Prickarna på Olivers ben var dold sjukdom

Oliver Mattsson har drabbats av sjukdomen aplastisk anemi.
Foto: PRIVAT
Oliver är 13 år gammal och son till Malmö Redhawks-tränaren Jesper Mattsson.
Foto: PRIVAT
Henrik Lundqvist har skickat peppande ord till Oliver.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det har även familjen Parnevik.
Foto: ANDERS AHLGREN
Och fotbollslandslagets Caroline Seger.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Världsstjärnornas videohälsningar strömmar in varje dag.

Henrik Lundqvist, Caroline Seger och Peder Fredricson är bara några av alla som skickat peppande ord till Oliver Mattsson, 13, som drabbats av den ovanliga sjukdomen aplastisk anemi.

Nu berättar hans pappa, Redhawkstränaren Jesper Mattsson, för första gången om allt stöd, kampen för att hitta fler donatorer och hur han orkar arbeta vidare.

– Det är tufft, och detta är ingenting jag önskar ens min värsta fiende, säger Mattsson.

13-årige Oliver Mattsson, njöt tillsammans med familjen – pappa Jesper, mamma Anna och lillebror Elliot – när semestern hade börjat i slutet av juni.

Men när prickarna på benen och blåmärken på armarna upptäcktes skulle allt förändras.

– Jag trodde bara det var lite gräsallergi, men som tur är så stod både Oliver och min fru Anna på sig. Så jag körde de in till sjukhuset i Lund. Två timmar senare ringde Anna upp mig och sa att de hade blivit intagna på barnakuten, säger Jesper Mattsson.

Då upptäckte läkarna den ovanliga sjukdomen aplastisk anemi.

– Kortfattat kan man säga att Oliver inte har någon fungerande benmärg. Han producerar inte blod, eller blodplättar, förklarar pappa Jesper.

Sjukdomen är allvarlig och ovanlig. Varje år insjuknar mellan sju och tio personer, och det är nästan uteslutande vuxna som drabbas.

Nu går Oliver Mattsson, och hela familjen, en hård kamp.

– Alla som känner mig vet att jag är en positiv människa. Det här är inte frågan om det ska bli bra, utan det SKA bli bra. Det finns inget annat för oss, säger Jesper Mattsson.

Tvingas ofta till sjukhuset

I Jesper Mattssons jobb, som hockeytränare i Malmö Redhawks, innebär det att livspusslet blir en aning svårare.

Att vara tränare i SHL är inget vanligt sju till fyra-jobb. Utan det innebär träningar, och framför allt matcher, samt resor.

Då måste familjen få uppbackning.

– Vi har jättetur som har föräldrar som stämplat in och ställer upp. Det kan vara allt från att skjutsa till träningen, eller gå över och lägga sig med Elliot när jag är i väg på bortaresor, om min fru och Oliver är inne på sjukhuset.

Och på sjukhuset är Oliver Mattsson ofta.

Eftersom han tar mediciner så har han i princip inget immunförsvar.

– Så fort han får 38 graders feber, så måste han in på sjukhuset i fem dagar. Den största fienden är bakterier som han själv bär på och då måste man åka in och kolla och ha honom under uppsikt, samt ta blodprover.

Varför jobbar du vidare med hockeyn?

– Nej, men livet rullar vidare. Man kan inte lägga sig ner bara. Vi har gjort uppdelningen att Anna pysslar om Oliver, och Anna är sjukskriven hundra procent för vård av allvarligt sjukt barn, och hon har järnkoll på Oliver. Sedan är det jag som fixar med Elliot, så han kan komma till sin hockeyträning. Min inställning är att ju att det ska gå bra, så då ska jag fortsätta med mitt.

Men det finns väl saker som är viktigare än ishockey?

– Absolut. Men jag gör inte så mycket nytta av att sitta och glo i en vägg. Jag tror att alla mår bättre av att jag jobbar på, och Oliver blir inte friskare av att jag sitter hemma.

Spelar i Malmö Redhawks

Det är snarare tvärtom.

