Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lider med sin förra klubb: ”Ha tålamod”

Först sköt succébacken Nolan Zajac 1-0 och bara åtta sekunder senare kunde Tyler Kelleher göra 2-0. Detta reste sig Redhawks aldrig i från och Oskarshamn ligger nu nio poäng före i tabellen.
Martin Filander.Foto: Johan Svensson
Kim Rosdahl.Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

OSKARSHAMN. I Småland gör både tränaren Martin Filander och forwarden Kim Rosdahl succé.

Laget har skaffat sig ett bra läge i tabellen, men samtidigt lider båda med sin tidigare klubb Malmö Redhawks.

– Jag är faktiskt ganska säker på att de börjar jobba sig uppåt igen, säger Filander.

Under fyra år var han assisterande tränare till Peter Andersson. Nu är han huvudtränare i IK Oskarshamn, som slog Redhawks under lördagen.

Kim Rosdahl har fått sin stora hockeyfostran i Redhawks och tog steget från juniorlaget till A-laget 2014.

Förutom året i Modo senaste säsongen är det klubben han representerat under större delen av sin karriär.

Men Rosdahl tar med sig lite av lärdomarna från Malmötiden till Oskarshamn.

– Just att vara konsekvent över 52 omgångar. Att orka hålla i, att orka spela ut. Det har jag rutin från Malmö då vi ofta var tippade som ett bottenlag. Jag tror faktiskt inget lag i ligan tycker det är speciellt roligt att komma hit, säger Rosdahl.

Tankar kring Malmölaget?

– Det är en klubb nära hjärtat och det smärtar att se dem ligga där nere. Jag känner ju halva laget. Men jag tror de har spelare för att vända på det. Helt omöjligt är det inte, säger Rosdahl.

Martin Filander är inne lite på samma linje.

– Jag tillhör de få som faktiskt tycker de har ett bättre lag än vad den allmänna uppfattningen är. Jag har haft större delen av backsidan och vet vilken kvalitet som finns. Det tycker jag även finns bland forwards. Det gäller att jobba sig igenom svackan. Att orka ha tålamod. Då kommer de börja äta sig uppåt i tabellen.

”Lovade honom samma roll som i Modo”

Just Kim Rosdahl var en av de första värvningarna Martin Filander gjorde. Han hade honom i Malmö och såg den offensiva potentialen. Nu blev det förvisso inga poäng mot Redhawks denna gången. Men ändå tog Oskarshamn alla tre poängen. 

– Jag lovade honom i princip samma roll som i Modo. Sedan är det upp till honom att ta tillvara på den chansen, säger Filander.

Chansen har Rosdahl tagit.

Redan nu har han slagit sitt poängbästa under en SHL-säsong då han gjort sju poäng. I kolumnen står det nu åtta.

– Jag känner förtroendet. Min styrka är att skjuta och nyttja det så mycket jag kan. Det är klart att det känns bra att ha gjort åtta poäng redan, säger Kim Rosdahl

Johan Svensson och Adam Johansson gästar veckans avsnitt av Hockeyjuryn.