Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Så klart det är en konstig situation”

Emil Sylvegård i samband med lördagens match mot Färjestad.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emil Sylvegård i samband med en tidigare landslagssamling – när det tilläts publik på läktarna.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

MALMÖ. Emil Sylvegård packar väskan och åker på landslagsäventyr.

Men resan till Finland blir speciell på grund av den pågående covid-19-pandemin.

– Så klart är det konstigt. Men det är alltid en ära att representera Sverige, säger Sylvegård. 

Det svenska landslaget tar sig an Tjeckien, Ryssland och Finland under årets upplaga av Karjala cup i den finska huvudstaden Helsingfors. 

Matcherna går av stapeln mellan den 5 och 8 november. 

Flera SHL-stjärnor finns med på den smått unika resan. Däribland Malmöduon Emil Sylvegård och Adam Ollas Mattsson.

– Det ska bli roligt att komma i väg och få umgås hyfsat nära med de andra spelarna som åker med. Det är alltid en ära att representera svenska landslaget, säger Sylvegård. 

– Men sedan är det så klart en konstig situation och man får vara rädd om sig själv. Jag får se till att hålla mig frisk. 

Det har ju riktats en del kritik mot Karjala cup och en del som menat att turneringen inte vore spelas. Vad känner du som spelare?

 – Nej, jag känner att det är ett sjukt bra fönster att få visa upp sig och jag ser det mer som att när jag väl får chansen att spela i Tre Kronor så tvekar inte jag. Det kan vara bra för självförtroendet att komma i väg också, om man gör det bra.

– Jag tycker så klart att situationen är konstig. Men precis som i SHL har vi väl protokoll för att hålla allting så bra som möjligt. Jag ser inga problem med det, fortsätter Sylvegård. 

På klubblagsnivå har hösten varit en tung historia för Emil Sylvegård och hans lagkamrater. 

”Vi är kanske på rätt väg”

Malmö Redhawks parkerar näst sist i den haltande och jämna SHL-tabellen, med åtta inspelade poäng på elva omgångar. Bara Linköping har samlat ihop färre poäng.

Kommer landslagsuppehållet lägligt eller olägligt, med tanke på er position i tabellen?

– Ja, det vet jag inte. Det kommer där det kommer och det visste vi redan innan, säger Emil Sylvegård.

– Vi får en chans att träna mer på våra grunder. Men det är sällan på vårt grundspel vi förlorar, det handlar oftast om inställning. Så det är en svår fråga. Men det ska i alla fall bli roligt att komma i väg. 

Emil Sylvegård gjorde landslagsdebut på seniornivå redan säsongen 2018/19.
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

Trots den tunga inledningen – Malmö har ryckt upp sig de senaste tre omgångarna. Mot Färjestad i lördags var det skåningarna som skapade de bästa och flesta målchanserna.

Omgången dessförinnan – mot Skellefteå – vann Malmö efter förlängning.

– Ja, jo, kanske. Vi är kanske på rätt väg, säger Emil Sylvegård, på frågan om hans manskap kan hämta något positivt ur den sista tidens insatser, trots att det bara blivit två poäng av nio möjliga.

– Processen går åt rätt håll. Men i slutändan handlar det om att vinna matcher, det är det som bygger självförtroende och ger trygghet i gruppen och det är det som ger trygghet i vårt grundspel. 

”Gäller att inte umgås för mycket”

Malmö Redhawks har spelledigt fram till den 10 november, när det vankas Skånederby mot serietvåan Rögle. 

Men det blir alltså ingen ledighet för landslagsaktuella Emil Sylvegård. 

Hur kommer upplägget bli med Tre Kronor, blir det en Stanley Cup-liknande bubbla för er? 

– Nej, jag vet inte. Vi ska chartra plan och vi ska göra tester. Vi har gjort många covid-tester under säsongen redan, men jag tror det blir några till. Jag tror vi kommer vara ganska isolerade. 

– Sedan gäller det att inte umgås för mycket med kamraterna där. Som sagt, det är en konstig situation men det kommer nog lösa sig bra, avslutar Emil Sylvegård.