Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Snubblade med foten rakt in i gräsklipparen”

Peter Imhäuser är tillbaka i Malmö Redhawks – som styrelseledamot.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Peter Imhäuser
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det är många som minns honom till namnet, kanske till och med mer än hur han var som spelare.

Men i dag är Peter Imhäuser, som var med när Malmö gick upp i högsta serien, tillbaka i klubben som styrelseledamot.

Här berättar han om varför han lämnade hockeyn för en civil karriär, hur han skar av sig tån i en gräsklippare och livet som ponnypappa tillsammans med Mats Lusths exfru Monica Lusth. 

– Ett gammalt backpar som delar på familjerna, säger han med ett skratt.

För att göra en lång historia kort. Peter Imhäuser, 51, var med och tog upp Malmö i elitserien 1990 och spelade ett år i högsta serien innan han flyttade vidare till Vita Hästen.

– Det var fantastiska år i Malmö. Vi förlorade bara en enda match den säsongen och det var i sudden borta mot Rögle. Det var surealistiskt. Mitt bästa hockeyminne. 

Är du bitter över att du missade SM-guldet?

– Nej, inte alls. Konkurrensen blev för tuff, det var landslagsspelare nästan allihop på backsidan. Jag var ingen dålig spelare men de andra var bättre.

Under karriären var Peter Imhäuser övertygad om att han sedan skulle bli tränare.

– Jag har en enorm kärlek till sporten, gillar att leda människor och var alltid lagkapten förutom i Malmö så jag trodde stenhårt på tränaryrket. Jag gick till och med tränarutbildning men min civila karriär tog över.

– Jag hade jobbat bredvid under hela min hockeykarriär.


MISSA INGET: Få senaste nytt om ditt favoritlag i SHL – direkt i Messenger. 

Driver egen konsultfirma i dag

Hans namn och igenkänningsfaktor från hockeyn hade öppnat många dörrar men i jobbet på en reklambyrå kände han ändå att han saknade begreppsvärlden varpå han  utbildade sig till diplomerad marknadsekonom vid IHM Business School. Därefter har han byggt på med MBA-examen från Henley Business School i England.

Nu driver han en egen konsultfirma inom management där han utvecklar företag och hjälper bolag som stagnerat.

Samtidigt engagerar han alltså sig i Malmö Redhawks, i föreningsstyrelsen sedan tre år och i bolagsstyrelsen sedan ett år.

– Som de flesta idrottsmän tyckte jag det skulle bli en intressant utmaning. Jag triggades tvärtom av att få ordning på saker, svarar Peter Imhäuser på frågan om han inte tvekade att gå in i styrelsen sett till klubbens inte helt smickrande historia.

– Sedan är inte den här säsongens ekonomiska resultat något att hurra för men vi har vidtagit åtgärder för att rätta till det till nästa säsong. Det är klart det är lätt att tänka, vad fan håller ni på med? Den frågan kan jag också ställa mig. Men vi har kommit till rätta med mycket och tänker annorlunda. Vi ska inte utgå från förhoppningar utan från fakta och den brutala verkligenheten.

Klippte av en tå i gräsklipparen

Men för att backa bandet igen – jag har hört en skröna (?) om att du skurit av dig en tå med gräsklipparen…

– Hur har ni hört det? Det finns inte på nätet men det är ingen skröna utan sanning. Det var när jag spelade i Leksand och klippte gräset en tidig morgon på Orsandbaden. Gräsklipparen fastnade i en slänt och jag snubblade med foten rakt in i den. Min pektå på höger fot försvann och trampdynan fick en rejäl lusing men den gick att lappa ihop.

– Det gjorde svinont och tyvärr var det samma dag som jag blev uttagen till juniorlandslaget. Det var bara att ringa och tacka nej.

En annan fråga som väcker nyfikenhet – din fru heter Monica Lusth?

– Ja… Ett gammalt backpar som delar på familjerna, konstaterar han kvickt med ett skratt och åsyftar Mats Lusth, den gamla backkollegan i Malmö.

– Jag träffade Monica för 17 år sedan men jag tog inte henne från honom. Det var inget sådant, det var avklarat, det är viktigt.

Men när han träffade Monica fick han också ta papparollen på hemmaplan för två döttrar på fyra och sju år.

– Mats blev tränare i Mora i samband med att vi träffades men det har fungerat jättebra. Vi har inte umgåtts jättemycket men vi har haft kontakt och firat jul, midsommar och påsk tillsammans.

– Men det är lite problem nu när Mora möter Leksand i kvalet och Mats blivit tränare för Mora igen. Barnen hejar på Mora och jag på Leksand som jag spelat i. 

Träffade Daniel Rydmark på hästtävling 

Tillsammans med Monica har han också fått ytterligare en dotter – som dessutom gjort honom till ponnypappa. Selma tävlar framgångsrikt i hästhoppning. 

– Jag stöttar på mitt vis, framför allt nu när hon blivit lite äldre och jag kan med min erfarenhet hjälpa henne förbereda sig och träna för tävling. Sedan får jag hjälpa till att bära när det kommer höbalar. 

Peter Imhäuser ler och fortsätter: 

– Jag träffade faktiskt förra Malmöspelaren Daniel Rydmark på en hästtävling i Ljungby för två veckor sedan. Hans dotter rider också. 

– Det var lite surrealistiskt, ingenting man räknade med när vi spelade hockey. Snarare att vi skulle ses på en hockeyarena men det är roligt att vara ponnypappa. Man träffar mycket människor.  


LÄS MER: Så spelas slutspelet i SHL 2018 – datum och resultat. 

LÄS MER: Kvalet till SHL 2018 – så fungerar det