Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pesonen: "Bra att ha stora mål"

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Efter 2,5 månads skadefrånvaro gjorde Janne Pesonen comeback i 3–0-segern mot Färjestad.

Nu ser poängkungen fram emot ett 2018 där Växjö Lakers utmanar på tre fronter.

– Det här kommer hjälpa mig i nästa match, säger Janne Pesonen.

Serieledande Växjö Lakers avslutade 2017 med en 3–0-seger mot Färjestad.

Efter en mållös första period gjorde Adam Brodecki 1–0 för Växjö när hans hopslag mot Färjestadsbacken Jens Westin fick pucken att gå högt upp i luften och blev till en lobb över målvakten Stefan Steen. 46 sekunder senare styrde Robert Rosén in 2–0 på Daniel Rahimis skott innan Rosén spikade segern sitt andra mål i matchen. I mål var Viktor Fasth tillbaka och storspelade när han höll sin fjärde nolla för säsongen.

– Det var härligt. Det var fantastiskt att vara tillbaka och infria vårt mål som var en seger, säger Janne Pesonen.

”Försökt använda tiden till min fördel”

Den finske poängkungen har saknats i Växjös laguppställning sedan armskadan mot Malmö i oktober. Comebacken var planerad till januari, men Pesonen väntade inte in 2018.

I comebacken spelade 35-åringen, som gjort åtta poäng på sina elva matcher, drygt tio minuter, fick speltid i powerplay och var nära att hitta målet i slutet på första perioden.

– Jag har saknat det väldigt mycket. Det har varit en lång väntan, men jag har försökt använda tiden till min fördel och tränat mycket med benen och förberett mig för att komma tillbaka. Från början tänkte vi att det skulle bli efter nyår, men jag kände mig bättre och bättre på isen så det var ingen mening att vänta längre. Det var skönt att få gjort den första matchen och det kommer hjälpa mig inför nästa match.

Är du nöjd med dina minuter?

– Ja, det var planen att jag skulle spela lite mindre än vanligt och försöka hitta känslan och rytmen.

Utmanar på tre fronter

Växjö leder SHL med tio poäng före Djurgården inför det 2018 där Växjö kan upprepa sin grundserieseger från i fjol, är i semifinal i CHL (möter Liberec den 9 och 16 januari) och en av storfavoriterna inför slutspelet senare i vår.

– Men det är långt bort. Jag gillar inte att tänka på vad som ska hända i februari och mars utan mer vad vi ska förbättra till nästa match.

– Vi har fortfarande saker vi kan förbättra, särskilt jämnheten är något vi behöver jobba på och försöka spela hela 60 minuter av jämn hockey. Det vet jag av erfarenhet är en utmaning för alla lag. Men det är bra att ha stora mål och jobba hårt för att nå dem. Det är det roliga med sporten.