Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sen vändning – men Rögle förlorade ändå

Färjestad firar ett av tre mål mot Rögle.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Brady Ferguson deppar under förlustmatchen mot Färjestad.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Det blev ingen pangstart på det nya året för serieledande Rögle.

Skåningarna förlorade årets första SHL-batalj hemma i Catena arena. 

Färjestad vann med 3-2 – Gustav Rydahl blev matchhjälte för FBK. 

– Vi avgör i sudden med ett väldigt fint hockeymål, säger FBK-tränaren Johan Pennerborn.

Per Åslund jubilerade och blev i samband med lördagens tillställning mot Rögle den mesta Färjestadsspelaren genom alla tider.

Han har numera spelat 679 matcher i den klassiska Färjestadsdressen - en match mer än tvåan Mathias Johansson.

Jubileet till trots – den första perioden mot Rögle blev inte direkt någon klang och jubelföreställning.

– Det är alltid härligt att möta Rögle, säger FBK-tränaren Johan Pennerborn. 

– Jag tycker att vi startar matchen bra, skapar ett powerplay och får lite momentum av det. Vi är bättre första tio än Rögle, men sedan drar vi på oss några tvåor och då skapar Rögle momentum. 

Ja, Färjestad tog sannerligen en hel del utvisningar. Bara i den första perioden fick Rögles powerplayuppställning visa upp sig tre gånger om – men det räckte inte för att lyckas bräcka en pigg Dominik Furch i bortamålet. 

Islossningen kom i mittperioden 

I stället var det hemmamålvakten Christoffer Rifalk som blev först ut att släppa en puck förbi sig. 

Mittperioden var knappt tre och en halv minut gammal när en hårt krigande Joakim Nygård fick fram pucken till Daniel Viksten, som frispelades och elegant lyckades överlista hemmamålvakten.

Hemmastarka Rögle hittade dock en väg tillbaka in i lördagens tillställning och fyra minuter från paus kvitterade succéforwarden Anton Bengtsson.

Målet var Röglestjärnans första sedan den 9 december.

– Det var skönt att göra mål eftersom det var ett tag sedan nu. Jag hade många chanser i dag och det var skönt att pucken gick in, säger Bengtsson, som gjorde mål via en puck som träffade hans skridsko. 

När du gjorde målet, var det tur eller var du medveten om hur du skulle rikta din skridsko?

– Det blir mycket reaktion, jag försöker bara vinkla min skridsko men samtidigt går det så jäkla snabbt att det är svårt att säga. Det var i alla fall skönt att den gick in. 

Färjestad segrade efter förlängning

Kvitteringsglädjen blev korvarig för serieledande Rögle. 

Den tredje perioden vara bara en dryg minut gammal när Färjestad återtog ledningen i Ängelholm. Albert Johansson avlossade mot en välskymd Rifalk och avslutet styrdes in i nätmaskorna via födelsedagsbarnet Joakim Nygård. 

– Andra perioden går fram och tillbaka, de skapar mycket och Furch gör några fantastiska räddningar. Men jag tycker ändå vi gör en bra bortamatch mot ett riktigt bra lag. Det är starkt, säger Nygård. 

Under årets hockeyäventyr har Rögle gjort till en vana att vända underläge till oavgjort hemma i Catena arena. Bland annat mot Djurgården den 26 december, när Rögle vände 4-1 till 4-4 i slutperioden och tvingade fram ett förlängsningsavgörande.

Och ja, även mot Färjestad kom en sen grönvit kvittering.

Hemmamålet var helt tomt och Rögle satte en tung press på sina varmländska gäster. Klockan tickade dock närmre slutet med en våldsam fart – först när en minut (!) återstod av matchen kom kvitteringsmålet.

Efter en minst sagt tilltrasslad situation framför Dominik Furch lyckades Brady Ferguson till sist få in pucken i målet.

Lördagens tillställning avgjordes först efter förlängning och där blev Gustav Rydahl hjälte för Färjestad, när han satte segermålet som betydde 3-2. 

– Vi vet att Rögle kommer ut hårt hemma och vi snackade om det inför matchen. Vi står upp på ett bra sätt och spelar enkelt. Vi tar spelet till Rögle, Joakim Nygård.

Skön födelsedag för din del? 

– Ja, jätteskön födelsedag. Nu blev det två poäng, ett mål och vi fick vinna. Segern var till Åslund också, det känns jättebra.

Var matchen firande nog eller blir det lite mer i bussen på väg hem?

– Haha, vi ska åka buss några timmar så jag vet inte, det blir kanske lite kortspel och någon öl? 

TV: Se fler sportnyheter

HIF:s skyttekung om allsvenska avancemanget