlden just nu befinner sig i en coronakris är inget som i dagsläget utgör något större hot mot Malmö Redhawks eller klubbens ekonomi, berättar Mats Larsson.

Däremot kan läget bli ett helt annat om krisen blir långvarig.

– Vi går visserligen miste om en åttondelsfinal och ingen kan veta hur långt vi hade gått i ett slutspel. Men utifrån ett licenskravsperspektiv är vår budget i hamn och vi har nått våra mål, säger Mats Larsson, och fortsätter: 

– Vi är inte oroliga, men vi är konfunderade över framtiden, men den problematiken har alla. Hur blir det med nästa säsong? Hur många befintliga partners tappar vi, hur många partners orkar vara kvar på samma nivå? 

– Men här och nu ser det bra ut, säsongen 19/20 är vi nöjda med ekonomiskt. Sedan är det jättetråkigt att det inte blev något slutspel. Men samtidigt, hela världen står i brand och vi får se var allting tar vägen. Vi gör vad vi kan, men ekonomiskt är säsongen i hamn för vår del.