Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Om naiv är rätt ord så har jag väl varit det…”

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: Privat
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Oscar Alsenfelt har varit en av SHL:s främsta målvakter de senaste tio åren.

Men den här säsongen inleder han med rehabilitering, samtidigt som Daniel Marmenlind har svarat för håll käften-insatser under försäsongen och meriterade Leland Irving backar upp.

Trots att tanken var att han skulle vara redo till premiären mot Leksand.

– Om naiv är rätt ord, så har jag väl varit det, säger Alsenfelt.

34-åringen opererade höften i mitten på maj. Fyra månaders rehabilitering var tanken.

Han gick också på is som planerat i augusti och gav till och med tränarna tummen upp för spel.

– Jag skulle lira en match I Södertälje. I början av den veckan sa jag att jag var redo, men det medicinska teamet gick emot mig lite och sa att det var för tidigt. Det där är svårt när allt kändes bra.

Så du var naiv?

– Om det nu är rätt ord, så var jag det. Det var mer en lärdom för mig. Jag har sällan gjort saker för snabbt. Men jag överansträngde musklerna och det är inget allvarligt. Det finns inga mekaniska fel på mig, utan det är mer en nulägesanalys vi gjort att vi lägger upp en längre plan, tränar lite mer. Vi går inte med full power, utan bygger upp. Jag hade lätt kunnat lira i dag men det handlar väl mer om att vi försöker tänka ett par år till, säger Alsenfelt.

Du känner lite mindre stress när det kommer in en ny målvakt?

- Lite så. Jag hade en dialog med Patrik (Sylvegård) och han ville veta. Det är alltid svårt att få en sådan från. Om jag säger tio dagar så vill jag gärna hålla det. Då sa han att när han har hela den bilden samlad och att vi har två år kvar på kontraktet så är det bättre om vi låter dig träna på i tre-fyra veckor om det krävs.

Medicinska teamet fick alltså rätt.

Rehabiliteringen ska få ta den tid det tar och Oscar Alsenfelt kommer inte bara gå på känsla.

– Nu har jag lovat att lyssna mer på dem. De förstår det bättre. Det är de som har kompetensen och jag litar på dem.

”Det finns en eld inom mig”

Från sidan har Oscar Alsenfelt fått se Daniel Marmenlind briljera.

Han har varit Malmö Redhawks bästa spelare, och nu ska även Leland Irving stärka upp.

– Han har varit helt fenomenal. Riktigt bra! Det är sjukt kul för ”Danne”, svarar Alsenfelt spontant när det kommer på tal.

Men nu måste du väl känna ett flås som du kanske inte upplevt tidigare.

– Ska jag vara ärlig så har jag väl inte gått in i den bubblan än då jag inte skulle spela. Har varit mest glad för hans skull, för jag vet hur det är när man kommer in i en ny liga. Starten kan vara guld värd.

– Även om man skulle ha någon sämre match, så vet han med all säkerhet vad han kan luta sig mot och vad han kan. Han har förtroendet och vet att han kan prestera.

Så det innebär att du inte hunnit reflektera över den skärpta konkurrensen?

– Det är klart jag vill spela. Det finns en viss eld inom mig. Jag skulle ljuga om jag sa annat. Och jag kan lova att den kommer när jag är redo för att spela match. Förhoppningen är att det ska göra mig bättre. Men här och nu är det skönt att inte behöva känna någon stress. För det kan jag erkänna att jag har känt mig viktig och stressad när jag varit skadad eller sak tidigare. Det känns väldigt skönt att jag får tid på mig och att jag kan spela på mitt max, säger Alsenfelt.

Blir pappa i oktober

Passande nog så väntar Oscar och hans fru Therese parets tredje barn i mitten av oktober.

Efter tvillingarna Alice och Frank födda 2017 utökas familjen till fem när en pojke anländer.

– Det känns riktigt skönt att få några veckor att stötta min fru under de sista veckorna på graviditeten. Det tror jag också gör laget bättre att jag får lägga fokus på mig själv, och familjen. Jag är trots allt högt avlönad och ska prestera. Så det gynnar förhoppningsvis laget med de här veckorna nu, säger Oscar Alsenfelt.