Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nobbade NHL-kontrakt för att få flytta till Växjö

Kris Versteeg. Foto: Johanna Dahlén
Kris Versteeg. Foto: Johanna Dahlén
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

VÄXJÖ. 736 NHL-matcher. 406 poäng.

Två Stanley Cup bucklor.

Nu: Stjärnvärvning i regerande mästarna Växjös laguppställning.

Kanadensaren Kris Versteeg berättar om hur nära det var att övergången inte blev av, de tuffaste svenskarna i NHL – och drömmen om ett SM-guld.

– Inget slår känslan av att få lyfta bucklan, säger Versteeg.

Kris Versteeg har nyligen gått av isen, dagen efter sin SHL-debut, när han möter upp.

Tisdagens debut blev lyckad trots Växjös strafförlust mot Frölunda: Versteeg assisterade först Roman Horák och lyckades även sätta en puck själv.

Men först backar vi bandet till slutspurten inför deadline-day när marknaden, enligt de flesta, såg ganska dålig ut för Växjös del. Flera frågetecken fanns kring lagets trupp, trots att sportchefen Henrik Evertsson tidigare hyllats för sina värvningar. 

Då kom bomben: Kris Versteeg till Växjö.

En 32-årig kanadensare med mer än 700 NHL-matcher förstärker de regerande svenska mästarna. Versteeg berättar om beslutet:

– Min agent berättade om intresset cirka två veckor innan jag skrev kontraktet. Men det blev seriöst ungefär en vecka innan. När jag fick veta hur mycket Växjö ville ha mig och att Liam (Reddox, Växjös lagkapten) ringde, det gjorde mig taggad, säger han.

Fakta: Därför behövs ett transferkort

Ett transferkort behövs för att internationella spelare ska få spela i Europa. För att en spelare ska få flytta mellan två ligor i IIHF måste de ha ett internationellt transferkort som är påskriven av spelaren, transferlaget och det mottagande laget. Nästa steg är att transfern måste godkännas av IIHF. Det sista steget är att, utifall en spelare är under kontrakt, diskuteras en transferkostnad mellan lagen. Ifall alla parterna är överens kan transfern ske.

Värvningen var nära att falla 

Men sanningen är att Växjös värvning var nära att inte bli av.

Efter tio raka säsonger i NHL valde Versteeg, inför den här säsongen, att testa på KHL och Avangard Omsk. Men efter elva matcher tvingades han bryta kontraktet på grund av personliga skäl. 

– Det var på grund av familjeskäl hemma, så jag behövde vara med min familj. Jag pratade med tränarna och de sa att jag inte kan fokusera på hockeyn nu. Jag kände i mitt spel att jag behövde komma hem till min fru och våra barn.

På tre månader tränade kanadensaren med ungdomslag och åkte skridskor själv – men spelade ingen match.  

Planen var därefter att Versteeg skulle avsluta säsongen tillsammans med sin bror Mitch i slovakiska HK Nitra. Problemet var att hans transferkort var kvar i Omsk. När Växjö hörde av sig fanns redan diskussioner med HK Nitra  – men övergången stoppades.

– Transferkortet stannade i Omsk och i tre månader försökte vi bara komma överens med dem men lyckades inte. Tanken var att gå till min brors lag både för att hjälpa dem att lyfta den slovakiska hockeyn, men vi kunde inte komma överens med IIHF (internationella hockeyförbundet). Men i slutet av dagen löste sig allt och allt händer av en anledning. Jag är glad att Växjö var intresserade att ta in mig för att hjälpa dem vinna ett till mästerskap, säger han.

Hur viktig var Liam Reddox i ditt beslut att välja Växjö?

– Han var enormt viktig. Han har varit här så länge och han har alltid pratat bra om organisationen och landet. Liam och jag pratade mycket om allting runt hockeyn också. Men även Josh MacNevin (spelade i Växjö säsongerna 08/09 och 09/10) är en nära vän. Jag äger en sportbar med honom i vår hemstad. Han berättade om staden, organisationen och hur stolt han var över att ha representerat dem. 

Kris Versteeg med Stanley Cup-pokalen 2015. Foto: BRIAN CASSELLA / ZUMAPRESS.COM ZUMA PRESS

Vad visste du om SHL innan tisdagens match?

– Jag visste ganska mycket, jag har haft många vänner här och de har pratat om checking och spelarnas snabbhet. Jag har alltid tyckt att svenskar är farligast i boxplay, mer än fem mot fem-spel och även i powerplay. De är så bra på att läsa, reagera och är samtidigt smarta både med klubban och hjärnan. Det visade sig i tisdags – det var fysiskt.

Vad är du för typ av spelare?

– Jag tror man kunde se det lite i matchen: jag gillar att hålla puck, skapa lägen och får ibland till bra skott. Jag har alltid sett mig själv som en allroundspelare som kan göra lite av allting. Nu när jag är ny kan jag skapa lägen men till exempel vid kontringar känner jag att jag vill röra fötterna men det finns inte riktigt där på grund av benen eller lungorna.

