Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobbade KHL-pengarna – för att spela med sin bror

Oliver Laurdinsen blev svensk mästare med Frölunda 2016. Därefter åkte han utomlands.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Markus Lauridsen kommer närmast från en poängstark säsong i Hv71.Foto: BILDBYRÅN
På juniornivå har bröderna Lauridsen varit lagkamrater – men det är i Malmö som de för första gången spelar i samma lag som seniorer.Foto: JOHAN SVENSSON / KVP

Oliver valde bort Jokerit och KHL. Markus tackade adjö till Småland och HV 71. 

I Malmö Redhawks blir bröderna Lauridsen lagkamrater för första gången som seniorer.

– Det är en stor bonus att få spela med honom, säger 31-årige Oliver.

– Det är en liten pojkdröm vi haft, fortsätter lillebror Markus, 29.

Den ena är lite längre, lite defensivare.

Den andre är kortare, men poängstark. 

Efter två framgångsrika seniorkarriärer på vitt skilda platser har Oliver och Markus Lauridsen till sist landat på gemensam mark. I Malmö Redhawks blir de danska bröderna lagkamrater för första gången sedan juniortiden i Linköping.

– Jag ska hit och vara en ledande spelare och ha en ledande roll. Det ska bli väldigt roligt, säger storebror Oliver, som inför sin Malmödebut redan blivit skåningarnas lagkapten:

– Det var på tal redan när jag var på väg hit. Men att vara kapten är inget som man förhandlar in i ett kontrakt. Det får ju inte vara en avgörande faktor, vem som blir kapten ska vara naturligt för spelaren själv och tränaren.

Markus, hur beskriver du din bror som ledare nu när han blir din kapten?

– Han står för något som hela laget ska stå för: hårt jobb, var tuff att mötta, täck skott och var bra defensivt. Det är en liten summering av honom som ledare, men också som spelare. Han är en defensiv klippa som håller rent.

Bröderna Lauridsen har aldrig spelat i samma seniorlag tidigare – de har aldrig heller mött varandra.Foto: JOHAN SVENSSON

”En pojkdröm sedan vi var små” 

Även om bröderna Lauridsen kommer från Danmark och spelar för det danska landslaget har båda en lång bakgrund inom en rad olika svenska klubbar. Mellan 2005 och 2006 spelade Oliver juniorhockey i Ängelholm, där han representerade Rögle. 

Säsongen därpå gick flyttlasset till Linköping, där Oliver och Markus förenades 2007. Redan året efter flyttade dock Oliver – sedan dess har bröderna inte burit samma matchtröja igen. 

– Det ska bli otroligt kul att spela på så här pass hög nivå ihop med Oliver. Det är en liten pojkdröm vi haft sedan vi var små, säger Markus, som var den förste att skriva på för Malmö under sommaren.

– Det är klart att jag pratade lite med brorsan efter att jag skrev på för Malmö. Men då visste inte han vad han skulle, så när Malmö kom på tal för honom försökte jag pusha. Samtidigt har vi också hela tiden sagt att det ska kännas rätt av rätt orsaker.

– Vi ska inte bara spela tillsammans. Många delar ska falla på plats. 

För din del Oliver, hur mycket extra lockade Malmö efter att din bror skrev på? 

– Klart det lockade, det gjorde det väldigt mycket. Men det är många saker som går in i processen kring vad man ska göra när man kommer ut på marknaden. 

– Men självklart, det lockade att få spela ihop med min bror och samtidigt ha nära hem. Samtidigt har också Malmö som klubb något spännande på gång.

Markus Lauridsen i samband med en åttondelsfinal mot Rögle för två år sedan.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Spenderat fyra år i KHL

För den svenska publiken är möjligtvis Markus ett något mer välkänt namn. De senaste två åren har han tillhört HV 71 – där han ifjol noterades för 30 poäng från sin backplats.

Innan dess har det även blivit spel i AIK, Leksand och Red Bull München, för 29-åringen.

– Jag är ganska all-round som back. Jag tycker jag ska vara bra defensivt samtidigt som jag har en offensiv uppsida som jag ska försöka utnyttja så mycket som möjligt, säger Markus. 

