Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Röglekaptenen inte nöjd – trots serieledningen

Mattias Sjögren är inne på sin tredje säsong i Rögle – den andra som lagkapten.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Mattias Sjögren firar ett mål.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utklassning mot HV71 och kvar i tabelltoppen.

Segertåget rullar vidare i nordvästra Skåne. Men för egen del ser Röglekaptenen Mattias Sjögren, 33, förbättringspotential.

– Jag har inte fått den offensiva utdelning som jag önskat, säger han.

Inför årets SHL-säsong tappade Rögle tunga namn så som Ted Brithén, succébacken Kodie Curran och målvakten Roman Will.

Men förlusterna till trots har Rögle spänt hockeymusklerna rejält och toppar den haltande SHL-tabellen.

Skåningarna har skjutit hem 67 poäng på 33 omgångar.

– Ja, vi är i toppen så det är klart säsongen varit väldigt bra så här långt. Jag tycker att vi har spelat jämnt och aldrig egentligen dippat över lång tid, säger Röglekaptenen Mattias Sjögren, som för egen del stått för elva poäng under succévintern.

Ett mål och tio målgivande passningar har det blivit för den rutinerade 33-åringen.

– Sett till mina matcher känns det bra och jag har skapat många målchanser. Men jag tycker inte jag fått den offensiva utdelning som jag önskat. Det är bara att jobba vidare, vi har andra spelare som har mycket utdelning. Alla kan inte ha lika mycket poäng, summerar Sjögren.

Å andra sidan, fem poäng till så är du poängbäst sedan återkomsten till Rögle?

– Nja, jag har ju spelat fler matcher också. Sedan tycker jag väl att om man ser till hur min hockey sett ut så tycker jag att jag blivit starkare och bättre med puck. 

Rögles Mattias Sjögren är inne på sin tredje säsong i Rögle sedan återkomsten till Sverige.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

”Otroligt viktigt att spelare växer”

En av flera nycklar bakom Rögles succéartade säsong är det faktum att flera spelare i truppen höjt sig jämfört med fjolåret, anser Mattias Sjögren.

Röglekaptenen lyfter bland annat fram kvartetten Simon Ryfors, Samuel Jonsson, Adam Edström och Erlend Lesund.

– Vi har många spelare som vuxit spelmässigt och som tagit en större roll offensivt. Simon Ryfors är ett typexempel på det, han har gjort det bra både individuellt och lagmässigt, säger Sjögren, och fyller på: 

– Sedan har vi också en mindre trupp och då får alla spelare mer speltid. Då är det otroligt viktigt att vi har spelare som tar för sig och tar större roller.

Mattias Sjögren sedan återkomsten till Rögle

2018/19

Matcher: 33

Mål: 4

Assist: 11

Plus/Minus: -15

Utvisningsminuter: 10


2019/20

Matcher: 38

Mål: 3

Assist: 12

Plus/Minus: -3

Utvisningsminuter: 18


2020/21

Matcher: 32

Mål: 1

Assist: 10

Plus/Minus: 5

Utvisningsminuter: 16

Allra närmast för Rögle väntar dubbelmöte mot Djurgården. 

Först hemma i Ängelholm under tisdagen. Därefter returmöte på Hovet i Stockholm två dagar senare.

– Djurgården brukar vara ett ganska hårt jobbande och fysiskt lag, de är lite lika oss. Nycklarna är att jobba hårdast, det ska man göra varje match men det känns onekligen viktigt mot Djurgården, säger Mattias Sjögren.

Med tanke på alla spelare ni tappade efter fjolåret – kan du vara lite förvånad över hur pass bra ni presterar? 

– Nja, vi kände ganska tidigt att vi var väldigt bra, sedan är en av våra nycklar att vi har varit ödmjuka. Vi gick in i säsongen med en spelstil som är väldigt hårt arbetande och sedan har vi fått mer och mer självförtroende när vi vunnit mycket matcher.

”Annan hockey på den tiden”

Att vinna och slåss i toppen är knappast ovan terräng för Mattias Sjögren. Under sin långa hockeykarriär har han bland annat vunnit ligan i Schweiz med ZSC Lions.

För drygt tio år sedan blev han dessutom svensk mästare med Färjestad.

Kan du se några likheter mellan mästarlaget du tillhörde med Färjestad och det lag du tillhör nu? 

– För tio år sedan? Det känns som en annan hockey spelades på den tiden. Men jag skulle säga att Färjestad då är olikt Rögle nu. Då hade vi ett bra lag på papperet och jag skulle tippa att det laget också var väldigt dyrt.

– Det var höga förväntningar på Färjestad då, vilket det kanske inte var på Rögle inför denna säsong med tanke på spelarna vi tappade i våras. 

Nu skulle ni ju egentligen spela slutspel redan förra året. Men om vi blickar framåt, med tanke din bakgrund i Rögle, hur stort ska det bli med slutspelshockey till våren? 

– Det betyder otroligt mycket! Vi var där redan förra året men det ställdes ju in, det känns helt osannolikt nu. Men det är klart det betyder mycket, personligen och för gruppen. Det är kul att få vara med och etablera Rögle på högsta nivån, men det är över 20 matcher kvar innan vi är där. Det är fortfarande mycket hockey som ska spelas.

Kanske dags för dig att göra ett nytt mål som mot Mora 2008, som går till Rögle-historien? 

– Äsch, bara någon gör det så är jag nöjd. Det är mycket kvar på säsongen och jag vill inte prata för mycket om slutspelet nu, avslutar Mattias Sjögren.