Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Redhawks: Sneglar avundsjukt på MFF

Foto: / BILDBYRN / IDROTTSFOTO
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: TOMAS LEPRINCE

MALMÖ. Hans föregångare på posten har hörts och synts mycket.

Det har varit färgstarka, och många gånger kontroversiella, profiler som Percy Nilsson och Tommy Qvarfort. 

– Ju mindre man ser av en ordförande desto bättre. Det är ett tecken på att verksamheten fungerar, säger Mats Larsson.  

Kvällsposten har träffat Malmö Redhawks nya ordförande. 

 

Om sanningen ska fram tackade Mats Larsson först nej till att ta över som ordförande i Malmö Redhawks efter Tommy Qvarfort. 

Men han blev övertalad. 

– Jag sa att om alla stod bakom att jag skulle bli ordförande så skulle jag tänka om och så blev det, berättar han när vi slår oss ner i en soffgrupp i Malmö arena. 

Mats Larsson har suttit i klubbens styrelse i omgångar sedan 2002. Ändå är han en doldis för många. Och det är precis så han vill ha det. 

– Vårt jobb i styrelsen är att skapa förutsättningar för spelarna. Vi ska stödja organisationen, inte dra den. Det är min grundfilosofi. 

– Jag har alltid sagt, ju mindre man ser av en ordförande desto bättre. Det är ett tecken på att verksamheten fungerar. 

Malmö i möte med Rögle under den förra säsongen.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Men det finns trots allt ett antal relevanta frågor som han får svara på. 

Som publikfrågan. 

Arenaavtalet. 

Hugo Stenbecks ägarintresse och framtid. 

Och innan intervjun är slut kommer han själv in på avundsjukan på Malmö FF. 

Arenan ska bli "Redhawksnäste"

Låt oss börja med sorgebarnet publiksiffrorna. 

– Vi jobbar mycket med kampanjer och dynamisk prissättning nu. Det handlar om att hitta den optimala kurvan mellan pris och antalet besökare. Det är jättesvårt. 

– Om någon sagt till mig att vi sänker priset 50 kronor och så kommer det tusen personer mer så hade jag gjort det direkt. Men så enkelt är det inte. 

Mats Larsson kommer också in på möjligheten att stänga av etage i arenan för att göra den mindre och på så sätt öka biljettrycket och få en mer intim stämning. Dessutom vill han se en arena som andas mer Redhawksnäste. 

– När man öppnar dörrarna ska man se att man är i Malmös hemmaborg. Nu är den lite opersonlig i färgtonen, det kommer nog bli mer svart och vitt här och walk of fame.  

– Det ska vara ett Redhawksnäste. Motståndarna ska känna, nu ska vi möta Malmö, det blir tufft. De är bra hemma. Många kommer hit, åh nu ska i möta Malmö, här är så fint, nästan finare omklädningsrum än hemma, nu ska vi klå dem. Det ska inte vara kul att komma hit, mer än för oss. 

Arenaavtalet går ut om ett år – hur går samtalen där? 

– Vi sitter i diskussioner och det är jättebra samtal. Vi försöker göra det så bra som möjligt för Malmö men även få en win-win-situation med arenan. 

– Det nuvarande avtalet skrevs när vi låg sjua i allsvenskan. Vi är överens om att mycket är bra i det men att det inte speglar den verklighet som både vi och arenan lever i nu. 

Tror att Hugo Stenbeck lämnar 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Apropå arenan – hur ser din relation ut med Percy Nilsson? 

– Jag har känt Percy i många år och Percy är Percy. De flesta har en uppfattning om honom. Jag tycker att han har ett fantastiskt stort hockeyhjärta och han har gjort oerhört mycket gott för klubben. 

– Utan Percy hade vi inte varit där vi är i dag. Han är viktig för Malmö och äger fortfarande tio procent. 

Hur ser Hugo Stenbecks engagemang ut i Malmö? 

– Det är mer på distans, hans engagemang ökar och minskar beroende på var han befinner sig med andra projekt i livet. Just nu är det lite mindre. Men han äger mer än 50 procent, 21 procent via ungdomsstiftelsen och 33 procent själv. 

Kommer han vara kvar och satsa på klubben på sikt? 

– Om jag ska gissa, nej. Jag tror att han nog hade varit ännu mer aktiv nu då. Min gissning är att han kommer minska sitt engagemang. 

Gåshud av Malmö FF 

Innan samtalet är slut kommer Mats Larsson själv in på stadens storhet, och främsta varumärke sportsligt sett, Malmö FF. 

¬– Det är förstås med viss avundsjuka man sneglar på MFF. De har helt andra förutsättningar med transfersummor och pengar. De har skaffat sig en enorm kapitalbas på sportsliga meriter och det tycker jag är fantastiskt av en klubb från ett litet land. 

– Men de har också lyckats med att få fotbollen i Malmö att bli var mans egendom. Alla går dit, alla pratar om det. Jag får nästan känslan av att många går dit för att stå med halsduken och sjunga hymnen. Jag får själv gåshud när jag är där, även om matchen inte alltid är den bästa. De har lyckats med produkten och paketeringen.  

Samtidigt påpekar Mats Larsson att Malmö Redhawks står sig bättre rent sportsligt. 

– Jag älskar fotboll och MFF men här är bättre kvalitet i sporten. SHL är nästan en världsliga. Spelarna kan nästan gå rakt in i NHL men det är inte många i MFF som platsar i Manchester United. 

– Kanske har vi varit lite spretiga. Vi bytte varumärke mitt i och fortfarande pratar en del om oss som två klubbar. Först MIF, sedan Redhawks. Vi måste börja bygga vår historia nu.

 

LÄS MER: Malmös ordförande om kritiken mot TV-avtalet - "Gör mig irriterad"