Oliver har å sin sida spenderat de senaste fyra åren i finska Jokerit i KHL, där det blev lite drygt 200 matcher och slutspelshockey varje år. Poängmässigt stod Oliver för sin främsta säsong 2018/19, när han noterades för 13 poäng på 55 grundseriematcher.

Men fjolåret förstördes av en skada, och tog som bekant slut i förtid på grund av coronaviruset. Jokerit var framme i konferenssemifinal, när man frivilligt drog sig ur KHL-slutspelet och överlät segern åt SKA Sankt Petersburg.

För Oliver var det ett alternativ att stanna kvar i Jokerit och KHL, och han berättar att det inte kändes helt naturligt att flytta till Sverige. 

– Både ja och nej. Jag har egentligen bara spelat ett år i Sverige. Så att säga att det var naturligt att flytta hit igen är att krydda lite. 

Våren 2016 gjorde Oliver sin senaste seriematch på svensk is – när hans Frölunda vann finalserien mot Skellefteå och blev svenska mästare.

– Det var ett mycket bra år, konstaterar Oliver nöjt, och fortsätter:

– Men nu under sommaren blev jag för första gången i min karriär i princip helt fri att göra precis vad jag ville. Jag väntade ett tag längre än ”Mackan”, för att se vad som fanns. Men sen så blev det Malmö och det är jag jävligt nöjd över.

Oliver Lauridsen städar rent framför den egna målvakten i samband med en slutspelsmatch mot CSKA Moskva.Foto: TONI HEKKALA / ALL OVER PRESS FINLAND/IBL

Både Oliver och Markus har även hunnit med spel i Nordamerika. Oliver valdes i draften 2009 av Philadelphia Flyers, som spelare nummer 196 totalt. Det dröjde fyra år innan han fick göra NHL-debut och mot Boston Bruins gjorde Oliver sitt första NHL-mål, när Bostons superback Zdeno Chára rensade puck på egen målvakt och gjorde självmål.

Oliver Laurdinsen tilldelades målet eftersom han var den sista Flyers-spelaren som rörde pucken. 

”Svärfar hejar på Rögle”

Men under sina nordamerikanska sejourer blev det mestadels spel i AHL, både för Oliver och för Markus.

Faktum är att bröderna kunde fått möta varandra vid flera tillfällen, bland annat säsongen 2012/13 och 2013/14. Där och då tillhörde Oliver Adirondack Phantoms och Markus klubb hette Lake Erie Monsters.

Men nej, det blev aldrig någon brödrakamp. 

– Jag mötte nog alla andra lag i hela serien. Men jag fick aldrig möta Markus, konstaterar Oliver.

Tror du Skånedebyt blir extra speciellt för dig, med tanke på att du ändå spelat lite juniorhockey i Rögle? 

– Ja, det är klart. Min svärfar har haft säsongskort på Rögle sedan 25 - 30 år tillbaka, så familjen är lite splittrad där.

Vet du vilken stol han har, så du kan vinka lite om du sänker Rögle i sista sekunden?

– Nej, men då blir det bara att åka runt till allihopa. 

Oliver: ”Gallerskallen” kommer sticka ut 

Förutom bröderna Lauridsen har Malmö Redhawks även skrivit kontrakt med tvillingarna Westerholm (Pathrik och Ponthus), finländske Jan-Mikael Järvinen och Victor Backman, som återvänder till SHL från Schweiz. 

Men skåningarna är – nyförvärven till trots – nederlagstippade av många experter.

– Vi har kanske inte det lag som alla experter tycker är bäst. Men personligen lägger jag inte så mycket fokus på vad andra tycker, jag tror på det här laget, säger Markus. 

Förutom er själva, och förutom Fredrik Händemark som är här på kort lån, vilka andra spelare kommer sticka ut i Malmö under säsongen?

– Jag tror att en kille som Carl Persson kommer ha en mycket bra säsong, säger Markus. 

– Jag spelar ju med Helge (Grans), men jag hade sagt honom oavsett om jag spelat med honom eller ej. Sedan har jag ett annat äss i rockarmen och det är Anton Olsson. En gallerskalle som är väldigt ung, med en mycket ljus framtid. Jag har blivit grymt imponerad av honom, säger Oliver.