”Ska vara så bra att jag är en dominant spelare i SHL”

Foto: Caroline Söderberg
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: Caroline Söderberg

Flyttlasset går hem till Malmö någon gång i juli för Carl Söderberg, hans fru Caroline och parets tre barn.

När Söderberg väl hade bestämt sig för att spela i Malmö, så var det en ganska snabb förhandling, och nu är han presenterad som en av de mest spännande nyförvärven i hela SHL inför säsongen 2021/2022. Som absolut inte kommer hem för att varva ner.

– Tanken är att jag ska vara så bra att jag är en dominant spelare i SHL, säger Söderberg till Kvällsposten, i sin första intervju sedan det blev klart.

När allt ställdes på sin spets så hade Carl Söderberg två val.

Antingen fortsätter han i NHL, och jagar ett nytt kontrakt i slutet av juli när free agent-marknaden öppnar, eller så blir det spel på hemmaplan, i moderklubben Malmö Redhawks.

Valet föll på att spela i Malmö.

– Ska jag vara ärlig så var det lite nu eller aldrig. Jag vill spela bra när jag kommer hem, och då ger jag mig rätt förutsättningar att göra det nu, skriva två år, och ta det därifrån, säger Carl Söderberg.

Vilken klass håller du?

– Min ambition är att jag ska vara en framträdande spelare i SHL. Som tillför något till Malmö, som är en bra spelare. Det är därför jag kommer hem nu. Att komma hem till Malmö hade vi som familj kommit förr eller senare.

Familjen är stor.

Frun Caroline och tre barn, Sophia 7 år, Lovisa 5 år och Carl-Fredrik 3 år.

De två äldsta barnen ska in i svensk skola till hösten, när familjen flyttar hem till huset på Ribersborg i Malmö.

– Vi har haft det jättebra här borta, men det är för barnens skull att komma hem och träffa sina mor och farföräldrar och övriga släkt också.

Hur ska det bli att leva i Malmö, i huset, som du faktiskt aldrig riktigt bott i på heltid?

– Det är något jag ser fram emot. Att leva det sociala livet i Malmö och bo i stan igen. Men det är inte därför vi kommer hem nu, utan det är för att jag vill prestera hockey på högsta nivå, när jag har något att tillföra, som jag sa.

Hur många år har du kvar i kroppen?

– Jag känner mig fräsch och bra tränad. Jag skrev två år för att det är vad jag definitivt känner att jag har i mig. Sedan får vi se efter det.

Nu får du sätta dig och åka buss lite kors och tvärs över Sverige, efter ett liv med förstaklass-flygplan de senaste åtta åren.

– Det har jag verkligen inga problem med. Det är ändå förhållandevis bekvämt vad gäller resorna och matcherna i Sverige. Vi har rest bra här borta, men den lilla tiden man befinner sig hemma har det nästan bara handlat om att återhämta sig mellan det täta matchandet, säger Carl Söderberg.

Foto: Caroline Söderberg

Vad säger du om din tid i NHL?

– Jag är jättenöjd. Har haft tur att spela för många bra lag, och har bott i många trevliga städer. Det är klart att jag hade velat vinna Stanley Cup, och vi var nära ett par gånger. Bästa vinstchansen var nog i Boston. Speciellt under mitt andra år, så hade vi ett enormt bra lag, även vi gick längst under första året, då det blev Stanley Cup-final.

Du har spelat med en hel rad av duktiga spelare. Vem har varit bäst?

– Jag måste säga Nathan MacKinnon. För mig är han den bästa i världen. Han är bättre än McDavid. Han tävlar och han är stark. Han spelar ett tvåvägsspel som är i absolut världsklass. Han är en extremt bra spelare.

Ett par veckors semester väntar nu borta i USA, innan det är dags för flyttlasset att gå till Sverige igen. 

I början av augusti är det dags att stämpla in på jobbet som han stämplade ut från 2011.

Han fick känna på sina nya lagkamrater under ett par veckor i december och januari.

– Jag var inne och tränade då. Det var precis när laget började hämta sig efter den svaga starten. Jag såg några matcher och det kändes tryggt. Det är en jättebra stomme, med bra målvakter och bra backar.

Vem känner du bäst?

– Egentligen ingen som jag spelat med, mer än Pathrik och Ponthus (Westerholm) som spelade i A-laget när jag lämnade. Men jag kom nära rätt många under den tiden jag tränade med laget i vintras. Det är en bra grupp. 

Intryck av Joakim Fagervall?

– Det är en strukturerad tränare, som kräver hårt arbete. Det låter helt perfekt för mig, säger Carl Söderberg.

Tv-tips: Hålet som kan avslöja Sverige inför EM-rysaren