Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Saknade stöd från SHL när vi gick upp”

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Foto: JONAS GUSTAFSSON / BILDBYRÅN

Frågan om vad som ska krävas för att få spela i SHL är och har varit det kanske största spörsmålet i hockey-Sverige. 

Karlskrona tvingades dra på sig en alldeles för stor SHL-kostym i all hast när laget gick upp i finrummet för tre år sedan. 

Nu ger förra klubbdirektörerna sin syn på den skarpa omställningen.

– Det var definitivt en för stor omställning, säger Rolf Lindberg. 

– Rebellen från Hockeyettan och Hockeyallsvenskan var inte redo att bli en balanserad mogen SHL organisation, säger Charlotte Gustavsson.  

Kraven för att spela i SHL är just nu en arena med publikkapacitet på 5000 åskådare varav 3500 ska vara sittplatser samt 4 miljoner kronor i eget kapital.

Men häromveckan avslöjade Sportbladet att det diskuteras att klubbar i hockeyallsvenskan måste uppfylla hårdare licenskrav för att få kvala till högsta serien.

Förslaget har väckt ramaskri och många är rädda för att SHL vill strama åt kraven för att i framtiden få en "stängd" liga. 

För tre år sedan tog Karlskrona klivet upp i högsta serien på sportsliga meriter men fick sedan stora problem att växa i SHL-kostymen och uppnå kraven på kort tid.  

Svårt att orka med

Kvällsposten har pratat med två tidigare klubbdirektörer i Karlskrona, Rolf Lindberg, och Charlotte Gustavsson, om den skarpa omställningen. 

– Det var definitivt en för stor omställning. Det var svårt att orka med, säger Rolf Lindberg, som var klubbdirektör när KHK gick upp.  

Charlotte Gustavsson:  

– KHK var inte redo att gå upp den säsongen när de gjorde det. De kom från ackordsförhandlingar och en ekonomisk historia skakigare än ett korthus mitt i en tropisk storm. Förutsättningarna blev alltså därefter. När en klubb går upp och inte har tryggheten ekonomiskt måste de få hjälp av kommun, sponsorer, fans. 

Patrik Hansson (S), kommunalråd i Karlskrona, rasade vid tidpunkten mot SHL i P4 Blekinge. 

– Man skulle nästa kunna säga att de använder maffiametoder, där man sätter kommunen under en våldsam press. De säger det inte rätt ut, men det är mer eller mindre hot om att arenan måste komma upp i blixtfart.  

Utvecklingsstege redan i hockeyallsvenskan

Rolf Lindberg tycker att man i framtiden borde ha en utvecklingsstege där lagen får börja förberedelsen redan i hockeyallsvenskan. Och att SHL lägger några miljoner på handlingsprogram till klubbarna för att de ska kunna förbereda sig på att kunna gå upp.  – Jag saknade själv sådant stöd från SHL när vi gick upp, påpekar Rolf. 

– Det handlar inte om att SHL ska pumpa in pengar i hockeyallsvenskan till högre spelarbudget utan en form av organisatoriskt stöd för att klubbarna ska vara redo att gå upp på sikt. 

Charlotte Gustavsson tog över efter Rolf Lindberg våren 2017, under KHK:s andra säsong i SHL, efter arenabygget. 

– KHK slet med det under hela sin treårssejour i högsta ligan. Man kom lite snett direkt. Man borde ha gjort nya satsningar direkt, ny personal på nyckelpositioner, rivstartat med ett nytt businessfokus direkt. Men det är lätt att vara efterklok. 

– Jag kom från Modo som funnits i nästan 100 år, där det fanns en utarbetad kultur och anda, till att kliva in i den rebelliska tonåringen KHK som fortfarande sökte sin egen identitet, och som har en lång resa kvar till stabilitet och organisatorisk mognad. Rebellen från Hockeyettan och Hockeyallsvenskan var inte redo att bli en balanserad mogen SHL organisation.

Kritisk till arenakravet - och förbundet

Rolf Lindberg tycker dock att dagens krav ska ligga kvar i stora drag och att man då i stället ska diskutera hur klubbarna långsiktigt ska utvecklas för att uppnå kraven. 

Men arenakravet i sin nuvarande form är han kritisk till. 

– Jag tycker att man i stället ska titta på vad arenorna behöver för att besökarna ska ha trevligt och kunna äta, dricka och umgås. Och anpassa till om det är en arena i Karlskrona eller i någon av storstäderna, säger Rolf Lindberg som också tycker att Svenska ishockeyförbundet har varit för svaga i diskussionerna. 

– Det är SHL som hamnat i skottgluggen men Svenska ishockeyförbundet och Anders Larsson har varit alldeles för svaga i diskussionen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!