Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Om någon hade sagt så till mig skrattar jag bara”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmös Marcus Sylvegård stängs av två matcher för att ha uttryckt sig sexistiskt mot en Djurgårdsspelare.

19-åringen har nu tvingats be om ursäkt till sina lagkamrater.

Samtidigt är sportchefen Patrik Sylvegård är kritisk till avstängningen.

– Det sägs värre saker där ute. Om någon säger "din jävla bögjävel" till mig så skrattar jag bara, säger Sylvegård.

Under lördagen åkte Malmös forward Marcus Sylvegård, 19, på ett uppmärksammat matchstraff mot Djurgården.

Förvirring uppstod eftersom varken publik eller tv-tittare uppfattade vad som orsakade matchstraffet.

Kort senare stod det klart att 19-åringen tvingats lämna matchen på grund av ett sexistiskt uttalande, något som ger stöd för ett "match penalty" i regelboken.

Under söndagen lät SHL meddela att Marcus Sylvegård stängs av två matcher för sitt agerande då domarna hävdar att han skrek "din jävla horunge" till en Djurgårdsspelare.

Marcus Sylvegård menar i sin tur att han först attackerades verbalt av Djurgårdsspelaren med orden "Vad fan gör du bögjävel", varpå han svarade "håll käften, horunge".

"Han har bett om ursäkt"

Malmös tränare Peter Andersson:

– Vi redde ut det där efter matchen i går. Vi vet att ”Mackan” gjorde fel. Han har bett om ursäkt till laget. Han får sina två matcher nu och så går vi vidare, säger han.

Det är ganska ovanligt att spelare stängs av för sexistiska uttalanden. Har ni några speciella rutiner för sådana här situationer?

– Jag vet inte om det har hänt förut i ligan. Men det är inte okej att säga så. Det vet "Mackan" om också. Sen sägs det ganska mycket på planen mellan spelarna. Det ska bli intressant att se hur de hanterar det här i andra matcher.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

"Djurgården vann verbala fajten"

Peter Andersson fortsätter sitt resonemang:

– Det blir gruff. Det sägs saker till varandra. Och någonstans gäller det att kontrollera sina känslor. Djurgården vann den verbala fajten där. Det får man lära sig på. Sen är det inte okej att säga sådant här – det är ingenting vi som klubb står bakom. Det har vi varit väldigt tydliga med både internt och externt.

Sportchefen Patrik Sylvegård är desto mer kritisk till beslutet, och står bakom Marcus Sylvegårds version att Djurgårdsspelarna provocerade fram hans verbala attack genom att själva uttrycka sig olämpligt.

– Det sägs jättemycket ute på banan. Var drar vi gränserna? Ska vi dra gränsen vid det här?, säger han.

– Nu hörde bara domarna det Malmö-spelaren sa. Men jag tycker att man måste se till hela situationen. Det är fyra spelare hoppar på Marcus som faktiskt står upp bra. Och när han reser sig upp så säger Djurgårdsbacken någonting. Det är otur, fortsätter han.

"Man måste ha fingertoppskänsla"

Patrik Sylvegård står inte bakom Marcus Sylvegårds ord men är ändå besviken på avstängningen. 

– Sen är det inte okej att säga som man säger. Men som domare måste man se till helheten. Marcus skulle aldrig säga en sådan här sak om det inte fanns något bakom. Man behöver ha lite fingertoppskänsla. 

Han fortsätter:

– Om någon sopar till mig så måste jag kunna sopa tillbaka. Återigen: vi står inte bakom det som sades. Men vad är mest allvarligt? Man kan säga personliga saker som är värre. Om någon säger "din jävla bögjävel" till mig så skrattar jag bara. Sen kan man säga saker som är mer personliga men som kanske inte räknas som kränkande. 

Samtidigt så är det väl precis sådana här uttalanden som ska straffas?

– Man får inte säga sådant till varandra. Det är vår värdegrund. Jag försvarar inte Marcus. Min poäng är att man i stridens hetta måste se till hela situationen. Fyra spelare stycken hoppar på honom, tusentals skriker på läktarna och så säger en Djurgårdare något i örat på honom. 

– Men det här får bli en läropoäng för honom. Vi får ta straffet att gå vidare. Det är bara att acceptera.