Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev Rögle hetaste hockeylaget i Sverige

Christoffer Rifalk. Foto: Elisabeth Lindbäck
Kari Litmanen, marknadschef Rögle. Foto: Elisabeth Lindbäck
Rögle firar. Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN STR
Foto: ANDERS BJURÖ / FRILANSFOTOGRAFERNA / 440 FRILANSFOTOGRAFERNA.SE

Sveriges bästa hockeylag just nu är bandyklubben (!) Rögle. 

Kvällsposten är på plats i Ängelholm för att ta tempen på en liten stad med ett enormt hockeytryck.

– Alla är stolta för den här lilla ”bonnamentaliteten” runt föreningen, att vi spelar i en plåtarena, vi är stolta över allt som finns innanför de här väggarna, säger Kari Litmanen, Rögles marknadschef. 

Restaurangen i Catena arena myllrar av folk i lunchrusningen. 

Uppsluppna spelare blandat med ”vanliga” lunchgäster i alla åldrar köar till buffén bestående av fläskfilé, rostad potatis och bearnaisesås. 

Nedanför ligger isen spegelblank. 

Det är dagen efter segern i den tidiga seriefinalen mot Djurgården men här vilar inga spår av baksmälla. 

Tvärtom, Rögle glöder på alla fronter just nu. 

Laget stormar fram i SHL och har parkerat i serieledning. 

Torsdagskvällens seger över vårens SM-finalist var sjätte raka.  

Och intresset är större än någonsin runt laget. 

– Förra säsongen sålde vi ut arenan tre gånger på hela säsongen, nu har vi gjort det på fem matcher, berättar Kari Litmanen, marknadschef i Rögle. 

– Vi har sålt säsongskort som aldrig förr. Jämfört med förra året ökade vi årskortsförsäljningen med 14 procent, vilket är en jätteökning om man ser på många andra lag som har dalande siffror. 

– Tidigare år har klubben lagt mer pengar på marknadsföring av ispremiär, träningsmatcher och hemmapremiär men i år har vi knappt marknadsfört oss för att vi har känt att bruset har funnits runt oss ändå. Och vi hade 3 800 på ispremiären jämfört med 2 200 året innan. 

Hype redan i maj månad

Kari Litmanen, som tidigare bland annat jobbat i Brynäs, kom till Rögle i maj och slogs av en hype direkt. 

– När Dennis Everberg och Niklas Hansson blev klara, shit vilken hype redan då. Folk ska vila och glömma hockeyn över sommaren men det gjordes inte här. 

Hur skulle du beskriva känslan just nu hos supportrar och sponsorer runt klubben? 

– Det är mycket glädje men folk har en realistisk bild på framgångarna också. Man njuter så länge det varar. Det spelar ingen roll om man är Manchester United eller lilla Rögle från Ängelholm, går det bra så njuter man för allt kan hända i sport. 

– Vi är inte en organisation som är vana vid att leda serien och vi är väldigt ödmjuka i det. Det är ingen som går och bokar torget för att fira SM-final. Vi slår fortfarande underifrån på alla sätt och vis. Vi är en liten kommun med 42 000 invånare men med vår region från Landskrona till Halmstad är det ett stort område som följer Rögle. 

– Vi ser oss som små och har en av de minsta arenorna i Sverige men när det går bra för oss så lyfter taket. Alla sluter sig samman. Alla är stolta för den här lilla ”bonnamentaliteten” runt föreningen, att vi spelar i en plåtarena, vi är stolta över allt som finns innanför de här väggarna. 

Intros i Catena arena inför en SHL-match. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi förflyttar oss till spelargången utanför Rögles omklädningsrum en stund tidigare. 

Och Rögles succéman, målvakten Christoffer Rifalk. 

– Det är kul att vinna och kul att få spela, inleder han ödmjukt. 

Kan du förklara er tidiga framgångsvåg?

– Alla drar åt samma håll ännu så länge och accepterar sina roller samtidigt som vi har grymt kul på vägen. Det är något att bygga vidare på.

Sex av åtta vinster så här långt är uddamålssegrar – ska man säga tur eller skicklighet?

– Klart lite tur inblandat men det kommer väl med att vi jobbar hårt och alla accepterar hur vi ska spela, då får man medstuds. 

Leder ni rättvist?

– Ja, vi krigar hårt varje dag, både på träningar och matcher för att ligga där vi ligger.

– Vi tar det dag för dag och vet att vi inte kommer vinna varje match, men kommer det en torsk så får vi gå genom det, och sedan gå vidare.

Från division 1 på två år 

Förförra säsongen spelade du i division 1 och nu, som debutant i högsta serien, leder du målvaktsligan...

