Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmöilska mot kravet: ”Var finns rättvisan?”

Redhawks Mats Larsson säger att XXX. Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO / BILDBYRÅN

Malmö Redhawks måste nå ett eget kapital på sex miljoner kronor nästa sommar.

Annars blir det ingen fortsättning i SHL för skåningarna.

– Men våra supportrar behöver inte oroa sig, säger klubbens ordförande Mats Larsson.

Det var i måndags som SHL:s licensnämnd meddelade att ligans alla klubbar beviljas elitlicens för den kommande säsongen.

Men en förening stack ändå ut: Malmö Redhawks. 

Skåningarna når nämligen inte upp till SHL:s krav på ett eget kapital om fem miljoner kronor. Ett krav som stiger till sex miljoner kronor nästa sommar.

Därför går skåningarna in i ett så kallat dispensår nästa säsong.

– Jag är inte speciellt orolig för vi kommer att klara det här kravet nästa år. Men det som är tråkigt är att vi hamnar i en dispens och därför får vi inte göra fel de kommande fem åren, säger Redhawks ordförande Mats Larsson.

SHL:s regelverk tillåter nämligen bara en klubb att gå in i ett dispensår vart femte år. Från och med nästa sommar kommer Redhawks därför vara tvingade att klara alla krav fram till 2024.

– Vi har visat licensnämnden att vi har en handlingsplan och den visar att vi har säkerställt att vi kommer klara kapitalkraven nästa år. Det gör vi genom vårt holdingbolag, som säger att några starka ägare kan gå in och agera om publiken sviker eller om sponsorförsäljningen inte går bra, säger Mats Larsson.

LICENSNÄMNDENS BESLUT

Samtliga föreningar i SHL har beviljats licens inför säsongen 2019/2020. En förening, IF Malmö Redhawks, når inte upp till det kapitalkrav som gäller för spel i SHL kommande säsong. Det innebär att föreningen placeras i ett dispensår. Enligt licensreglerna kan denna typ av dispens endast erhållas en gång under en 5-årsperiod. Till årsbokslutet 2020 måste föreningen uppvisa ett eget kapital på 6 mkr för att beviljas licens för spel i SHL säsongen 2020/2021.

”Vi känner oss trygga” 

För den kommande säsongen har Malmö Redhawks lagt fram en blygsam budget som både räknar med att klubben missar slutspel, att publiksnittet krymper och att sponsorintäkterna blir exakt detsamma som ifjol. Om budgeten efterlevs kommer Redhawks göra en vinst på lite drygt tre miljoner kronor. 

Eftersom klubben i nuläget har ett eget kapital på ungefär 15 000 kronor innebär det att skåningarna då är tre miljoner bakom kravet.

– Pengarna vi saknar kan vi hitta i vår balansräkning eller så kan vi i värsta fall också plocka fram den garanti som vi har i vårt holdingbolag, säger Mats Larsson.

Att Redhawks inte klarar kapitalkravet kommer däremot inte få några sportsliga effekter. I klubbens budget finns utrymme för att spetsa truppen, till exempel om skador uppstår mitt under säsongen.

– Det finns en sådan buffert och vi känner oss trygga. Men vi tycker det känns tråkigt att hamna i kontrollåret nu. Det är ovärdigt med tanke på vår anmärkningsvärda förbättring. Vi har förbättrat vårt resultat med ungefär 20 miljoner kronor, säger Mats Larsson, som är kritisk mot hur Licensnämnden har behandlat klubben: 

– Vi blev lovade att få läsa pressreleasen i förväg eftersom detta är en känslig tid på försäsongen där vi förhandlar med spelare och sponsorer. Men det fick vi inte utan det publicerades bara rakt av.

”Eget kapital inte rättvist”

I framtiden efterlyser Mats Larsson andra måttstockar för att bedöma om en klubb har en sund ekonomi eller inte.

Han pekar på flera olika orsaker varför:

Klubbarna kan till exempel räkna in restauranger och mediakuber i det egna kapitalet.

Dessutom kan klubbarna även räkna med andra tillgångar, så som fastigheter, i det egna kapitalet.

– Vi tycker att en bättre måttstock för om en hockeyklubb mår bra är titta om det finns några skulder, positivt kassaflöde och om man tjänar pengar. Alla de tre kriterierna når vi upp till: vi har inga skulder, vi har betalat alla skatter och löner i tid, vi har ett positivt kassaflöde och vi tjänar pengar, säger Mats Larsson, och fortsätter: 

– Vi har inga tillgångar i form av restauranger och ishallar. Då undrar jag vart rättvisan är i det, när vissa lag får hjälp av sina kommuner och får skattefinansierade tillgångar som gör att de kan jobba med det egna kapitalet på andra sätt. Vi måste tjäna alla våra pengar på den löpande verksamheten.

Den politiska viljan att stötta upp kan med andra ord påverka om man klarar till exempel SHL-kraven? 

– Absolut, och där kan man generellt säga att storstadslagen har extremt mycket mindre bidrag från våra kommuner än vad småstadslagen har. 

SHL:s krav för eget kapital

2019: 5 miljoner kronor

2020: 6 miljoner kronor

2021: 8 miljoner kronor

2022: 10 miljoner kronor