Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Märkliga målet – gör jätteblunder

Se målet
Brady Ferguson gav Rögle ledningen med vad som egentligen var en dumppuck ner i offensiv zon.
Foto: C More
Foto: C More

ÄNGELHOLM. Brady Ferguson skulle bara dumpa in pucken i offensiv zon. 

En märklig studs senare hade han gjort ett slumpartat ledningsmål för Rögle.

– Jag har nog aldrig gjort mål från den röda linjen tidigare, säger Ferguson. 

Torsdagens match avgjordes därefter i förlängning – även där blev Ferguson hjälte när han sköt segern till sitt Rögle.

Linköping har blivit något av en mardrömsmotståndare för Cam Abbott och hans Rögle.

Faktum är att inför torsdagens möte mellan de båda lagen hade Linköping vunnit tre raka matcher mot serieledande Rögle. 

Och det var LHC som började bäst även under torsdagskvällen.

Gästerna skapade de flesta och bästa chanserna – hemmamålvakten Calle Clang stod för flera fina ingripanden när han gjorde sin första SHL-match sedan den inställda JVM-turneringen i julas.

– Jag tycker att vi gör en bra första period. Vi försöker spela förbi deras press och jag tycker vi får styra spelet, säger Jesper Pettersson till C More.

Linköping stod för en nästan lika gedigen insats även under den andra akten och var periodvis närmast att ta ledningen i Ängelholm.

Ferguson satte omgångens konstigaste mål

Men det var effektiva Rögle som gjorde ledningsmålet – och det var en minst sagt märklig fullträff som öppnade målskyttet i Catena arena. 

Brady Ferguson transporterade puck genom mittzon och dumpade djupt åt forwardskollegan Oskar Stål-Lyrenäs. Något längre anfall blev det dock aldrig – pucken studsade på högkant och sedan retfullt förbi en annars stabil Marcus Högberg i bortamålet.

– Det började i vår zon där jag fick en fin puck av ”Samme” (Samuel Jonsson) i mitten. Jag och Oskar hade en del fart och jag försökte få in pucken djupt. Som tur var studsade den roligt och gick in i mål. Det ser man inte så ofta, säger Brady Ferguson, som tidigt såg att hans puckdump skulle studsa illa för motståndarmålvakten.

– Jag såg vid första studsen att pucken studsade konstigt och att målvakten försökte följa med benskyddet. Jag tänker bara ”inte en chans att den går in”. Det var ett roligt mål, men om jag ska vara seriös är ett mål alltid ett mål. Det spelar ingen roll hur pucken går in. 

Men det turliga hemmamålet var inget som sänkte gästande Linköping. Gästerna kvitterade tidigt i den tredje perioden genom ett distinkt direktskott från Patrick Russell, assisterad av Broc Little. 

Målet var Russells nionde under årets SHL-säsong. 

Ferguson blev hjälte med två mål 

Några fler mål blev det inte i Ängelholm under ordinarie tid. I stället avgjordes torsdagskvällens batalj först efter förlängning, där Ferguson klev fram och blev hjälte när han sköt segern till Rögle med sitt andra mål för kvällen. 

Vinsten innebär att Rögle nu har brutit förlusttrenden mot Linköping – skåningarna är även kvar i tabelltoppen, med 61 inspelade poäng på 31 matcher.

– Vi pratade efter Champions League-matchen (mot Frölunda) att det skulle vara tufft efter att vi tog en emotionell seger och efter att vi tog oss till vår första Champions League-final med Rögle, säger Brady Ferguson. 

– Vi försökte hålla oss lugna och fokusera på denna match. Vi började trögt men vi försökte hitta vårt spel och jag tycker vi gjorde det i den andra perioden. 

Ni har förlorat några matcher efter övertid den här säsongen, hur skönt var det att vinna denna gång och att du själv fick göra det vinnande målet? 

– Ja, det är definitivt skönt att vinna efter övertid som lag. Så klart vill jag göra mål, men jag hade blivit precis lika glad om någon annan gjort mål. 

Tack vare torsdagskvällens dubbla fullträffar har Ferguson numera gjort minst en poäng i samband med sex raka SHL-tillställningar. Inte sedan bortamötet mot Luleå den 9 december har Ferguson lämnat en rink poänglös.

– Jag kan inte förklara varför. Jag spelar simpelt och hårt, men detta är en svår liga att göra poäng i. Jag antar att bra saker kommer om man väntar, spelar hårt och spelar simpelt, säger han. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Hör SHL:s vd om nya restriktionerna