– Det har gått snabbt, det har alltid varit en dröm att få komma hit och nu är det grymt kul att vara här och spela matcher, dessutom med ett så pass bra lag.

Här avbryts intervjun för några sekunder när Rögles populära materialare  Frederik ”Fidde” Andersen glider förbi och samtidigt sätter fyra fingrar i pannan i riktning mot målvakten.

Christoffer Rifalk skrattar. 

– Det är en intern grej, en kungakrona, förklarar han. 

Får du den när du vinner?

– Ja, det har blivit så.

Rifalk är född i Kalix och är 23 år. Foto: Elisabeth Lindbäck

Vad är det som har gjort dig så bra snabbt? 

– Egentligen tycker jag att jag har spelat hyfsat på samma sätt under ganska lång tid, bara att jag har blivit lite mer mogen i spelet och kan hålla fokus lite bättre. Samtidigt är vårt försvarsspel grymt bra just nu.

I somras var du en part av det omtalade målvaktsbråket när du strejkade för att få gå till Rögle från Oskarshamn – vad är det som har lockat här?

– Många saker egentligen, vad ska man säga? Känslan var att det var något sådant här på gång.

– Sedan var det hur Chris Abbott beskrev hur han ville satsa och vilka spelare som kom hit. 

Inför säsongen var Rögle för andra året i rad ett av snackislagen och många experter har tippat laget högt. Ett av frågetecknen var dock målvaktssidan.

– Det är inte så konstig, det var ovisshet hos många. Roman har inte varit här tidigare, det var svårt att veta hur han är. Rifalk har inte spelat i SHL, man visste inte. Jag har sett båda mycket tidigare och visste att det var två jättebra målvakter och sedan har de fått en kanonstart, säger Rögles målvaktstränare Magnus ”Wolle” Wennström. 

”Vinner inte för att vi har tur”

”Wolle” har varit målvaktstränare i Rögle sedan 2006/07. Sedan 2016 har han också varit videocoach. Han tror att det är många delar bakom framgångarna och han ser ingen anledningen till att de inte kommer att fortsätta. 

– Klubben har blivit starkare och tagit det där steget som man längtat efter en lång tid. Sedan har vi ett skickligt lag och lyckats få hem många spelare. 

– Det är fjärde året vi är uppe och vi har byggt på mycket kunskap under de här åren. Sedan har vi sett att vi har ett spel som är vägvinnande och stabilt, vi vinner inte för att vi har tur och det studsar vägen utan vi är värda de segrarna vi tar. 

Vi återgår till Kari Litmanen som också ser en organisation utanför det rent sportsliga som är redo för något stort. Senast Rögle spelade kvartsfinal var 1994.

– Vi är redo för att vinna fler matcher än vi gjort sedan 94, redo för att komma till slutspel. Vi har förberett oss för längre än grundserien.

Som bonusinfo kan avslöjas att Kari Litmanen är en stor fantast av Zlatan. Under EM i Frankrike tatuerade han in ett ”Z” som en hyllning till sin idol. 

Men så många likheter mellan Zlatan och Rögle ser han inte. 

– Nej, de är nog faktiskt raka motsatser. Zlatan är en väldigt stor individ och för mig en personlighet som sticker ut i alla grupper. Rögle är den här säsongen en stor grupp som gör bra saker tillsammans på isen och runtomkring. Vi har en fantastisk organisation med jättefin framåtanda. Det är en positiv känsla i klubben.

– Här är väldigt häftigt och familjärt.

Johan Svenssons fem punkter bakom Rögles succé

1. VARIT KONSEKVENTA

Nu har bröderna Abbott långsamt fått jobba på i klubben. Det har skett en attitydförändring över tid. På vägen har man tvingats ta obekväma beslut, men har alltid gjort det som varit bäst för klubben.

2. SHL:S BÄSTA BACK

Nobbad av både Malmö och Frölunda, har Kodie Curran blivit SHL:s bästa back. Han kommer inte spela i SHL nästa säsong. Njut nu, för det här är en magisk spelare. Gick ner i vikt, och blev bäst.

3. STARKA MÅLVAKTER

Har skaffat sig en riktigt stark målvaktssida i både Roman Will och Christoffer Rifalk. Här är det förmodligen inget lag i hela serien som slår Rögle på fingrarna.

4. SPETS OCH BREDD

Dennis Everberg och Kodie Curran har verkligen varit spetsen. Sedan har man brett lag. Taylor Matson har förmodligen aldrig varit bättre. Mattias Sjögren är bra igen. En lagmaskin, som klarar av skador.

5. GOD UTDELNING BILLIGT OCH DYRT

De dyra, Everberg, Zaar och gänget har verkligen levererat. Men även längre ner i laget har man fått god utdelning på billiga doldisar som Lesund och Adam Edström är viktigt.