Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Redhawks mål ska vara att undvika kval”

Fredrik Händemark blir en nyckelspelare för Malmö Redhawks.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Hur står sig lagen i sydsverige inför en ny SHL-säsong?

Vilka frågor behöver vi reda ut?

Vilken spelare spås få ett genombrott?

Var kan vi förvänta oss att lagen hamnar?

Kvällspostens hockeyexperter svarar på de viktigaste frågorna inför seriestarten av SHL.

Idag en het hockeypanel bara om Malmö Redhawks.

1) Vi går rakt på sak med det problemet som målats upp i Malmö. Vem ska egentligen göra målen?

JOHAN SVENSSON

– Det är ju den frågan som vi i media målar upp, och det är ju verkligen en befogad fråga. Jag säger att Carl Persson är en spelare jag kan se ligga mellan 15-20 mål, om det verkligen kuggar i direkt för honom. Han har den kapaciteten. Sedan är ju frågan om han verkligen gör det. Men det är en spelare jag i alla fall ser att han har möjligheten.

ADAM JOHANSSON

– Händemark fram till november i alla fall... Westerholm-bröderna verkar få dra ett stort lass, men är de tillräckligt spetsiga? Tror vi kan få se ett Malmö där ingen klättrar över 30-35 poäng över hela säsongen.

JOHANNA DAHLÉN

– Helt omöjligt att säga på förhand, men jag tror någon lite oväntad kommer kliva fram och få i gång poängproduktionen mer än tidigare säsonger. Men det är en fråga vi alla vill ha svar på.

SANNY LINDSTRÖM

– Malmö får förlita sig på kollektivet. Dock tycker jag det var smart agerat att göra sig av med Nicolai Mayer och ersätta honom med den finske centern Jan-Mikael Järvinen. Det skapar ett större djup och ett offensivt hot.


Malmö Redhawks har värvat Jan-Mikael Järvinen.Foto: Olof Berglund

2) Markus Lauridsen gjorde 30 poäng från backplats i HV71. Är det rimligt att förvänta sig en liknande poängskörd i Malmö också?

JOHAN SVENSSON

– Så mycket som 30 pinnar, nej, det tror jag inte. En back som Helge Grans kommer få mycket utrymme i powerplay och det är trots allt där poängen från en back kommer att göras. Så, säg någonstans mellan 20-25 poäng, så ska nog Malmö var väldigt nöjda med vad en sådan som Lauridsen uträttar. Han har definitivt andra kvaliteter än att bara göra en massa poäng.

ADAM JOHANSSON

– Med tanke på hur Lauridsen växt senaste åren finns nog potential för en stabil 20+-säsong. Notera dock att HV är ett mer skickligt och offensivt framåtlutat lag kontra Malmö. Det kan dra ned poängen en aning. Förra säsongen med 30 pinnar var nog en one hit wonder. 

JOHANNA DAHLÉN

– Nej, inte riktigt så mycket poäng. Men med det sagt kommer han vara väldigt viktig för Malmö för flera anledningar.

 SANNY LINDSTRÖM

– Det tycker jag inte att man ska göra. Lauridsen hade en drömsäsong i fjol och har aldrig tidigare presterat i närheten av så bra. Med det sagt är det fortsatt en bra värvning men ingen garanti att han kommer göra över 20 poäng.

3) Ungefär var i tabellen tror du att vi får se årets upplaga av Malmö?

JOHAN SVENSSON

– Jag har så enormt svårt att se ett lag med en Oscar Alsenfelt i mål, ska vara i den absoluta botten. Jag utgår från tolfteplats, men inser att det kan bli ett negativt kval, och jag inser också att det kan bli bättre än vad folk tror. Det har vi sett förr.

Kan Alsenfelt rädda Redhawks?Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

ADAM JOHANSSON

– Botten fyra, med stor risk för att hamna i förlorarfinalen.

JOHANNA DAHLÉN

– Jag är rädd för att det kan bli ett kval som väntar för Malmö, sen skulle det inte förvåna mig om de hamnar precis ovanför kvalplats. Men inte bättre än det.

SANNY LINDSTRÖM

– Malmös primära mål ska vara att undvika kval.

4) Nämn en spelare i truppen, som kanske inte får de stora rubrikerna, som du tror kan bli en spelare vi pratar om under och efter den här säsongen.

JOHAN SVENSSON

– Helge Grans är det naturliga att svara, men med tanke på att Petter Rönnqvist höjde upp honom som bättre än Rasmus Dahlin förra säsongen så har han redan fått sina rubriker. Jag är oerhört förtjust i 03-backen Anton Olsson. Det är en 17-åring i en vuxen mans kropp. Allt han gör är så självklart. Så vill jag se en back uppträda.

ADAM JOHANSSON

– Jag är såld på backparet Ollas Mattson-Grans. Ruskigt fina. Båda kan nog debutera i Tre Kronor under säsongen (om det blir några landslagsturneringar).

JOHANNA DAHLÉN

– Vi säger Eric Engstrand på den då. Han var en av J20 Superelits bästa spelare ifjol och testade på SHL, tror att han kan växa in i det ännu mer i år.

SANNY LINDSTRÖM

– Jag är otroligt svag för Helge Grans. Den unge backen har offensiva spetsegenskaper och kommer få möjlighet till en stor roll. Jag ser det inte som någon omöjlighet att Grans kan göra över 20 poäng redan den här säsongen.


Helge Grans är en av Redhawks största talanger.Foto: JENS CHRISTIAN