Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smällen: Gör miljon– förlust: ”Det är svårt”

Patrik Sylvegård. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Patrik Sylvegård. Foto: TOMAS LEPRINCE
Nichlas Hardt. Foto: / BILDBYRN

Kvällsposten ställer Malmös sportchef och vd Patrik Sylvegård mot väggen inför slutspelet - och framtiden. 

Om bland annat kvartsfinalen mot Frölunda, miljonförlusten, att värva hem sonen Emil och tankarna med nästa säsongs lagbygge. 

– Vi kommer fylla på med fyra till sex nya spelare och vi har de vi vill på gång, säger han. 

Är Frölunda drömmotståndaren i kvartsfinal? 

– Rent fansmässigt ja, det är lite derbykaraktär och nära resor. Sportsligt hade vi kanske haft lite lättare för Färjestad men det är dumt spekulera. Det kommer bli en utmaning för oss men vi vet att vi kan ta dem och vi ska sälja oss dyrt. 

Hur är statusen på Nichlas Hardt som rapporterats missa hela kvartsfinalen? 

– Jag har svårt att se han spelar i kvartsfinalen. Han ska få något skydd men det är smärtan som avgör också om han kan spela. Det är ett klart avbräck. Vissa spelare blir bättre i slutspel när toleransen ökar och mer fysiska spel och han bidrar med det. 

– Men nu är det som det är. Vi har klarat det förut och kommer klara det igen men det är synd. När vi har haft alla tillgängliga har vi nästan varit sämre.  

Publiken har varit en besvikelse i Malmö den här säsongen – hur många tror du kommer till kvarten? 

– Jag hoppas mellan 7500 och 10000. Det vore sjutton om inte vi inte kan få så mycket folk.  Vi har samma pris som i grundserien och är billigast i Sverige. Det vore kul att vara lite fler på läktaren, det är svårt vinna här om det är 8000 och 10000, då är det tryck här inne. 

LÄS MER: Malmös tränarbesked inför slutspelet 

Har du någon spelare klar utifrån? 

– Helt ärligt så finns det inga spelare klara men vi har spelare som är nära. Vi kommer att fylla på med fyra till sex nya spelare och vi har de vi vill på g, både för spets, bredd och karaktär. Vi sitter inte och sover. Sedan finns det spelare vi gått bet på och som tackat nej, tyvärr. 

Sylvegård: Svårt driva hockey i Malmö

Malmö Redhawks ser ut att göra en förlust på 10-15 miljoner…

– Ekonomi är ett jävla tråkigt ämne i Malmö Redhawks. Vi har varit underfinansierade länge och nu kommer det nya krav från SHL som slår hårt mot oss. Vi kommer klara det men vi har våra utmaningar. Det är svårt driva hockey i Malmö. 

 Ni har skapat en kapitalfond på 25 miljoner – är du inte rädd att folk ska dra sig till minnes Malmös tidigare ekonomiska haveri och att det framstår oseriöst igen? 

– Det är inte så att vi misskött oss, det låter så kanske, men det har vi inte gjort. Vi har koll på vår ekonomi, det har vi på ett helt annat sätt, men vi behöver fatta vissa beslut för att överleva över tid. 

– Det är jättesvårt. Om det hade det kommit 1500 till hade vi mått bättre. Nu måste vi göra vissa besparingar nästa år men jag tror det blir bra för alla. Vi kommer inte ha ett sämre lag tvärtom.  Det svetsar ihop och kommer göra mig bättre och noggrannare. Vi får ett bättre eller minst lika bra lag.  

Är det inte ett underbetyg till er scouting, det vill säga att det blir ett bättre lag med mindre budget? 

– Jag tycker ändå att vi har lyckats ganska bra. Andy Miele, med facit i hand, det var ingen på denna jord som inte trodde att han skulle bli bäst i SHL och jag tycker att han är en bra spelare men det fungerade inte riktigt. 

– Sedan är det klart man lär sig varje år. Det är lätt att spinna med när alla köper. Vi ger lite till och så får vi honom och så blir det inte den utväxlingen på dyra spelare. Det är ofta de man blir besviken på om man jämför spelare mot vad de tjänar. 

Hur stor skillnad blir det på papperet nästa år tror du? 

– Det kommer vara marginellt. Vi går för att bli ett topplag även nästa år och stommen är kvar. Det är det viktigaste. Jag kan ge dig 30000 i lön eller 50 000 men du blir inte bättre för att du fått 50. 

– Ta Andy Miele, han kostar oss 4,5 miljoner och vi får inte ut mer än av Fredrik Händemark som kostar 7- 800 000. Det blir så mycket grejer med lägenhet, flygbiljett och bilar.   

Nära förlänga med Ekberg

Vet du någon som redan är förlorad i din befintliga trupp? 

– Ja, Erik Andersson ska inte spela vidare. Jonas Gunnarsson kommer inte vara kvar, Tuukka Mäntylä vet vi också. Erik Forssell har vi inte haft någon diskussion med alls. 

Är du nära att förlänga med någon? 

– Vi har pratat med Tobias Ekberg länge. Han har tagit kliv och vi vill gärna ha kvar honom. Men agenten tycker en sak och vi en annan och vi är ganska hårda där. Malmö är en organisation där spelarna blir bättre och om de inte uppskattar det så står vi inte och faller med en spelare. Då hittar vi någon annan och gör den bättre. Pengar är inte alltid viktigast. 

Din son Emil Sylvegård har satt avtryck i inledningen av slutspelet genom att spruta snö, snacka och ge tuffa tacklingar – varifrån har han fått sin retsamma tuffa stil? 

– Jag vet inte, det är nog Ledin och Granqvist som hjälpt honom mycket i Luleå…. Det kommer inte från mig eller Christel. Han älskar det där, att alla är på honom och han klarar av det. De som känner Emil vet att han kanske är den snällaste killen utanför, sedan är han väl inte omtyckt av alla och då har han väl kommit någonstans.

Hur ser du på att plocka Emil till Malmö nästa säsong? 

– Det är inte lätt. Emil är Malmökille, prisvärd, etablerad i SHL, betyder mycket för lagen han spelar i, står för något och missar inga matcher om han inte är avstäng någon gång. Han är en spelare Malmö skulle behöva och det försiggår snack men det får Mathias Tjärnqvist sköta. Om tränaren och alla runtomkring vill ha honom kan inte jag sitta och hålla emot. Han finns med i våra planer men han ska själv vilja hem också. 

LÄS MER: Dotterns fina önskan efter allvarliga sjukdomen