Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutspelsplanen: ”Vi måste hitta en väg...”

Erlend Lesund jublar med Adam Tambellini under en grundseriematch mot Frölunda.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rögletränaren Cam Abbott.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Rögle kan behöva klara sig utan stjärnan Dennis Everberg när klubben tar sig an sin första kvartsfinal på 27 år. 

Men stjärnbortfall eller inte – huvudtränare Cam Abbott ser fram emot att försöka leda sitt manskap till klubbens första seger i ett slutspel någonsin.

– Det har varit en lång väntan, säger Rögletränaren. 

Inte sedan våren 1994 har Rögle BK spelat kvartsfinalhockey i SHL, eller dåvarande Elitserien.

Men på lördag är det dags igen.

– Vi måste spela vår bästa hockey och vi behöver fyra kedjor som kan spela ganska jämna minuter, säger Rögletränaren Cam Abbott.

Kan du känna en ”hockey-buzz” i Rögles del av Skåne eller?

– Oh ja. Det var länge sedan sist och många människor har stöttat oss i många, många, år. Det är mycket folk som önskar oss lycka till, vi vet att fansen fortfarande följer oss och är precis lika passionerade som om de är när de kan vara på plats i arenan.

På skadefronten missade stjärnforwarden Dennis Everberg och lagkapten Mattias Sjögren torsdagens träning. Everberg stod även över fredagens träningspass, och det återstår att se om han kan vara med i samband med lördagens kvartsfinal. 

– Vi får se hur vår laguppställning ser ut när vi närmar oss nedsläpp på lördag. Mer än så kan jag inte säga om det just nu, konstaterar Cam Abbott.

”Viktigt att vi blir fysiska” 

För motståndet står sjuan Frölunda, som nyligen slog ut Djurgården i åttondelsfinalerna. Det är med andra ord ett Göteborgsalg med tätt matchande som åker till Ängelholm.

Samtidigt har Rögle inte spelat match sedan den 27 mars.

– Frölunda är ett väldigt bra lag som har spelat bra i slutspelet flera år i rad. De är ju fortfarande ligamästare. Vi har stor respekt för Frölunda, men vi är samtidigt självsäkra, säger Cam Abbott.

Har det varit hektiska dagar? 

– Nja, inte superhektiskt. Men det var bra för oss att vi i gårkväll fick veta vem vi ska möta. Nu förbereder vi oss så bra vi kan inför lördag.

Vad blir extra viktigt mot just Frölunda då? 

– Det blir viktigt att vi är fysiska, de har spelat tre matcher denna vecka så vi måste hitta en väg att använda det till vår fördel. 

Cam Abbott gör sig redo för sin första kvartsfinalsmatch som Rögles huvudtränare.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Under årets grundserie samlade Rögle ihop 98 poäng på 52 matcher och gjorde 164 mål. Frölunda å sin sida, landade på 84 poäng och 133 fullträffar.

Med andra ord var det kanske inte helt oväntat att Frölundatränaren Roger Rönnberg skulle lasta över allt favorittryck på Rögle.

Samtidigt är Frölunda ett lag som har klart mer slutspelsrutin än sina skånska motståndare. Klubben missar nästan aldrig en plats i kvartsfinalerna, och vann SM-guld så sent som 2019. 

– Det spelar ingen roll var i tabellen vi slutade, säger Cam Abbott, och fortsätter:

– Ja, Frölunda har erfarenhet men vi har nio - tio spelare i vår grupp som har vunnit ligan och spelat slutspel. Vi ska bara göra vårt jobb, så får ni mer att skriva om. 

”Alla ser fram emot detta”

Cam Abbott tog över tränarsysslan i Rögle 2017, efter att klubben åkt på ytterligare en mardrömsstart i SHL och fastnat i tabellbotten.

Sedan dess har Cam – tillsammans med tvillingbrodern och sportchefen Chris Abbott – blivit ansiktet utåt för Rögles nytändning som hockeyklubb. Redan förra året skulle egentligen Rögle spela slutspelshockey efter sin tredjeplats i tabellen – men coronapandemin ville annat.

– Alla i ligan ser fram emot detta. Slutspelet togs bort från oss förra året och det har varit en annorlunda resa denna säsong utan fansen, säger Cam Abbott.

– Men nu är vi här och vi ska ge oss själva en bra chans i morgon. Alla har jobbat hårt för att få denna chans, jag ser fram emot detta. 

Vi som följer Rögle utifrån, kommer vi få se ett annorlunda Rögle i slutspelet eller kommer det vara snarlikt det vi såg under grundserien? 

– Det får vi se. Vi har arbetat med vissa saker de senaste veckorna, inte minst nu när vi har varit lediga. Vi har gjort några justeringar, men jag tror inte det kommer bli så många överraskningar. Vi ser bara fram emot att börja slutspelet, det har varit en lång väntan.