Båda Jesper Mattssons grabbar spelar hockey i Malmö Redhawks. Och Oliver följer alla matcher, även från sjukhussängen.

– Oliver älskar Redhawks. Han vill att jag ska jobba, och det ger honom energi. Vi snackar hockey och han följer oss på datorn. Sedan sitter vi och snackar om matcherna och går igenom spelet. Det har blivit vår grej, förklarar Jesper, som har en målbild av att kunna se Oliver på planen igen.

– Går allt som det ska så ska han kunna leva ett normalt liv igen. Det är bara det jag ser framför mig. Att han ska vara vår vanliga påg igen. Alla säger det, att det är klart detta ska gå bra.

Oliver Matsson i Redhawks tröja.
Foto: PRIVAT

Men en tuff resa har påbörjats, och den är inte över.

Det finns två olika sätt att bli kvitt sjukdomen. Medicinering, som nu pågår, är ett alternativ. Då är chansen att lyckas mellan 60 och 70 procent.

– De håller på att nollställa hans benmärg, precis som du nollställer en dator. Så hans kropp ska inte komma ihåg att han haft vattkoppor. Han äter en massa mediciner och ska göra det först och främst till den 1 november, säger Jesper.

Och vad händer sedan?

– Då har det gått 90 dagar. Då tar man beslut om det är värt att fortsätta, eller lägger de ner det. Sedan tar man ett beslut dag 120, 150 och 180, för att se om det går i rätt riktning. 

Om det inte fungerar?

– Då behöver Oliver en donator. Tyvärr passar inte föräldrar eftersom vi bara är 50 procent. Med Elliot var det 25 procent chans, och det passade tyvärr inte.

– Då måste man ut i Tobiasregistret, förklarar Jesper Mattsson.

Mattsson vill ge tillbaka till Tobiasregistret

Tobiasregistret är det svenska donationsregistret för stamceller. Idag är 87 000 svenskar inskrivna i registret. Det är en väldigt liten andel av den svenska befolkning som är inskrivna för att kunna donera till behövande.

Men för Oliver Mattsson finns det donatorer. I Tyskland.

– Det är en kvinna och en man i Tyskland som passar. Det är vi väldigt tacksamma för.

Med en donator är chansen mycket stor att allt går vägen. Procentsatsen är så hög som 95.

Men att familjen fått hitta en donator i Tyskland har fått dem att agera och engagera sig för Tobiasregistret. 

– När vi hör att det är 30 procent som inte ens hittar en donator är vi väldigt glada att vi hittat någon som passar honom. Men vi vill gärna göra en insats för registret nu, säger Jesper som själv skrivit in sig.

– Tyskarna har fem miljoner som är inskrivna. Ska vi i Sverige matcha det, så hade vi behövt vara en halv miljon. Men vi är 87 000.

Av de 87 000 inskrivna är endast 3000 personer män i åldern 18 till 35 år. Det är den målgruppen som Tobiasregistret helst vill få in. Det är också exakt den åldern de flesta spelarna i SHL i dag är.

Därför har Jesper Mattssons pappa, Bengt Mattsson, farfar till Oliver, dragit i gång en satsning tillsammans med SHL för att få in fler donatorer, fler bidragsgivare och öka medvetenheten för registret.

Den 5 oktober kommer man att starta projektet, och skickar då vidare pinnen till motståndaren Färjestad, som fortsätter med projektet i Karlstad, för att skicka vidare stafettpinnen, innan den återkommer till Malmö igen.

– Det är en väldigt enkel sak. Du får en tops, du lämnar lite blod och sedan har du kanske räddat ett liv, säger Jesper Mattsson.

– Detta är vårt sätt att ge tillbaka till Tobiasregistret. Oliver har sagt att det är självklart att vi ska ställa upp för detta och hjälpa andra. Det finns många småbarnsföräldrar och vuxna som väntar på en donator.

