Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Redhawks missar SHL-kravet – får dispens kommande året

SHL kräver ett eget kapital på fem miljoner kronor – ett krav Malmö Redhawks inte når upp till. 

Därför tvingas skåningarna in i ett dispensår. 

Malmö Redhawks har i olika omgångar plågats av en sviktande ekonomi.

Förra året presenterade skåningarna rejält röda siffror: förlust på 13,6 miljoner kronor. 

Desto finare såg det ut när Redhawks släppte siffrorna för den gångna säsongen. Då var bokslutet 18 miljoner kronor bättre, och vinsten uppe på över fyra miljoner kronor. 

– Framför allt har vi sparat pengar, genom kostnadsminskningar, och vi har fått högre intäkter i lösbiljetter och sponsorer. Dessutom ett något högre bidrag centralt från SHL, sade klubbens ordförande Mats Larsson då, i en tidigare intervju med Kvällsposten.

Men den ekonomiska förbättringen är inte tillräcklig. Malmö Redhawks egna kapital är fortfarande för litet för att leva upp till SHL:s ekonomiska krav.

Därmed tvingas klubben in i ett dispensår. 

Kapitalkraven blir högre varje år

SHL:s kapitalkrav växer för varje säsong och årets summa ligger på fem miljoner kronor.

Efter den kommande SHL-säsongen måste samtliga klubbar uppnå ett eget kapital på sex miljoner kronor. Därefter åtta miljoner, följt av tio miljoner. 

Malmö Redhawks dispensår innebär att klubben för stunden undantas från kapitalkravet. Efter den kommande säsongen blir det däremot allvar igen, och då har Redhawks inget annat val än att uppnå alla krav.

En klubb kan nämligen bara få ett dispensår vart femte år. 

Licensnämndens beslut

Samtliga föreningar i SHL har beviljats licens inför säsongen 2019/2020. En förening, IF Malmö Redhawks, når inte upp till det kapitalkrav som gäller för spel i SHL kommande säsong. Det innebär att föreningen placeras i ett dispensår. Enligt licensreglerna kan denna typ av dispens endast erhållas en gång under en 5-årsperiod. Till årsbokslutet 2020 måste föreningen uppvisa ett eget kapital på 6 mkr för att beviljas licens för spel i SHL säsongen 2020/2021.