Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från supporter till rival: ”Blir ett krig”

Simon Ryfors under en match mot Växjö Lakers.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Simon Ryfors jublar efter att han gjort mål mot just Frölunda tidigare under SHL-säsongen.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som ung var Frölunda laget som gällde.

Men för nio år sedan fick han nobben av klubben. Nu ska Rögelstjärnan Simon Ryfors försöka skicka ut sitt tidigare hjärtelag från SM-slutspelet.

– Det kommer bli ett krig där ute, säger skyttekungen.

Som ungdomsspelare tillhörde Simon Ryfors länge Kungsbackaklubben Hanhals IF. Utanför sitt eget hockeyspelande hade han i många år säsongskort till Frölundas hemmamatcher och när han deltog i TV-pucken representerade han Göteborgslaget, ihop med flera Frölundaspelare.

Tanken var också att Simon Ryfors skulle byta Hanhals mot Frölunda – men han fick nobben av göteborgarna. I stället flyttade centern söderut, till Ängelholm och Rögle.

Resten är en grönvit hockeyhistoria som får sitt nästa kapitel under lördagen, när Rögle spelar kvartsfinal för första gången sedan 1994.

Motståndet? Frölunda, så klart.

– Jag är riktigt taggad och väldigt förväntansfull. Det är det här jag har förberett mig för hela säsongen. Det är bara till att gå ut och njuta. Det ska bli riktigt roligt, säger en laddad Simon Ryfors.

”Kommer bli ett krig” 

Årets SHL-säsong har varit närmast succéartad för Rögle, från början till slut. Skåningarna slutade på en andraplats i grundserien, enbart bakom guldfavoriten Växjö Lakers. 

Frölunda å sin sida, gick tyngre och slutade på en sjundeplats. Det krävdes play-in mot Djurgården innan Göteborgarna blev klara för kvartsfinal.

– Alltså, det kommer vara ett krig där ute, säger Simon Ryfors, och fortsätter:

– Det kommer vara kamp och hög fart. Frölunda är ett bra lag när de väl får långa anfall. De är bra på att hålla trycket. Vi måste spela fysiskt och vinna duellerna, så de inte får hålla i pucken för mycket.

Satt du och följde åttondelen mot Djurgården och hoppades att ni skulle få Frölunda?

– Ja, jag följde. Ska man vinna så ska man kunna vinna mot alla lag. Men det här känns som en riktigt bra duell direkt, och det är skönare resor till Göteborg än Karlstad. På så sätt hoppades jag på Frölunda.

– Sedan vet jag att ännu fler där hemma, kompisar och släkt,   kommer att kolla nu när vi möter Frölunda. Det ser jag bara som en rolig grej, fortsätter Simon Ryfors.

Kommer släktingarna och kompisarna heja på Rögle eller Frölunda?

– Jag tror faktiskt de hejar helt på mig och på Rögle.

Simon Ryfors jublar efter sitt 2-0-mål mot Frölunda i Göteborg förra året.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Vi är riktigt fräscha” 

Årets hockeyvinter har varit rejält påverkad av den pågående pandemin, med uppskjutna matcher och stängda arenor. 

Rögle avslutade årets hackiga grundserie redan den 27 mars och har inte spelat match sedan dess. Samtidigt har Frölunda spelat tre slutspelsmatcher bara den senaste veckan.

– Ja, det där har sina för- och nackdelar. Frölunda är väl inne i sitt matchtempo så klart, men vi är riktigt fräscha och hela i kropparna, säger Simon Ryfors.

– Vi har inte så mycket skador. Vi får se fördelarna i det och får försöka komma ut med ett högt tempo och fräschare ben än Frölunda. Om vi ställer in oss mer på det fysiska direkt tror jag det är mer en fördel än nackdel att vi varit lediga. 

Lördagens batalj markerar ett nytt kapitel i Rögles historia. Visserligen spelade klubben kvartsfinal 1994 och åttondelsfinal mot HV71 för två år sedan.

Men Rögle har faktiskt aldrig vunnit någon slutspelsmatch.

Spelar det någon roll att Rögle som klubb knappt varit i det här sammanhanget förr?

– Nej, det tror jag inte. Vi har en riktigt bra grupp och många i gruppen har haft framgångsrika slutspel tidigare. Det känns som vi ändå har erfarenheten och ”mindsetet” för att gå långt. Jag ser det inte som någon nackdel, säger Simon Ryfors.

Vann skytteligan: ”Inte hunnit njuta”

Eftersom Rögle tvingades inleda säsongens hockeyäventyr utan stjärnan Ted Brithén så fick Simon Ryfors ett ännu större förtroende i laguppställningen än tidigare.

23-åringen tackade för förtroendet genom att sätta skräck i motståndarna ihop med stjärnvingarna Dennis Everberg och Daniel Zaar. Redan tidigt under året passerade Simon Ryfors sitt individuella poäng- och målrekord. Han landade till sist på 45 poäng, klart bättre än fjolårsrekordet: 18

– Jag vill vara med och bidra till att vi vinner matcher och jag vill behålla min kyla. Sedan är det klart jag vill upp ett steg med mitt spel nu när det är slutspel. Jag vill fortsätta bidra och försöka vara dominant där ute, säger Simon Ryfors, och tillägger:

– Samtidigt vet jag att motståndet är tufft och jag ska göra mitt bästa för att vara med och hjälpa laget att vinna. Vem som gör målen är egentligen mindre viktigt. Jag ska bidra med mitt spel och vara så effektiv som möjligt.

Simon Ryfors har haft en nästan explosionsartad utveckling under SHL-säsongen 2020/21.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Med sina 25 mål var Simon Ryfors målbäst i hela SHL, ihop med Färjestads Daniel Viksten. 

Har du hunnit njuta av din personliga framgång ännu, eller har du hela tiden enbart fått fokusera på slutspelet?

– Det är klart jag någonstans har kunnat njuta några sekunder och känna stolthet över grundserien och den resa jag har gjort. Det är en del folk som gratulerat mig till den framgången.

– Men som du säger, jag har inte tagit in det än och jag är inte nöjd än. Jag har saker kvar jag vill uppnå och det är att gå långt i slutspelet tillsammans med det här laget. Jag tror säkert att glädjen kommer komma mer efter säsongen när man börjar förstå vad som hände. Men just nu är jag helt fokuserad på att fortsätta prestera i ett slutspel. Så jag har inte riktigt kunnat njuta av det. 

Kvartsfinalserien mellan Rögle och Frölunda börjar klockan 15.15. Returmötet spelas redan på söndag, varpå serien går vidare med dubbla matcher i Göteborg.