Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Om jag ska vara ärlig – det är ingen big deal”

Moritz Seider under lördagens första SM-final mot Växjö Lakers.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Moritz Seider firar sitt mål ihop med Daniel Zaar och Simon Ryfors.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

VÄXJÖ. Moritz Seider blev historisk när han sköt Rögles första finalmål någonsin.

Men den där fullträffen blev av mest akademisk betydelse eftersom skåningarna förlorade på isen.

– Om jag ska vara ärlig så är det ingen big deal, säger den tyska succébacken. 

Under hela vintern och våren har supertalangen Moritz Seider tagit svensk ishockey med storm. Den 20-årige tysken stod för 28 poäng på 41 matcher från sin backplats i Rögle under grundserien.

I slutspelet sköt han sitt första mål i lördags, när Rögle tog sig an Växjö Lakers för den första av upp till sju SM-finaler.

– Det var en solid start. De första tio minuterna var ganska okej av oss, sedan blev vi ännu bättre. Början på andra var slarvig från oss, Växjö sköt mer än oss och spelade bättre.

– Vi gjorde en solid upphämtning efter vårt mål och sedan tycker jag att det var en bra kamp i tredje, säger Moritz Seider.

”Spelar ingen roll för oss”

Trotz Moritz Seiders mål blev det förlust för Rögle. Skåningarna fick se sig besegrade efter att Växjö Lakers tryckt in 2-1-målet i den tredje och sista perioden.

Redan på måndag har Rögle chans till revansch, när det vankas final nummer två. 

– Vi behöver spela bra över 60 minuter. Vi måste göra det svårt för Växjö och vi behöver spela fysiskt. Vi kan utmana de lite mer, de tycker inte om att bli tacklade och det tror jag definitivt är något vi kan bli bättre på, säger Moritz Seider, som inte vill prata så särskilt mycket om skillnaderna mellan att möta Växjö jämfört med semifinalmotståndaren Skellefteå: 

– Nej, det spelar ingen roll för oss. Om du ska vinna ligan så behöver du slå alla lag över fyra matcher. 

Rögle skriver historia för varje match som passerar just nu. För bara några veckor sedan hade skåningarna fortfarande aldrig vunnit en enda slutspelsmatch.

Blev historisk med sitt mål: ”Ingen big deal” 

Taylor Matson satte Rögles första kvartsfinalmål på 27 år mot Frölunda och Dennis Everberg blev klubbens första målskytt i en semifinalserie. För Moritz Seider innebar lördagens fullträff mot Växjö så klart också en ny notering i Bandyklubbens historiebok. 

Seider är Rögles första (och hitintills enda) målskytt i en SM-final. 

– Det hade känts mycket bättre om vi hade vunnit. Det en fin notering, men det är inte det jag var ute efter. Om jag ska vara ärlig så är det ingen big deal, säger Moritz Seider.

Hur gick tankarna precis innan målet? 

– Jag ville fuska lite och följa med offensivt och skapa momentum. Det var en bra chip av ”Gelly” (Eric Gelinas) som kom fram. Jag hade tur som hade studsen med mig. 

Moritz Seider firar sitt mål ihop med Daniel Zaar.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moritz Seider må fortfarande vara ung men tysken har redan varit med om ganska mycket på hockeyrinken. Han draftades av Detroit Red Wings för drygt två år sedan och spenderade fjolåret i nordamerikanska AHL, med klubben Grand Rapids Griffins. 

Seider blev dessutom tysk mästare våren 2017, med storklubben Adler Mannheim.

– Det är annorlunda att spela utan publiken. Men överlag, på den tiden hade jag precis börjat spela professionellt och jag fick begränsad speltid. Nu hoppas jag att jag kan leda laget lite mer. Jag kan bidra med lite erfarenhet, säger Moritz Seider.

Hur annorlunda är det att spela final i Tyskland jämfört med Sverige? 

– Det är lite snabbare här, men slutspelshockey är alltid slutspelshockey i slutändan. Det är inga större skillnader, man vill vinna så mycket matcher som möjligt och få lyfta trofén i slutändan. 

”Då kommer de inte ha en chans” 

Under Cam Abbotts ledning har Moritz Seider fått ett minst sagt stort förtroende i Rögle. I samband med lördagens final fick han speltid i totalt 19 minuter och 35 sekunder.

Enbart backstjärnan Niklas Hansson nådde upp till ännu högre siffror.

– Om vi bara tror på vårt system så kommer vi göra våra mål och då kommer vi skapa momentum, säger Moritz Seider.

Finalserien fortsätter under måndagskvällen och först på torsdag får Rögle spela hemma i Skåne igen. 

– Vi kommer vara riktigt redo för nästa match, säger Moritz Seider, som tror att det fysiska kommer bli viktigt när finalserien löper vidare:

– Vi behöver vara lite närmre våra motståndare, då får de inte så mycket tid på sig och då kommer de begå misstag. Om vi kan spela huvud mot huvud tror jag inte de har någon chans mot oss, det kommer bli en nyckel för oss.