Rögles show: Krossade FBK efter matchstraff

Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Rögle bjöd på show i Catena arena.

En fullständig dominans i den första perioden och spel i numerärt överläge la grunden.

Det var lagets femte raka seger.

– Vi är lite som en maskin, säger Oskar Stål-Lyrenäs.

Det tog knappt tre minuter innan Catena arena exploderade. Unge Marco Kasper höll sig framme vid mål och tryckte in en lös puck framför Henrik Haukeland. 

Inledningsvis såg det ut som om Färjestad glömt att de höll på att spela en ishockeymatch och hade otroligt svårt att ta sig ur egen zon. Men från ingenstans kom reduceringen i den nionde minuten. 

Joakim Nygård tog emot en passning bakom mål, väntade in en medspelare men tog sig själv in framför mål och gjorde 1-1.

”Tycker jag är otroligt starkt”

Men någon förändring av matchbilden blev det inte utan Rögledominansen fortsatte perioden ut. 

– Det var liksom ingen som brydde sig (om kvitteringen), vi bara skakade av oss det och fortsätta köra efter vår matchplan. Det tycker jag är otroligt starkt av oss som lag, säger Oskar Stål-Lyrenäs som stod för två assister i matchen. 

Hemmalaget gjorde både 2-1 och 3-1 innan paus. Först var det Adam Tambellini i powerplay och sedan Adam Edström som noterades för mål.

Rögle vann skottstatistiken med 14-3 efter den första perioden. Siffror som speglade matchbilden väl och det var kanske till och med en av lagets bästa perioder den här säsongen.

– Ja jag tror det. Kanske inte i antalet puckar i nät, men i spelmässigt är det det vi letar efter, så ja, säger Rögles huvudtränare Cam Abbott.

Färjestad fick en biljett in i matchen

Men i den andra perioden svängde matchbilden. Rögle drog på sig sin första utvisning för kvällen och då tog det gästerna bara 34 sekunder att reducera genom Daniel Viksten.

Färjestad fick bara chansen i numerärt överläge två gånger under matchen. Desto fler powerplays blev det för hemmalaget. Tre i första perioden och två i den andra. Och det var just i ett powerplay Rögle utökade ledningen.

Efter en tekningsvinst hamnade pucken hos Lucas Ekeståhl-Jonsson som höll i, hittade en lucka och dundrade in 4-2.

Matchstraff blev avgörande

Och tyngre blev det för Färjestad när Victor Ejdsell drog på sig matchstraff i den tredje perioden. Forwarden satte ut ett ben när Oskar Stål-Lyrenäs var på väg att ta sig förbi. Tacklingen tog illa och Röglespelaren fick ledas av isen.

– Det tog inte på knäet som tur var, det tog lite högre upp. Jag får kanske ha lite ont i benet på en lårkaka i morgon, men jag är glad att den inte tog på knäet, säger Stål-Lyrenäs som samtidigt gav ett lugnande besked.

– Några dagar vila och så, sen ska jag vara redo för spel igen.

I det fem minuter långa numerära överläget levererade Brady Ferguson en perfekt passning till Anton Bengtsson framför mål. Han krånglade inte till det och gjorde 5-2.

Rögle har haft problem med spelet i numerärt överläge under säsongen, men fick i dag gjorde två mål i den spelformen.

– Jag tycker vi utförde dem bra och de har hittat kemin den senaste tiden. Vi har jobbat hårt för att få powerplay och få de möjligheterna, säger Abbott.

Färjestad var sedan aldrig nära att ta sig in i matchen igen. De sista tre minuter drog laget även på sig två nya utvisningar och Rögle avslutade matchen i nytt numerärt överläge. 

De vann matchen klart med 5-2 och tog sin femte raka seger.

– Vi är lite som en maskin. Det spelar ingen roll vem du har plan, alla kommer verkligen hit och stämplar in och spelar efter spelsystemet vi har satt upp. Då är vi svårslagna, det vet vi, säger Oskar Stål-Lyrenäs.

TV: Zibanejad svarar på tre frågor