Det var Boston Bruins som valde Kris Versteeg i NHL-draften 2004, så sent som i femte rundan (#134). Där blev det spel i AHL innan han tradeades till Chicago. Totalt har det blivit 736 NHL-matcher i sju klubbar: Chicago, Toronto, Philadelphia, Florida, Carolina, Los Angeles och Calgary.

”Stolt över min tid i NHL”

När Versteeg berättar om sin NHL-karriär ser han den på två sätt: med stolthet men även med sorg över hur mycket hans skador hindrat honom. Knä, handled och en höft har spökat i flera år.

– Jag är väldigt stolt över min tid i NHL – jag var ett sent draftval och alltid lite mindre än alla andra. Jag spelade i en annan era än den i dag och många kvällar, om man inte höll upp huvudet, så blev man nästan av med huvudet, säger han och fortsätter:

– Jag tappade fem av mina sju bästa år på grund av skador och stora operationer. Jag känner lite besvikelse och tror att jag hade kunnat göra mer om hälsan hade varit med mig. 

Hur behåller man motivationen vid sådana tillfällen?

– Det är tufft. Första gången man kommer tillbaka är man motiverad, även andra gången. Men den tredje gången är det tuffare. Man kommer till en punkt när man tappar motivationen. Sedan i somras, när jag började åka skridskor igen, kände jag mig bättre än jag har gjort på länge. Då byggs den här känslan upp: man börjar tro på mig själv igen. 

Fem snabba till Kris Versteeg

Bästa egenskap? 

”Att inkludera alla. Att alla ska känna sig bekväma och accepterade – oavsett vart de kommer ifrån”.

 

Sämsta egenskap? 

”Mitt temperament. Ibland, i alla fall. Det kan min mamma berätta mer om”.

 

Favoritmat?

”Min mammas hemmagjorda tacos”

 

Favoritsemester?

”Med kompisar till Las Vegas. Vi älskar Alesso, Swedish House Maffia och Tiesto m.m. Med familjen och frun åkte vi till Amalfikusten. Det var vackert, jag älskade det där”.

 

Favoritlag utanför hockeyn?

”Holländska fotbollslandslaget”.

 

Nobbade NHL-kontrakt

Hur påverkade det ekonomiska att flytta till Sverige?

– Jag hade möjligheter till tvåvägskontrakt i NHL men pengarna i Europa var bättre än de kontrakten. Samtidigt har jag aldrig spelat i Europa. Det var inte så stor skillnad från NHL. KHL var lite speciellt, men det handlade mer om att få den erfarenheten. 

Hur ser du på framtiden? Ser du slutet av karriären närma sig?

– Jag vill spela så länge jag kan. Om jag ska vara ärlig hade jag gärna velat spela i NHL en gång till och ge det en sista chans. Om det finns en möjlighet så blir det, i annat fall så blir det inte så. Jag tror att alla spelare hoppas på att få den frågan igen. Men just nu är jag här och fokuserar inte på framtiden.

Du har spelat med många svenskar – vilka är dina favoriter?

– Det finns flera av dem. Mikael Backlund i Calgary, Elias Lindholm och Viktor Rask när jag spelade i Carolina. Niklas Hjalmarsson är en av mina goda vänner som tog med oss på en svensk julafton 2015. Jag har spelat med många svenskar och alla verkar vara riktigt bra killar: väldigt jordnära och bra på hockey.

Vem var värst att möta?

– Samuel Påhlsson. Vi spelade tillsammans i slutspelet 2009, men jag minns när jag mötte honom och han var verkligen svår att möta. Bra på tekningar, tuff att möta men jag älskade att spela med honom. Han var bara en riktigt smart spelare.

Samuel Påhlsson. En av många svenskar som hyllas av Versteeg. Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

Vill föra Växjö till andra raka

Slutspurten i SHL har startat. Kris Versteeg är på plats och målet är solklart: att hjälpa Växjö till SM-guld för andra året i rad. Kanadensaren har redan lyft något av de mäktigaste man kan vinna som ishockeyspelare – två gånger.

– När vi vann Stanley Cup 2010... Inget kan slå den känslan. Vi var alla bästa vänner, många hade spelat tillsammans i AHL och vi satte hockeyn på kartan i Chicago. Jag tror inte att vi förstod då vad vi hade gjort. När man ser tillbaka på det så är man stolt. Det är något som man drömmer om en miljon gånger när man leker på gatan och sen när det plötsligt händer... Det går inte att beskriva.

Vad hade det betytt att få lyfta bucklan här i Vida arena i slutet av säsongen?

– Att lyfta vilken buckla som helst efter en säsong är berusande och magiskt, oavsett om det är här eller i NHL. Det är inte något du gör för dig själv, utan för alla killar runtomkring dig. Det är den stora skillnaden från individuella sporter.

Kris Versteeg

Ålder: 32 (fyller 33 år den 13 maj)

Från: Lethbridge, Kanada

Familj: Fru och två barn

Meriter: 406 poäng på 736 NHL-matcher, 11 KHL matcher, 2 Stanley Cup vinster.

Position: RW/LW