Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man blir lite mållös – det slår nästan att ta SM-guld”

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: Johanna Dahlén

Som 13-åring hamnade han i klacken för första gången.

Nu är Christoffer ”Coffe” Mattisson, 31 år, klackledare i Lakers Lakejer och en stor profil i Växjö.

– Det betyder skitmycket och har alltid gjort. Utan hockeyn hade man inte haft samma umgängeskrets och få se världen på det sätt man har fått, säger han när SportExpressen träffar honom i Vida Arena.

När idén kläcktes i vår jobbgrupp om att hitta profiler runt hockeylag var den första tanken som slog mig: ”Coffe” så klart.

31-åringen är klackledare i Lakers Lakejer och är du på Växjös matcher, då är det svårt att missa honom. Det är nämligen han som skriker i gång publiken inför varje match.

– Det är lite synd, man hade velat stå och se eller höra sig själv i tredje person. Man vill ju veta hur mycket det egentligen låter utåt. Det ekar när jag skriker och ljudet kommer tillbaks men det är inte samma sak som om man hade fått stå och se sig själv gapa loss. Men det är en jävligt cool känsla när hela hallen svarar på det jag skriker, det är lite häftigt. En skön, go känsla.

Och rösten? Den håller sig hel.

– Den mår bra hör du, den låter hur bra som helst... Av någon konstigt anledning håller den faktiskt ihop sig även efter matcher. Sen jobbar jag som telefonförsäljare, så jag lever ju på min röst.

Mattisson började gå på Växjös matcher när han var runt 13 år gammal, men startade på sittplats. Det tog däremot inte lång tid innan han hamnade i klacken – och sedan 2013 har han varit klackledare.

– Det har alltid hängt med i alla år att man ska dra i gång hela hallen eller klacken. Det har alltid varit någon sådan grej i Växjö ... det är lite ett avstamp att ”nu är det match och nu drar vi i gång, punkt slut.” 

Han fortsätter:

– Jag tycker det är en cool grej för att förhoppningsvis ger det något till spelarna också så de får en extra.. käftsmäll höll jag på säga, innan match, haha.

”Plastklubb utan riktiga fans”

– Jag har aldrig hållit på något annat lag så, annars brukar man höra den klyschan om att alla i Växjö höll på HV förr, men nej. Det har bara varit Lakers.

Att folk tycker att Växjö är en plastklubb utan riktiga fans då?

– Det kan man tycka, men det håller jag faktiskt inte riktigt med om. Även om vi är en ung förening är det så att de som håller på Lakers är inbitna fans, precis som det är på alla andra ställen. Alla lag och föreningar har ju startat någonstans.

Foto: Johanna Dahlén

Växjö Lakers är inne på sin nionde säsong i högsta ligan i Sverige, och det har inte varit många stora motgångar under den perioden.

Två SM-guld, hur har det varit?

– Det är häftigt att kunna få vinna något på det sättet. Vi fick vara med och gå upp i SHL, bara det tyckte man var stort och det tycker jag fortfarande. Det slår nästan, nästan högre än ett sm-guld. För då har man kämpat i många år och vi fick möjligheten att vinna SM-guld ganska så fort efter att vi gick upp i SHL så det blev lite chockartat snabbt så, det är en häftig känsla, svårt att beskriva. Man blir lite mållös typ, det är konstigt.

Men den här hösten än så länge, den har varit tuff. 

– Jag tror att Lakers måste fan komma i gång i år, vi ska inte ligga där nere, inte med det laget vi har, säger Mattisson.

Tolv matcher – bara tre vinster.

– Det är ju lite annorlunda, vi har ju haft den förmånen att det aldrig har varit jobbigt att gå på hockey, om man nu får utrycka det så. Så det är en lite annorlunda känsla så klart, man vet ju inte inte riktigt hur man ska tackla den, men det är väl bara att fortsätta göra det man gjort tidigare ändå. Någon gång kommer de väl ur den här svackan och då blir det fest och nöje igen.

Men publiken sviker i hela SHL?

– Verkligen, vilket är fantastiskt tråkigt för det är ju egentligen då, lite klyschigt sagt, i motgångar som man behöver ha stödet.

”Fick punga ut en jävla massa pengar”

Stämningen är på topp när samtalet rullar vidare och precis när jag frågar hur igenkänd han faktiskt är går det förbi någon och säger:

”Hallå Coffe”.

– Ja, du hör ju, haha. Det är ofta så, jag tycker det är kul när folk kommer fram och snackar hockey, sen har jag lite svårt att hålla reda på alla ansikten och vilka alla är, det är lite jobbigt. Det är jättekul, kul att bli lite igenkänd så så klart. 

Ikväll spelar Växjö ett smålandsderby mot just HV 71 och på isen, iklädd HV-dräkten, är den förre Växjöspelaren Eric Martinsson. 

– Det känns väl lite grann i magen att det inte var riktigt bra att hamna i HV... Jag hade haft full förståelse för det om det hade varit Rögle till exempel men det är väl så där. Skönt att HV fick punga ut en jävla massa pengar för honom i alla fall, det är ju bra.

Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN

Anledningen till frågan om hur det känns att han gått till konkurrenterna HV, är att det var just Martinssons tröja som ”Coffe” haft på sig innan denna säsong.

– Jag heter ju Mattisson i efternamn, sen stavas det lite olika. Jag tror att jag köpte den tröjan när vi tog första guldet. Jag tycker att han har gjort en resa här samt att han och jag har en rätt skön relation till varandra också, en go dialog.

”Oerhört ärofyllt”

Under hemmapremiären mot Djurgården hyllades Mattisson och fick även en ny tröja levererad av den utvalde spelaren – Erik Josefsson.

Foto: Johanna Dahlén

– Oerhört ärofyllt ska jag säga att få kliva ner på isen och ta emot Josefssons tröja. Det var en häftig upplevelse.

Fick du välja vems tröja du ville ha?

– Ja det fick jag. Jag hade en liten dialog där med Lakers och det är jättetacksamt, verkligen. Josefsson har ju varit med i klubben sen den startade, höll jag på att säga... Men han har varit med så många år och kört hela resan som en annan har gjort också så jag ansåg att det var en självklarhet att ta ”Josens” tröja. Speciellt när han blev kapten inför denna säsong, det var en liten hyllning till honom som kommer hålla för evigt.

Hur är det att få tillbaka den uppskattningen?

– Det är jättestort, sen är det inte första gången man får någonting tillbaka utan när man snackar med spelare, ledare och allt runtikring är alla jättepositiva till det arbetet både jag gör och fansen överlag, lakejerna och hela hallen. Det enda man kan få tillbaka från ledare, spelare och föreningen är ett ”tack, fan vad grymma ni är.” eller ”Bra jobbat, du gör ett stort arbete.” Det är klart att man blir glad.

Fem frågor till "Coffe":

All time favorit i Växjö: Johan Markusson. Det finns många spelare med stora hjärtan och är stora krigare men Markusson är den hitintills all time high.


Favorit just nu i Växjö: Erik Josefsson. Man vet vad man får med honom, det är 100% arbete varje dag. Så fort han är på isen och även utanför så är det all in, jag gillar den typen av spelare.


Välja en annan spelare i SHL: Jag har lite hatkärlek till Jocke Lindström, han är en profil och han levererar alltid, en sån spelare vill man ha i sitt lag.


Vinnare av interna poängligan: Jag skulle nog vilja säga Richard Gynge. Han har en näsa för mål så han kommer nog hänga dit ett par kassar framöver och dylikt.


Hur det går för Växjö: Jag kommer svara så här; vi går till slutspel och där kan allt hända.