Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Örebro bröt sviten – besegrade Rögle

Örebro firar ett av sina mål mot Rögle.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Rögletränaren Cam Abbott.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Sju sekunder kvar på klockan – då lyckades tabelltvåan Rögle kvittera mot Örebro. 

Men Närkelaget vann ändå sedan Robin Kovacs blivit hjälte i förlängningen.

– Det är en ruggigt bra match av oss, säger tvåmålsskytten Kovacs.

Rögle brukar bjuda sin hemmapublik på fin hockeyunderhållning när Örebro kommer till Ängelholm.

Faktum är att tre raka möten mellan de båda lagen har slutat med grönvit seger i Catena arena. Dessutom med en tämligen överlägsen målskillnad: 10 - 1.

I samband med lördagens möte lyckades Örebro däremot snygga till de siffrorna en aning i den första perioden. Christopher Mastomäki öppnade målskyttet redan efter lite drygt två och en halv minut.

Rögles NHL-draftade forwardsstjärna Adam Edström kvitterade kort senare – men Nick Ebert såg till att Örebro ändå åkte till paus med en ledning. 

– Jag tycker att vi har en riktigt bra gameplan och vi tar egentligen bort alla hot som Rögle har. Vi visste att de hade ett starkt powerplay så vi försökte ha en bra disciplin, säger Robin Kovacs.

Rögle växte en aning under mittperioden och lyckades stänka in en kvittering i spel fem mot tre. Som så många gånger förr var det Adam Tambellini som satte pucken i nät – vilket innebär att han nu har gjort mål i sex raka (!) matcher.

Örebro återtog ledningen

Men likaläget stod sig inte så särskit länge.

Örebro tog ett kraftfullt kommando över lördagens tillställning i den tredje och sista perioden. Det var gästerna som skapade de hetaste, flesta och bästa chanserna – med sex minuter kvar ledde Örebro skotten med 35-16.

Då hade Rögle dessutom inte lyckats skjuta ett enda skott på mål i hela slutperioden.

– Efter våra utvisningar tycker jag vi börjar kontrollera matchen ganska bra. I fem mot fem är vi det bättre laget, säger Kovacs. 

Kovacs själv såg till att det spelmässiga övertaget smittades över till målprotokollet när han avlossade en puck rakt upp i krysset bakom en skymd och vältrafikerad Christoffer Rifalk.

Rögle var tillbaka i underläge och försökte vaska fram en sen kvitteringspuck genom att plocka ut Rifalk och spela med sex man mot fyra.

Det slutade med ytterligare ett Örebromål, signerat Gustav Backström. 

Rögle kvitterade – med sju sekunder (!) kvar

Stora delar av hemmapubliken reste sig upp och vandrade hemåt i den vintriga Ängelholmskvällen. Vad de inte visste då var att Rögle skulle stå för en remarkabel upphämtning.

Först reducerade Dennis Everberg till 4-3. Därefter kvitterade Anton Bengtsson – med sju sekunder kvar på matchuret.

– Vi sätter oss i ett läge där vi får jaga mot slutet men vi ger oss inte. Vi får in ett tredje mål ganska tidigt och plockar målvakten en gång till, säger Bengtsson.

– Det var fantastiskt starkt att hitta en väg att komma tillbaka.

Lördagens tillställning avgjordes först i förlängning. Väl där blev Robin Kovacs hjälte för Örebro, när han gjorde sitt andra mål för kvällen och såg till att bonuspoängen hamnade i Närke. 

Resultatet innebär att Örebro parkerar på en sjundeplats i SHL-tabellen, en poäng bakom Luleå och två pinnar bakom såväl Oskarshamn som Leksand. 

– Någonstans är det skönt att kunna bryta den dåliga sviten vi har haft mot Rögle. Både för laget, klubben, fansen och alla runt Örebro Hockey. Vi visar att det är möjligt, säger Kovacs och tillägger:

– Jag tycker vi förtjänar mer än vad vi fick i dag.

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Lyssna på Truls Möregårdh efter VM-silvret