Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NHL-stjärnans svar – efter 15 år: ”Rykten”

Foto: LASSE SVENSSON / KVP
Foto: NILS PETTER NILSSON

Pasi Nurminen gjorde tre starka säsonger i NHL, spelade VM-final för Finland och är i dag delägare och assisterande tränare i finska Lahti Pelicans.

2005 skapade målvakten dessutom stora rubriker, lika mycket på som utanför isen, under en kort sejour som stjärna i Malmö Redhawks – då han bland annat ska ha kraschat lagets buss in i Malmö Isstadion.

– Hahaha, det där är rykten, säger finländaren när Kvällsposten ringer upp, nästan 15 år efter olyckan. 

Även om karriären sällan gick spikrakt uppåt för Pasi Nurminen var den ändå såväl framgångsrik som produktiv. 

Hemma i Finland varvade Pasi Nurminen topplaceringar med flera individuella utmärkelser.

I landslaget var han med och tog både ett VM-silver och ett VM-brons. 

När han sedan lämnade Europa för spel i Nordamerika vann han först reservligan AHL, innan han blev den första finländaren att bli förstamålvakt i världens bästa liga, NHL. 

Efter tre framgångsrika NHL-säsonger kom dock spelarstrejken 2004 och flera stora stjärnor skrev på för olika svenska lag. 

Det gjorde även Pasi Nurminen, som själv hamnade i Skåne och Malmö Redhawks. 

Ryktet: krockade spelarbussen

Under sina 30 matcher i Malmö var det däremot inte först och främst finländarens fina insatser på isen som skapade de största rubrikerna. I stället var det en trafikolycka som gjorde Pasi Nurminen till ett riktigt kändisnamn i hockey-Sverige. 

Redhawks spelarbuss var nämligen inblandad i en trafikolycka i januari 2005. Bussen kördes in i en kanslibyggnad på Malmö Isstadion och när medierna började rapportera om olyckan kom snabbt uppgifter om att det inte var chauffören som suttit bakom ratten vid olyckan.

Utan i stället målvaktsstjärnan Pasi Nurminen. 

När Kvällsposten ringer upp Pasi Nurminen, nästan 15 år efter olyckan, förnekar han inte att något inträffade den där mörka januarikvällen. Men han berättar inte vad och han är väldigt fåordning, om än med glimten i ögat.

– Hahaha, det där är rykten, säger Nurminen.

Så det är bara ett rykte att du var inblandad i en bussolycka? 

– Hahaha, nu för tiden kallar vi det för rykte. Någonting kanske hände. 

Men det har gått lång tid, kan du inte berätta? 

– Nej, vi berättar aldrig någonting. Vad som hände runt hockeylag då, det hände. 

Men är det sant att det inträffade en olycka? 

– Nej, det vet jag inte, haha. 

Gick tungt för Malmö

Om det var turbulent utanför isen vid den här tiden i Malmö så var situationen inte mycket bättre på isen. 

Säsongen blev en tung historia, trots den tillspetsade truppen. Skåningarna huserade i botten av tabellen hela året och åkte till sist även ur det som då hette Elitserien. 

Men trots motgångarna – och trots bussolyckan – ser Pasi Nurminen tillbaka på sin tid i Malmö med både glädje och värme. 

– Atmosfären var grym och fansen var lojala. Publiken överlag var bra och du kunde känna att alla i stan ville att det skulle gå bra för Redhawks, säger han. 

Tillhörde Atlanta Thrashers

Innan hans uppmärksammade sejour i Skåne spenderade Pasi Nurminen även tre år i NHL och klubben Atlanta Thrashers, som numera har flyttat till Kanada och går under namnet Winnipeg Jets. 

Under hans två sista säsonger hade han en räddningsprocent på över 90 procent. 

– Jag tyckte om att spela hockey där. Det var ett nytt lag i en ny stad och allting var väldigt stort. Det var varmt varje dag, så jag gillade staden och jag gillade alla vänliga människor som fanns runt Atlanta, säger Pasi Nurminen, och tillägger:

– Jag hade tur som fick bli den första finska målvakten som blev förstamålvakt i NHL. För mig var det en riktigt fin tid. 

Pasi Nurminen berättar att det på hans tid var vanligt att spelarna umgicks och drack några öl ihop efter matcherna. Nu för tiden ställs dock andra krav på ishockeyspelare, och alkoholkulturen har på många håll börjat försvinna. 

– Det är så många matcher och så hög fart att det inte är möjligt att spela om du inte är riktigt professionell. Du måste ta sporten på väldigt stort allvar, säger han. 

Pasi Nurminen i Malmö Redhawks

Matcher: 30

Räddningsprocent: 90

Antal insläppta mål per match i snitt: 2.93

Vill besöka Malmö igen

Egentligen var Pasi Nurminens tanke att han skulle tillbaka till Nordamerika och fortsätta sin NHL-karriär så snart spelarstrejken var avslutad.

Men någon comeback på andra sidan Atlanten blev det aldrig.

Finländaren åkte på en allvarlig skada efter sin säsong i Malmö och tvingades därför lägga av med ishockeyn, alldeles för tidigt.

– Jag skadade mitt knä efter min tid i Redhawks och då kunde jag inte fullfölja mitt NHL-kontrakt. Jag klarade inte av de medicinska undersökningarna längre och var tvungen att sluta lite väl tidigt, säger han. 

Hur var det att behöva sluta så tidigt? 

– Det är aldrig enkelt, inte ens om du tar beslutet själv. Någonting kommer försvinna från ditt liv. Men när du måste sluta på grund av skada går de så fort och det slår till från ingenstans. Det är svårt att hantera. 

Pasi Nurminens dubbla roller i Pelicans innebär att han är väldigt upptagen och ständigt har jobb framför sig. Men en dag hoppas han få lite ledig tid, så han kan återvända till Malmö för ett besök i stadens nya hockeytempel i Hyllie. 

– Självklart! Men jag har aldrig varit i den nya arenan. En dag kanske jag kan komma och se den. Men jag är väldigt upptagen med allting här i Finland just nu, säger han.