Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Redhawks hyllas för livsviktiga initiativet

Oliver Mattsson har drabbats av aplastisk anemi och kan behöva en transplantation av stamceller. Foto: PRIVAT
Oliver, 13, är son till Malmö Redhawks-tränaren Jesper Mattsson. Foto: PRIVAT
Camilla Lindgren, koordinator på Tobiasregistret. Foto: Tobiasregistret

Familjen Mattssons och Malmö Redhawks projekt för att uppmärksamma Tobiasregistret inleds den 5 oktober.

Men redan nu hyllas initiativet.

– Det är jätteviktigt. Det kan vara så att det är just precis du som passar för en specifik person. Om du inte anmäler dig och finns sökbar i vårt register så kan vi inte hitta dig, säger Camilla Lindgren, koordinator på Tobiasregistret.

Oliver Mattssons, 13, sjukdom aplastisk anemi gör att han kan komma att behöva en transplantation av stamceller.

På onsdagen berättade hans pappa, Malmö Redhawks-tränaren Jesper Mattsson, om kampen mot sjukdomen.

– Det är tufft, och detta är ingenting jag önskar ens min värsta fiende, sa Jesper Mattsson. 

Samtidigt avslöjade han att familjen, tillsammans med Malmö Redhawks och SHL ska inleda ett projekt för att öka medvetenheten om Tobiasregistret.

Oliver Mattsson i Redhawkströjan. Foto: PRIVAT

Det är via Tobiasregistret det gå att hitta lämpliga donatorer till de som behöver stamcellstransplantationer.

– Det här initiativet har så klart en jättetråkig orsak i grunden. Det är helt fruktansvärt tråkigt, säger Camilla Lindgren och syftar på Oliver Mattssons sjukdom.

– Men att de tar det initiativet för att få in fler givare till Tobiasregistret är helt fantastiskt. Vi blir jätteglada för det, det är otroligt viktigt för patienterna där ute.

Hockeyspelare bra för Tobiasregistret

Att öka medvetenheten om Tobiasregistret bland just hockeyspelare kan vara extra viktigt, enligt Camilla Lindgren.

– Just målgruppen hockeyspelare består till stor del av friska, unga personer och många är killar. Det är just killar i åldern 18-35 som är mest eftertraktad när det kommer till donation av stamceller.

– Det här initiativet är jätteviktigt eftersom man inte hittar någon donator till ungefär en tredjedel av de patienter som behöver den här behandlingen. Vi tycker givetvis att alla som är i behov av den här behandlingen ska få chansen att få den. Enda sättet att höja siffran är att många fler anmäler sig till registret. Jag är helt säker på att viljan finns bland väldigt många, problemet är snarare att man inte vet om oss.

Elliott och Oliver med pappa Jesper Mattsson. Foto: PRIVAT

 

Så fungerar Tobiasregistret

Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas med blodstamceller, de celler som bildar blod. Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. En fjärdedel av alla som behöver en stamcellstransplantation kan få det av en familjemedlem. Övriga patienter behöver söka efter en obesläktad givare vid Tobiasregistret.

 

Registret fick sitt namn efter Tobias som drabbades av en svår blodbristsjukdom endast 13 år gammal. Han dog 1991 efter fyra års fruktlöst sökande över hela världen efter en passande givare. Tobias familj startade Tobias Stiftelsen och deras arbete ledde till att ett svenskt register för blodstamceller bildades.

 

Genom att ge en sjuk människa nya blodstamceller kan de bilda ny frisk benmärg och nytt, friskt blod. Men det krävs att givare och mottagare har samma HLA-typ (hjälper kroppens immunförsvar att känna igen främmande celler).

 

Det finns över 30 miljoner givare registrerade runtom i världen.

 

Källa: Tobiasregistret