Så fungerar Tobiasregistret

Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas med blodstamceller, de celler som bildar blod. Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. En fjärdedel av alla som behöver en stamcellstransplantation kan få det av en familjemedlem. Övriga patienter behöver söka efter en obesläktad givare vid Tobiasregistret.

Registret fick sitt namn efter Tobias som drabbades av en svår blodbristsjukdom endast 13 år gammal. Han dog 1991 efter fyra års fruktlöst sökande över hela världen efter en passande givare. Tobias familj startade Tobias Stiftelsen och deras arbete ledde till att ett svenskt register för blodstamceller bildades.

Genom att ge en sjuk människa nya blodstamceller kan de bilda ny frisk benmärg och nytt, friskt blod. Men det krävs att givare och mottagare har samma HLA-typ (hjälper kroppens immunförsvar att känna igen främmande celler).

Det finns över 30 miljoner givare registrerade runtom i världen.

Källa: Tobiasregistret

Fick hälsning från bland andra Henrik Lundqvist

Förutom att familj, släkt och vänner är otroligt stöttande till familjen Mattsson, så har idrottsstjärnor, och även stjärnor utanför idrottens värld, skickat mängder av värmande kommentarer, som publiceras på Oliver Mattssons Instagramkonto.

Dagligen kommer det hälsningar från svenska och utländska hockeystjärnor. Men även programledare, andra idrottsutövare, artister och skådespelare.

– Det började med att vi skulle åka på semester, och han blev inlagd på sjukhuset. Då var han deppig när han såg kompisarna åka i väg på semester och hockeyläger. Jag tog kontakt med Joel Lundqvist, som jag spelat med, sedan tog han kontakt med sin bror, förklarar Jesper.

Och sedan har det tagit rejäl fart.

Spelarna har engagerat sig, gått vidare till folk de känner och nu rasar det in hälsningar till Jesper Mattsson hela tiden, och varje kväll får Oliver en hälsning från en stjärna, som skickar peppande ord.

– Det betyder otroligt mycket för honom.

Det måste peppa hela familjen?

– Min fru höll på att trilla av sängen när hälsningen från familjen Parnevik kom. Hon vet inte heller om alla hälsningar som jag har. 

Även Oliver Mattssons hockeylag, team 04 i Malmö Redhawks har engagerat sig. Varje gång man är på matcher, följer tröja nummer 21 med. Samma nummer som pappa hade på ryggen när han spelade i Redhawks.

– Och båda grabbarna är rightare, och forwards, precis som jag, flikar Jesper Mattsson in stolt, innan han berättar om hur laget ställer upp.

– De har också startat ett Instagramkonto. De engagerar sig för Tobiasregistret också, med insamlingar.

Jesper Matsson tillsammans med sönerna Elliot och Oliver.
Foto: PRIVAT

Sköter skolan från sjukhuset

Hockeylaget är också de enda som besökt Oliver under den här tuffa tiden.

– De hälsade på. Men fick vara en bit ifrån. Skolgången får Oliver sköta från sjukhussängen, med en skolrobot, Skype och Facetime, säger Jesper, som medger att det varit tufft för hans son.

– Han skulle börja sjuan, i en ny klass, och det såg han verkligen framemot.

Skolan sköts från sjukhussängen.
Foto: PRIVAT

Olivers sjukdom ger ett stort perspektiv på livet. Inte bara för Jesper Mattsson, även spelarna i Redhawks trupp har varit tagna av det som tränarens son nu går igenom. 

Men de skickar även mycket energi till familjen.

– De bryr sig och frågar. Ibland får man en kram. Sedan är det klart att man kanske inte stannar kvar och kallpratar på samma sätt i omklädningsrummet.

Mår du bra när du är hemma?

– Det är klart att det är tufft att se sin son vara plågad med klåda, svullen i ansiktet, att han är låg och ligger och gråter. Det är många kvällar jag fått peppa honom, men man måste upp med huvudet och gå vidare, säger Jesper.

För familjen Mattsson finns det bara en sak.

– Från dag ett har jag bara sagt en sak till min lille påg. Detta ska vi lösa. Så enkelt är det bara.