Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet – missar resten av säsongen

Se Rögles ledningsmål mot LHC i torsdags
Erlend Lesund kommer missa resten av säsongen på grund av den skada han åkte på mot Leksand den 27 november.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Rögles sportchef Chris Abbott.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Serieledande Rögle får klara sig utan Erlend Lesund under vårens guldjakt.

Den 27-årige backen måste opereras och kommer vara återställd först om åtta till nio månader.

Sportchef Chris Abbott öppnar upp för nyförvärv – men understryker samtidigt att transferplanerna inte påverkas av Lesunds skada.

– Jag försöker alltid se om det finns möjligheter, säger han.

Erlend Lesund har varit borta från allt spel sedan den 27 november, när Rögle förlorade med 4-1 hemma mot Leksands IF.

Där och då bildade den norska 27-åringen backpar ihop med nyförvärvet Ryan McKiernan och han klockade in över 20 minuters speltid.

Tidigare meddelade Rögle att Lesund skulle vara borta från spel under en dryg månad. Sedan dess har det varit tyst om backens skadeläge – fram tills nu. 

Missar resten av säsongen

Rögle skriver på sin hemsida att Erlend Lesund måste opereras och därefter kommer det dröja mellan åtta och nio månader innan han är helt återställd.

Med andra ord är Lesund spelklar igen först när säsongen 2022/23 drar i gång. 

– Vi i det medicinska teamet kommer gör allt vi kan för att ha Erlend på isen till den första SHL-matchen nästa säsong. Erlend är en otroligt seriös idrottsman som kommer jobba hårt i sin rehabilitering för att komma tillbaka starkare än tidigare, säger Rögles fysioterapeut Christopher Alvengrip till klubbens hemsida.

Erlend Lesund anslöt till Rögle redan 2019 och kom då allra närmast från Mora IK. Inför årets SHL-äventyr belönades 27-åringen med ett ”A” på sitt bröst. 

Förlängde kontraktet med Rögle

Poängmässigt hann Lesund noteras för sex målgivande passningar på 21 omgångar innan han skadade sig mot Leksand.

– Det är tråkigt för Erlend att säsongen är över för hans del. Men vi tror att operationen kommer gå bra och att han kommer tillbaka helt återställd till början av nästa säsong. Erlend kommer vara en viktig del av laget med sitt ledarskap, även om han inte kommer kunna bidra på isen, säger Rögles general manager Chris Abbott.

SHL-klubbarna har fram till den 15 februari på sig att värva spelare och göra förändringar i sina trupper. Rögle har sedan tidigare även den NHL-draftade forwardstalangen Adam Edström på sin skadelista.

– Jag har sagt tidigare att jag alltid ser över olika möjligheter att arbeta med spelare. Det är möjligt att vi innan övergångsfönstret stänger värvar en spelare, oavsett om det är en forward, back eller målvakt, säger Chris Abbott.

Att Lesund missar resten av året förändrar inte nödvändigtvis något?

– Nej. Vi har känt till Erlends skada ett tag, så det förändrar ingenting för oss.

Hur ser marknaden ut just nu?

– Jag försöker alltid se om det finns möjligheter. Det kan handla om spelare som är tillgängliga eller lag som går igenom tuffa tider på grund av covid. Sådant kan också göra att spelare blir tillgängliga.

Erlend Lesund förlängde sitt kontrakt med Rögle en dryg månad innan han gick sönder. Hans nya avtal med Rögle går ut först efter säsongen 2024/25.

Förutom Rögle och Mora har Lesund även hunnit representera norska Sparta Sarpsborg och Manglerud under sin karriär, liksom svenska Timrå IK. 

– Lesund har varit otrolig för oss sedan dag ett. Han har verkligen tagit steg i sitt spel, han har utvecklat sitt spel med puck och han har blivit ännu starkare defensivt. Han har överlag varit en grym spelare för oss och en stor del av vårt omklädningsrum, säger Chris Abbott.

Rögle toppar SHL med 61 inspelade poäng på 31 omgångar. Skåningarna får en chans att dryga ut sin ledning ner till tvåan Luleå på lördag, när det vankas bortamöte mot Frölunda

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Hör SHL:s vd om nya restriktionerna