Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Många försvinner nu – det som smärtar mest”

Niklas Hansson.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Simon Ryfors under den femte och sista SM-finalen mot Växjö Lakers.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Rögle föll med 4-1 i finalen mot Växjö.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

VÄXJÖ. Den historiska första SM-finalen slutade med förlust.

Nu riskerar Rögle att tappa flera nyckelspelare.

Bland annat succécentern Simon Ryfors och backjätten Niklas Hansson.

– Det får jag ta de kommande veckorna, säger Ryfors.

– Jag har inte tänkt någonting på det, säger Hansson,

Rögle inledde sitt slutspelsäventyr med att tvåla till Frölunda i fyra raka matcher. Desto tuffare blev det när Skellefteå stod för motståndet – men där vann Rögle den femte och helt avgörande semifinalen.

Väl i final ställdes Rögle mot serieettan Växjö Lakers, som blev lite för tuffa. Trots en spelmässigt jämn matchserie vann smålänningarna fyra av fem matcher. 

– Det är en otrolig tomhet och besvikelse. Men även stolthet, säger Simon Ryfors, och fortsätter:

– Detta är en fantastisk grupp och det är en ära att ha fått kriga med den här gruppen. Vi hade allt som krävdes och vi har varit tajta hela säsongen. Vi har verkligen gjort något historiskt i den här föreningen. Det är väldigt mycket att vara stolt över. Sedan fick vi det inte som vi ville i finalserien och Växjö vinner med 4-1 i matcher.

Årets hockeysäsong har blivit Simon Ryfors bästa så här långt. Centern slog igenom i Rögle redan 2016 och har utvecklats till en av lagets stora stöttepelare under året.

På 51 grundseriematcher stod Simon Ryfors för 45 poäng (25 mål och 20 assist). De fina siffrorna uppges ha lockat NHL-intresse runt 23-åringen, som ursprungligen kommer från Västkusten och en gång började sin hockeybana i Hanhals IF.

Om sin egen framtid säger Ryfors: 

– Det väljer jag att inte kommentera nu. Det får jag ta de kommande veckorna. Just nu har jag inte tänkt på det.

Har du någonting klart?

– Nej.

”Jag vet vad som kommer hända”

En annan som också ryktats vara på väg bort från Rögle efter säsongen är succébacken Niklas Hansson.

26-åringen vände hem till Ängelholm inför förra säsongen men uppges nu vara förlorad för Rögle. Hansson ska vara klar för en flytt till Schweiz och mästarklubben Zug, som leds av Röglebekantingen Dan Tangnes. 

– Jag har inte tänkt någonting på det, säger Hansson om sin egen framtid. 

Vet du som vad som kommer hända?

– Ja, jag vet vad som kommer hända. 

Det är inget du kan dela med dig av än?

– Nej.

Du har placerats i Schweiz?

– Det får vi ta sedan. 

”Domsluten de fått med sig ...”

Niklas Hansson bildade ett backpar ihop med Samuel Jonsson som under säsongen fick stort förtroende av Cam Abbott.

Sedan slutspelet började har Niklas Hansson tryckt in sex poäng (tre mål och tre assist) på 14 matcher. 

– Man är tom, arg och ledsen, säger Röglebacken. 

Vad skulle du säga var er styrka som gjorde att ni ändå gick så här pass långt? 

– Gruppen, tycker jag. Vi har varit en extremt tajt grupp med bra dynamik. Chris (Abbott, sportchef) har gjort ett fantastiskt jobb när han fått ihop en så pass bra grupp. Vi har haft mycket kul ihop utanför isen , och sådant syns ofta på isen också. Vi har jobbat hårt och haft lite tur på vägen, men vi har förtjänat att gå så här långt. Men jag tycker vi hade förtjänat mer.

En som växlat upp riktigt rejält sedan slutspelet påbörjades är forwarden Leon Bristedt. 26-åringen har gjort succé sedan han för drygt tre år sedan lämnade Nordamerika och flyttade tillbaka till Sverige för spel med Rögle.

Årets säsong blev däremot en tung historia eftersom Bristedt drabbades av covid-19 och därefter hade svårt att helt skaka av sig virusets biverkningar.

Men slutspelet blev ljusare för forwardsstjärnan, som stod för tio poäng på 14 matcher.

– Jag är frustrerad. Vi blir inte utskåpade någon av matcherna och det är väl det som gör det här ännu surare. Vi har drivit matcherna men haft alla marginaler mot oss. Allt har gått rätt för Växjö och fel för oss, säger Bristedt, med en tom blick och darr på rösten.

Leon Bristedt efter den femte och avgörande finalen, som Rögle förlorade.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bristedt fortsätter:

– Vissa av målen de fått och domsluten de fått med sig ... Deras jävla studsar liksom, de gjorde tre mål på tek förra matchen. Hur ofta händer det? Men Växjö är absolut ett bra lag. Men känslan i mig säger att om vi hade fått en match till hade vi vunnit. 

Så sent som för ett år sedan ryktades Leon Bristedt vara på väg att flytta tillbaka till Nordamerika för spel i NHL. Bland annat fanns scouter på plats under fjolårets Beijer Hockey Games i Stockholm för att ta en närmare titt på den odraftade 26-åringen.

 Till sist valde dock Bristedt att stanna kvar i Ängelholm.

– Klubben och föreningen har lyft sig och tagit sig till en ny nivå där klubben aldrig varit förut. Men tvåa var inte vårt mål eller våra förväntningar. Att snubbla på målsnöret som vi gör ... det är det värsta som finns, säger Bristedt.

”Jag har fokus på Rögle”

– Det är så tråkigt för nu försvinner så många spelare och riktigt bra vänner. Det blir ett nytt lagbygge nästa år och det är det som smärtar mest. Vi splittras, så blir det tyvärr när man spelar i riktigt bra lag. Jag förstår de som tar chansen i större ligor och större lag, fortsätter Bristedt.

Hur ser det ut för din del, blir du kvar i Rögle?

– Ja, jag har kontrakt här och det är det jag räknar med.

Lutar det åt att du stannar, eller är det helt klart?

– Nja, jag har fokus helt på Rögle och med tanke på min säsong har mitt fokus bara varit på att vara kvar. Skulle det dyka upp något får man väl ta ställning till det.

Hur stark tro har du på att ni kan komma tillbaka lika starka nästa år?

– Det är för tidigt att börja prata om nu. Det får man börja tänka på om några veckor, nu måste vi få smälta det här. Men en stor del av gruppen är kvar. 

– Jag vet inte ... Just nu är jag bara tom och vi behöver få tid sörja det här tillsammans, avslutar Leon Bristedt.

Mötte upp sin hjältar i Växjö Lakers efter finalsegern över Rögle