Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rögles styrkebesked – utklassade Frölunda

Simon Ryfors hade en gång i tiden säsongskort på Frölundas hemmamatcher. På lördagen blev han målskytt när Rögle hemmavann mot Frölunda i den första kvartsfinalen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Joel Lundqvist deppar under kvartsfinalen mot Rögle.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Rögle hade inte spelat kvartfinalshockey sedan mitten på 90-talet.

Men på lördagen tog ökenvandringen slut – när skåningarna hemmabesegrade Frölunda med 4-0.

– Detta är bara den första matchen. Vi har fortfarande mycket historia kvar att skriva, sa den historiska målskytten Taylor Matson.

Vinsten var Rögle första någonsin i ett slutspel.

Rögle spelade kvartsfinalshockey för första gången på 27 år – och visst syntes det på isen. Känslorna var heta redan från den första minuten och från den lilla restaurangpubliken ekade högljudd läktarsång.

– Det kändes att det här var en stor och viktig match. Det var bättre stämning i hallen än under en vanlig seriematch, sa Taylor Matson.

Allra närmast att bryta målnollan under den första akten var Röglestjärnan Daniel Zaar. Men trots ett skottmässigt övertag lyckades inte skåningarna få hål på Frölundamålvakten Johan Mattsson.

Det blev fartfyllt och känsloladdat direkt i kvartsfinalsmötet mellan Rögle och Frölunda.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Måste ta chanserna” 

Men utdelningen skulle komma för hemmalaget. Och det var en minst sagt oväntad målskytt som klev fram och tryckte in Rögles första kvartsfinalmål på 27 långa år.

Under ett boxplay lyckades Taylor Matson komma helt fri mot Johan Mattsson. Den hårdjobbande amerikanen begick inget misstag, utan tryckte behärskat upp 1-0 pucken i nätmaskorna.

– Det är en galen känsla att jag har gjort första slutspelsmålet på så många år för den här klubben, sa Matson. 

– Men det här är bara den första matchen. Vi har mycket historia kvar att skriva med den här klubben.

Du kliver fram som en riktigt van målskytt och smäller upp pucken behärskat. Hur tänkte du vid friläget?

– Ja, vi har scoutat deras målvakter och vi har några saker som vi har jobbat på. Det kändes bra att den gick in, eftersom vi spelade i numerärt underläge. 

Innan mittperioden avslutades hann även skyttekungen Simon Ryfors visa att hans målform fortfarande lever. Den forna Frölunda-supportern blev friställd i offensiv zon under ett powerplay, tog emot en perfekt passning från Ted Brithén och tryckte in 2-0 strax ovan axeln på Johan Mattsson.

Anton Bengtsson tryckte in 3-0

Rögle fortsatte spela bra även under slutperioden. Redan efter fyra minuter kom utdelningen för tredje gången – när Adam Tambellini skickade fram pucken till Anton Bengtsson, som vann kampen framför Frölundamålet och slog in 3-0 på sin egen retur. 

Gästande Frölunda hade svårt att skapa farliga chanser och Christoffer Rifalk hade periodvis en ganska lugn dag på jobbet. Först med drygt nio minuter kvar på matchen lyckades Frölunda avlossa sitt tionde skott på mål. 

Anton Bengtsson och Adam Tambellini firar sitt 3-0-mål mot Frölunda.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Frölunda lyckades spela sig ur Röglepressen under matchavslutningen och skapade några långa anfall i offensiv zon. Men göteborgarna var steget efter Rögle mer eller mindre från början till slut.

Redan när det återstod fyra minuter på klockan valde Roger Rönnberg att plocka ut sin målvakt och spela med en extra utespelare. 

Men som så många gånger förr slutade den där forceringen med ett baklängesmål. Adam Tambellini vann puck i mittzon och sköt enkelt 4-0 i tom kasse.

– För fem år sedan var det svårt att tro att Rögle skulle vara en toppklubb som skulle slåss på det sätt vi gör nu. Men sedan Abbotts (Cam, huvudtränare och Chris, sportchef) kom in har de verkligen byggt upp klubben från första dagen och förändrat mycket. Vi har varit på en resa som har fortsatt sedan förra året och året innan dess, sa Taylor Matson, med ett brett leende på sina läppar.

Du ser väldigt nöjd ut, kan du beskriva hur du känner så här kort efter Rögles första vinst i ett slutspel någonsin? 

– Ja, jag går runt med ett stort leende hela tiden. När vi körde in till arenan i dag hade vi många supportrar som var på plats utanför och tutade med sina bilar och det gjorde oss ännu mer exalterade. Det visar också hur mycket hockeyn betyder för den här staden. Vi skriver historia och det är kul att vara en del av detta.

Redan på söndag har skåningarna en ny chans att vinna i slutspelssammanhang, när kvartsfinal nummer två går av stapeln.