Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmös gamle guldhjälte: ”Gjorde sex mans jobb”

Timo Lahtinen lever ett stilla liv på Österlen.Foto: TOMAS LEPRINCE
På 90-talet förde han Malmö Redhawks till klubbens två enda SM-guld.Foto: BILDBYRÅN / © BILDBYRÅN
Timo Lahtinen vann SM-guld med Malmö Redhawks 1992 och 1994 - klubbens två enda på meritlistan. Här med Percy Nilsson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Nu coachar han svenska kälkhockeylandslaget som deltog i Paralympics i Sydkorea 2018.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

På 90-talet förde han Malmö Redhawks till klubbens två enda SM-guld. 

Nu lever Timo Lahtinen ett stilla liv på Österlen och han ser dagens hockey som privilegierad.

– Nu har lagen egen massör, fystränare, psykolog och allt möjligt. Jag gjorde sex mans jobb när jag var där, säger finländaren. 

Det är en solig och varm dag i Skåne när Timo Lahtinen lyfter på luren hemma på Österlen. 73-åringen, som kastade ur sig det numera mycket klassiska citatet ”vi ska spela äckligt disciplinerat”, är i riskgruppen vad gäller pandemin och han är noga med restriktionerna, även om hans levnadssätt inte utsätter honom för några större faror.

– Jag bor ute på landet mellan Tomelilla och Simirishamn. Vi är sällan i Malmö överhuvudtaget, det är mest när Redhawks tränar och spelar match, berättar Lahtinen.

Nu blir det dock inga träningar på plats för Malmös gamle succétränare, som på 90-talet ledde laget till de två enda SM-gulden som klubben har på meritlistan. 

– Malmö Redhawks är det hockeylag som jag följer, inga andra. Vanligtvis går jag på träningarna och matcherna, men nu åker jag inte dit. Man ska inte förhasta sig, det är farliga grejer nu. Du såg ju med tennisturneringen med Djokovic där han och flera till blev smittade... Överallt händer det farliga grejer, så jag låter bli med sådant nu. 

Hur mår du annars?

– Jättebra. Jag har haft problem med kroppen tidigare, men jag håller i gång den nu. Jag kom nyss från golfen. Jag cyklar och styrketränar också, jag gör allt möjligt. Det är underbart! 

”Det är så viktigt för samhället - det har vi ju sett med fotbollen” 

I förra veckan kom beskedet att SHL startar säsongen 19 september, oavsett om det blir med eller utan publik. Rätt beslut, anser Lahtinen.

– Det är så viktigt för samhället och folket att det drar i gång. Det har vi ju sett med fotbollen redan. 

Förutom att vara lycklig på Österlen ihop med frun, där de bott tillsammans i 20 år, är Lahtinen sedan fyra år tillbaka förbundskapten för Sveriges kälkhockeylandslag som deltog i Paralympics i Sydkorea 2018.  

– Det är kul. Det är så mycket annorlunda jämfört med tidigare jobb, en utmaning för mig men det är så härligt att se deras inställning. De är jätteseriösa och tränar väldigt hårt!

”Nu har Redhawks specialister inom alla områden” 

Lahtinen har förutom succén i Malmö med SM-gulden 1992 och 1994 som starkaste minne även coachat lag som Södertälje, AIK och HV71. Under alla hans år som hockeytränare i svenska högstaligan var det inte tal om den lyx som finns i dagens svenska elithockey. 

– Under min tid som huvudtränare hade jag en assisterande coach, det var det. Tittar man på Malmö Redhawks i dag har de fyra coacher plus massör, fystränare, psykolog, målvaktstränare och allt möjligt - de har specialister inom alla områden. Detta gör så klart att hockeyn utvecklas. Jag gjorde ju sex mans jobb när jag var i Malmö, haha! 

Spelmässigt då, hur skiljer sig hockeyn i dag kontra när du coachade?

– Tar vi åren i Malmö så hade vi ett extremt bra lag då, vilket så klart är en förklaring till att vi vann två SM-guld! På så sätt vill jag ändå inte säga att spelet utvecklats supermycket. Däremot är det jätteskillnad när det kommer till den fysiska biten. Spelarna är så mycket proffsigare i dag, det märks på fysiken. Kolla skridskoåkningen, där är skillnaden enorm nu jämfört med tidigare!  

Till sist, du verkar trivas oerhört bra i Sverige och på ditt Österlen, men hur ser kopplingen ut till Finland där du ju tillbringade större delen av din spelarkarriär?

– Tja, mina syskon bor kvar där och jag har några kompisar i Finland, men det har blivit allt mer sällan att jag reser dit. Nu under pandemin vågar jag definitivt inte åka dit. Jag stannar på Österlen. 

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.