Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmös hektiska helg rullar vidare: ”Vi måste höja oss”

Linus Cronholm är tillbaka i Malmö Redhawks efter en kort utlåning till AIK.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Redhawks-jubel efter ett av tre mål mot HV71. Skåningarna har vunnit fyra raka matcher i SHL.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Malmö Redhawks har prickat storformen.

Men under söndagen väntar en riktig värdemätare – när topplaget Luleå åker till Skåne. 

– Vi ska ut och slåss för att vinna. Det är det allt handlar om just nu, säger Linus Cronholm. 

Malmö Redhawks har haft en tung hockeyvinter och under långa perioder har skåningarna varit fast i botten av den haltande SHL-tabellen. Men sedan årsskiftet har formen vänt brant uppåt och lördagens vinst mot HV71 innebär att Malmö nu har fyra raka vinster i bagaget.

Med den formen har rödhökarna lyft till en tiondeplats i tabellen. Från nästan ingenstans kan Malmö börja drömma om ett nytt slutspelsäventyr till våren.

Redan under söndagen väntar nästa utmaning, när tabellfyran Luleå åker till södra Skåne för klubbarnas tredje möte den här säsongen. 

– Det är tufft med tajta matcher. Men det är så det är just nu, med många matcher som kommer nära inpå varandra, säger Malmös formstarka forward Adam Johnson. 

– Vi måste få vätska och mat i oss och vila så bra det går. Om vi kommer ut lika starkt (som mot HV71) kommer det gå bra för oss.

Malmötränarna Joakim Fagervall och Andreas Lilja har fått se sitt Malmö Redhawks rycka upp sig rejält den sista tiden.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

När HV71 besegrades hemma i Malmö blev backtalangen Linus Cronholms 3-1-mål matchavgörande.

20-åringen fick visserligen gott om hjälp. Hans avslut träffade sargen, gled in framför bortamålvakten Jonas Gunnarsson och styrdes sedan över mållinjen av HV71-backen Eric Martinsson.

”Måste höja oss lite till”

Målet var Linus Cronholms första någonsin i SHL. Men på grund av det tajta spelschemat har han inte fått så mycket tid på sig att njuta av sin bedrift.

– Det gäller att bara ta en match i taget, jag tror det är så man kommer längst. Det gäller att inte tänka för långt fram och absolut inte tänka tillbaka på historia, säger Cronholm.

Hur ska ni hinna det taktiska, blir det lagmöte åtta på morgonen?

– Nejdå. Men det är klart, det löser vi.

Vad förväntar du dig för matchbild mot Luleå?

– Det är ett bra lag. Det gäller för oss att kanske mer tänka på vad vi gör än vad de gör. Vi måste höja oss lite till, vi vet att vi kan någon nivå till. Speciellt kan vi höja upp passningsspelet. 

Ihop med Rögle, Frölunda och Växjö har Luleå ockuperat de övre tabellplatserna i SHL under stora delar av hockeyvintern. Men norrbottningarna har till skillnad från Malmö haft en nedåtgående form den sista tiden.

Luleå har förlorat fem av de sex senaste SHL-omgångarna. Däribland mot Djurgården, Frölunda och Färjestad.

”Det har varit tufft”

Å andra sidan har årets två bataljer mellan Malmö och Luleå båda slutat med skånsk förlust. Först med 4-2 den 17 oktober och därefter med 5-3 den 3 december.

– Det är svårt för mig att säga hur matchen kommer bli eftersom jag inte mött dem. Vi får titta på video och försöka se vad de kommer med. Men oavsett tror jag vi behöver ta oss an varje match på samma sätt, säger Adam Johnson.

Hur summerar du svensk hockey så här långt? 

– Det har varit tufft, det är en tuff och defensiv liga där det är svårt att göra mål. Det har varit en svår övergång till de stora rinkarna, tajmingen är annorlunda och motståndarna är bra defensivt.

– Men jag blir mer van vid det för varje match och förhoppningsvis blir jag bättre och bättre, fortsätter Adam Johnson.

Inför söndagens match har Malmö ett avstånd på tre poäng ner till Linköping, som parkerar i tabellens ingenmansland. Samtidigt har Redhawks spelat klart färre matcher än alla seriekonkurrenter.

Hur bra känner du dig just nu? 

– Jag tycker det känns bra, jag har varit i AIK och fått sex matcher där och spelat mycket. Jag tycker att jag själv är inne i ett flow. Det känns bra, det känns riktigt bra, konstaterar Linus Cronholm.

Malmö Redhawks senaste matcher

Malmö Redhawks – HV71 3-2

Malmö Redhawks – Djurgårdens IF 3-1

IK Oskarshamn – Malmö Redhawks 2-3

Frölunda – Malmö Redhawks 2-3 

Brynäs – Malmö Redhawks 2-0

SE FLER HOCKEYNYHETER: