Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen om när Percy Nilsson plötsligt försvann

Percy Nilsson är tätt förknippad med Malmö Redhawks succéer och motgångar.Foto: TOMAS LEPRINCE
Malmö Arena.Foto: TOMAS LEPRINCE

Ordföranden Mats Larsson är överraskad, förre storspelaren Mats Lusth chockad och sportchefen Patrik Sylvegård orolig.

Hockeyklubbens storsponsor och hedersordförande Percy Nilsson är försvunnen.

Det ska visa sig att polisen tagit honom.

Här är sanningen om dagarna som skakade Malmö Redhawks.

Percy Nilsson har i årtionden tillhört makthavarna i Sydsverige, både i närings- och idrottslivet. Han ligger bakom hela stadsdelen Hyllie med köpcentrumet Emporia, Malmö arena, hotell och kontorslokaler. 

Sedan många år tillbaka är han också tätt förknippad med Malmö Redhawks succéer och motgångar. Han var ordförande i klubben i över 20 år. 1992 och 1994 var han med och vann SM-guld.

I dag är han hedersordförande, arenaägare och storsponsor. Och ännu vid 76 års ålder också dagligen verksam i sitt bolag Parkfast.  

Men på onsdagsförmiddagen saknas plötsligt Percy Nilssons bil på parkeringsplatsen i Hyllie. Byggherren är inte heller på sitt kontor på Parkfast, någon våning upp i Malmö arena. 

Percy Nilsson i Malmö Arena.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I lunchrestaurangen sitter dottern Nina Nilsson Ulvinen, vd för Malmö arena hotell. 

– Han är och jagar, svarar hon på frågan om varför Percy Nilsson inte går att få tag på.

Det stämmer inte. 

I själva verket har Percy Nilsson, redan dagen innan, tvingats avbryta sin jaktresa för att överlämna sig själv till polisen på en hemlig plats i Skåne. Det efter att polisen varit i hans hem i Höllviken tidigt på tisdagsmorgonen när endast hustrun Lotta var hemma. 

Klockan 09.43 på tisdagsmorgonen anhålls en person, som i tingsrättens handlingar kallas ”sekretess N”, misstänkt för insiderbrott i härvan om fastighetskoncernen Victoria Park och kort senare hålls förhör i arresten i Malmö.

Ett dygn senare avslöjar Kvällsposten att byggherren och Malmöprofilen hämtats av polis och anhållits. 

”Jag är mest orolig för honom”

Nyheten skakar om Malmö Redhawks.  

– Jag blev väldigt överraskad och vi får väl avvakta och se vad som händer. Jag har ingen som helst aning om vad detta kan handla om. Inte den blekaste, säger Mats Larsson, ordförande i Malmö Redhawks, på onsdagskvällen. 

Mats Lusth, som var spelare under Percys guldår och sedan varit tränare i klubben, är chockad.  

– Det känns ju för jäkligt för Percys skull. Jag vet inte riktigt vad det handlar om men vad fan är han, 76 år? Jag vet inte, jag kan nog inte kommentera mer, säger Lusth men fortsätter ändå. 

”Han är ju en legend i Malmö”, säger Mats Lusth, som var spelare under Percys guldår.Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

– Han har betytt mycket för Malmö och har betytt mycket för mig också. Det har varit en god vän som tagit hand om sina spelare. Man har alltid kunnat ringa honom om det varit något. Jag har bara positiva saker att säga. Han är ju en legend i Malmö.

Samtidigt är tystnaden fortfarande total från Percy Nilsson. På onsdagseftermiddagen går inga signaler fram till hans telefon. Senare på kvällen har han däremot ett kort telefonsamtal med Patrik Sylvegård, vd och sportchef för Redhawks. 

– Då sa han att han mådde bra. Det var det viktigaste, berättar Patrik Sylvegård.

Han är också öppen med att händelsen berör honom på ett personligt plan.

– Percy är en av mina bättre och närmsta vänner. Jag har känt honom sedan jag kom hit och har mycket att tacka honom för.

– Jag är mest orolig för honom. Men jag tar för givet att det inte är något. Det är det som jag tänker på.

Percy Nilssons första ord efter förhöret

På torsdagen ger hustrun Lotta plötsligt beskedet att Percy Nilsson är tillbaka på jobbet och att han sitter och äter ärtsoppa på lunchrestaurangen i Malmö arena.

Hon vill inte ge några kommentarer kring det som inträffat.

– Nej. Du kan ringa honom, det är inga problem. Han är tillgänglig på telefon.

Percy Nilsson i Malmö Arena 2015.Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och nu svarar Percy Nilsson – men samtalet blir kort.

– Jag hör inte. Jag sitter och äter lunch. Vi kan höras lite senare, säger han och lägger på.

Efter lunchen träffar han på Kvällspostens reporter Jan Peter Andersson i arenan. På väg till sitt kontor berättar han för första gången om de senaste dagarna.

– Jag har varit hos polisen och vittnat, det har jag varit. Det är allt jag har att säga. Mer kommer jag inte säga, säger han. 

Här nekar han också till att han är misstänkt för brott.

Men strax efter kommer nya uppgifter. Dagens industri skriver att Percy Nilsson är misstänkt för grovt insiderbrott, och Sydsvenskan är först med att berätta att misstankarna mot Nilsson rör härvan runt Victoria Park i Malmö. 

I den utredningen finns för närvarande 14 misstänkta, enligt handlingar i Stockholms tingsrätt. 

Förundersökningsledaren Thomas Langrot säger att utredningen är omfattande och i sitt slutskede, men mer än så vill han inte berätta.

– Jag säger bara att förundersökningen är omfattande, det är många misstänkta. Jag förväntar mig att den är slutförd innan årsskiftet.

”Jag får inte lov att kommentera”

Percy Nilsson har även tidigare varit i klammeri med rättvisan.   

Som ordförande i Malmö Redhawks dömdes Percy Nilsson, och tidigare klubbdirektören Sune Moberg, 2005 till ett års fängelse av tingsrätten för utbetalningen av löner till sex utländska spelare under 1990-talet. Bara en mindre del av beloppen betalades ut och skattades i Sverige och resten gick till spelaragenter utomlands. Staten ska därmed ha förlorat minst 2,9 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter, enligt tingsrätten.

Men ett år senare frikändes båda i hovrätten, som ansåg att ingenting tydde på att de åtalade med avsikt lämnat felaktiga uppgifter.

2014 fälldes Percy Nilsson för skadegörelse när han borrade hål i ett däck på en Hemglassbil efter att ha irriterat sig på bilens melodislinga i villakvarteret.Foto: RONNY JOHANNESSON

Däremot fälldes Percy Nilsson 2014 för skadegörelse och fick betala 100 000 kronor i dagsböter när han borrade hål i ett däck på en glassbil från Hemglass efter att ha irriterats av bilens melodislinga hemma i villakvarteret.

Historien väckte stor uppmärksamhet men kan i dag närmast beskrivas som skröna.

Nu står Percy Nilsson inför en av sitt livs tuffaste matcher. 

Utanför isen, igen.  

Vid förlust riskerar han fängelse mellan sex månader och fyra år. 

– Jag får inte lov att kommentera någonting, säger han.