Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmös svit bruten – efter galen vändning

Oskarshamn fick jubla till sist mot Malmö Redhawks.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Malmö Redhawks vann åtta raka matcher, men det blev förlust mot Oskarshamn.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Malmö Redhawks kommer spela SHL-hockey även nästa år.

Visserligen blev det förlust mot Oskarshamn – men smålänningarna vann först efter förlängning.

Poängen innebär att Malmö inte längre kan sluta på nedflyttningsplats. 

– Jag är otroligt glad över poängen. Den är ruggigt viktig för oss, sa Redhawkstränaren Joakim Fagervall efter matchen. 

Formtoppade Malmö Redhawks, med åtta raka vinster i sitt skånska bagage. Mot nedflyttningshotade IK Oskarshamn, som förlorat sex raka bortamatcher.

Då var det de småländska gästerna som började bästa i Malmö arena.

– Jag tycker egentligen att vi följer vår matchplan från start till mål. Vi spelar bra hockey hela vägen, sa Oskarshamnstränaren Martin Filander.

”Då behövs mer volym” 

Målmässigt vaknade måndagens viktiga möte till liv först under mittperioden.

Trettondeforward Markus Modigs spräckte målnollan under sitt tredje byte, när han hittade ett tre mot ett-läge och gick på eget avslut.

– ”Ogge” (Oscar Alsenfelt, Malmös målvakt) är fantastisk i mål. Vi skjuter mer än vanligt eftersom vi vet att han är så bra. Då behövs det mer volym för att snubbla in en puck, sa Martin Filander.

Men som så många gånger förr hittade Redhawks en väg att kvittera. Bara lite drygt tre minuter efter baklängesmålet hittade en tekningsvinst till Patrik Hersley, som lyfte på sin klubba och bombade in sitt tredje mål för säsongen.

Matt Puempel avlossar ett avslut, med Oskarshamn Jonas Engström i förgrunden.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi har passningsspelet och vi har ett spel. Men vi har inget ”bett” i vårt spel, sa Malmötränaren Joakim Fagervall.  

Men bristen på ”bett” till trots.

Under matchens tredje och sista period jagade Redhawks faktiskt ett klubbrekord: skåningarna hade aldrig tidigare vunnit nio raka SHL-matcher.

Kvitterade sent – efter stort drama

Och visst ville Emil Sylvegård och hans lagkamrater ha det där rekordet.

Trots att gästande Oskarshamn periodvis var det klart bättre laget så tog Redhawks ledningen, drygt tio minuter från slutet. Sylvegård hittade kedjepartnern Pathrik Westerholm, som kunde sprätta upp 2-1-pucken. 

– Det är inte mycket jag är nöjd med, men jag är nöjd med att vi gick upp till 2-1. Det är det enda, summerade Joakim Fagervall. 

Käftsmällen till trots vägrade Oskarshamn ge upp och smålänningarna jagade en kvitteringspuck med full kraft. Gästerna ledde skottstatistiken överlägset, 16 - 30, när det återstod fyra och en halv minut på matchklockan. 

Till sist kom utdelningen.

Fredrik Olofsson avslutade med 32 sekunder kvar och framför Alsenfelt stod Lance Bouma, som styrde in 2-2-målet. Därefter gick matchen till förlängning, där Nolan Zajac blev matchhjälte efter en dryg minut.

– Det här betyder att vi har saken i egna händer och det är otroligt viktigt för oss, att känna att vi kan kontrollera vårt eget öde, sa Martin Filander.

”Då fanns det en kampmoral”

Förlusten innebär att Malmö går miste om sitt klubbrekord – men är klara för spel i SHL även nästa säsong. En poäng var nämligen allt som krävdes för att Redhawks inte skulle kunna sluta på nedflyttningsplats längre.

Detta eftersom Malmö nu har 64 poäng, samtidigt som Oskarshamn som bäst kan samla ihop 63 poäng. 

– Jag tycker det är en skitmatch från början till slut från vår sida, sa Joakim Fagervall, och fortsatte:

– Jag var rädd att det skulle se ut så här mot Ängelholm ... eller mot Rögle. Men då fanns det en kampmoral som var väldigt hög. Jag är otroligt glad att vi tar den här poängen. Den är ruggigt viktig för oss.