Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya Röglebacken siktar högt: ”Drömmen är NHL”

Lucas Ekeståhl-Jonsson.Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Lucas Ekeståhl-Jonsson ser fram emot övergången till Rögle – där han får försöka ersätta succébacken Kodie Curran.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

I bagaget har han två succésäsonger i Finland och ett produktivt år i Färjestad.

Nu blickar Lucas Ekeståhl-Jonsson mot en nyckelroll i Rögle – innan han hoppas få chansen utomlands.

– Alla hockeyspelare drömmer om NHL, säger den 24-årige backen.

Sedan Rögle lyckades ta klivet upp till SHL för drygt fem år sedan har skåningarna varit något av en slagpåse i serien.

Fram tills säsongen 2019/20, alltså.

Med Ted Brithén, Leon Bristedt, Nils Höglander, Roman Will och succébacken Kodie Curran i truppen chockade Rögle SHL-rivalerna, och knep en tredjeplats i grundserien.

Men sedan dess har russinen plockats ur kakan. Brithén är klar för spel i Schweiz, Curran har flyttat till Ryssland, Höglander har skrivit NHL-kontrakt och det är fortfarande oklart om Bristedt blir kvar.

Till det laget ansluter backen Lucas Ekeståhl-Jonsson, som allra närmast kommer från en kort sejour i Färjestad.

– Man vill aldrig vara sämre än man varit året innan, säger 24-åringen.

– Rögle visade förra året att man kan vara i toppen och jag tycker att Rögle spelade en väldigt rolig ishockey. Även om vi har tappat en del spelare ska vi fortsätta spela på samma sätt. Jag tror starkt på Rögle!

Rögle har ju utvecklat en del spelare som gått vidare utomlands, är det något som lockar extra mycket?

– Ja, det är klart. Alla hockeyspelares mål är en dag att spela i NHL. Kollar man då så är det många spelare som går från Rögle till att skriva NHL-kontrakt. Så något rätt gör de.

– Men sedan fick jag en bra känsla av bröderna Abbott (Cam, huvudtränare & Chris, sportchef) när det kommer till hur de jobbar med sina spelare.

”Förtjänade mer” 

Övergången från Värmland till Skåne gick snabbt.

Efter att Lucas Ekeståhl-Jonsson skrivit på sitt nya kontrakt satte han sig nästan omgående bakom ratten och styrde ner mot nordvästra Skåne.

– Det var lite stressigt när allting blev klart med kort varsel. Då var det bara att packa ur lägenheten, hyra ett släp och åka ner till Ängelholm. Nu har jag allting här, men det är kaos i lägenheten, säger han.

– Flyttlådorna står överallt. Det är inte bestämt var exakt i Ängelholm jag ska bo än. Så det är mycket jag inte vill packa ur.

Det låter verkligen som att övergången gick snabbt?

– Ja precis. Det var bara att göra mitt val och sedan var det klart och jag var nere i Ängelholm. Jag ville flytta så snabbt som möjligt när allt blev klart. Där och då var min tid i Karlstad och Färjestad över och jag ville bara komma till mitt nya ställe direkt.

Lucas Ekeståhl-Jonsson har spelat juniorhockey hos Björklöven och Modo. Seniordebut gjorde han under ett kort lån 2014 hos Oskarshamn, som på den tiden fortfarande spelade i Hockeyallsvenskan. 

Det riktiga genombrottet kom 2017, när Ekeståhl-Jonsson tillhörde Åbo-klubben TPS i finska ligan. På två säsonger gjorde backen 51 poäng – innan han belönades med ett kontrakt med Färjestad förra året.

– Jag tycker att jag gjorde en bra säsong i Färjestad och spelade bra. Delvis tycker jag att jag förtjänade mer, säger han.

– Samtidigt har Färjestad bra spelare också. Jag kände att jag inte var bland de högst prioriterade backarna och det tror jag att jag kan vara i Rögle.

Totalt blev det 16 poäng (3+13) för Lucas Ekeståhl-Jonsson under fjolårssäsongen i Färjestad.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

”En av de svåraste matcherna”

Under den gångna SHL-säsongen slogs Färjestad och Rögle i tabelltoppen, strax under Luleå.

Färjestad var något starkare, och vann tre av fyra matcher.

– En av årets svåraste matcher som bortalag är nere i Ängelholm. Det är riktigt bra tryck under matcherna, säger Lucas Ekeståhl-Jonsson, och fortsätter: 

– Jag tycker Rögle och Färjestad spelar väldigt lika, med mycket fart och mycket offensiv hockey. Samtidigt är defensiven också bra. Rögle är absolut topp-3 bland de svåraste lagen att möta.

Hur reagerar du efter sommaren då, om någon kommer fram till dig med ett par grillor och säger ”varsågod, åk ut och ersätt Kodie Curran nu”? 

– Haha, ja folk har frågat mig om jag ser mig som en ersättare till honom.

– Men jag tycker inte någon hockeyspelare ska mäta sig med honom. Han är så pass unik att om du ska hitta en ny likadan spelare som Kodie får du leta ett antal år.

– Men det är klart, nu öppnas det upp för ännu mer speltid för andra backar i laget. Jag är taggad på att träna hårt under sommaren och visa att jag kan spela många minuter, avslutar Lucas Ekeståhl-Jonsson.

Rögles Kodie Curran korad till SHL:s mest värdefulle spelare