Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lerby om NHL-flytten: ”Kommer ta chansen”

Carl-Johan Lerby har tillhört Malmö Redhawks sedan han var 15 år gammal.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Carl-Johan Lerby flyttar till Norsamerika i augusti.Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / SERGEI BELSKI-USA TODAY SPORTS/S SIPA USA

Carl-Johan Lerby har gjort sitt hemma i Skåne och Malmö Redhawks. 

Till sommaren flyttar backtalangen till Nordamerika - för att stanna.

– Får jag chansen i NHL kommer jag ta den, säger han.

Egentligen skrev Carl-Johan Lerby NHL-kontrakt redan förra året - med kanadensiska Calgary Flames. Något spel i Nordamerika blev det däremot inte eftersom Lerby mer eller mindre på en gång lånades ut till Malmö Redhawks igen.

Under årets förkortade SHL-säsong stod 21-åringen för 44 matcher från sin backplats. Han gjorde fyra mål, och assisterade tolv.

– Ja, det blev väl en helt okej säsong. Klart att vi ville vara högre upp i tabellen, men det var helt okej ändå, säger Lerby, och fortsätter: 

– Vi såg fram emot att gå in i slutspelet. Vi brukar vara bra just då och vi brukar kunna överraska. Vi var sugna på slutspelet, men nu blev det inte så. 

Hur långt kände ni själva att ni kunde gå? 

– Ja, alltså om man ser till de sista omgångarna så var vi topp fem. Vi blev bättre ju längre säsongen gick och det kändes bra inför slutspelet. Vi trodde stenhårt på oss själva. 

”Hade velat göra mer poäng”

Att Carl-Johan Lerbys långa sejour i Malmö Redhawks ska nå sitt slut under våren är inget nytt under solen. Redan när backen lånades tillbaka till Skåne förra året blev det sagt att han skulle tillhöra Calgary Flames organisation på riktigt från och med säsongen 2020/21.

Men det dröjer ett tag till innan flyttlasset går till Calgary, eller farmarklubben Stockton Heat.

– Egentligen skulle jag flyga över och avsluta säsongen med Stockton. Men som det ser ut nu blir det inte så. Jag får vara hemma och träna tills jag ska över igen i augusti, säger Lerby, som när han blickar tillbaka inte är helt nöjd med det som ser ut bli hans sista säsong i Sverige för den här gången:

– Jag förbättrade mitt försvarsspel mycket. Men jag hade velat göra mer poäng, vi hade tyvärr inte ett powerplay som fungerade riktigt.

Framtiden får utvisa om det blir NHL-debut redan till vintern. Annars väntar spel i farmarligan AHL och Stockton Heat.

– Jag ser fram emot att åka dit och spela. Det är klart, det blir något nytt för mig eftersom jag spelat i Malmö nästan hela min karriär. Det ska bli kul med lite nya utmaningar. Det blir ju ett nytt land och en ny liga, säger Lerby.

Vet du något om Stockton som stad och samhälle? 

– Jag har aldrig varit där, men jag vet att det ligger i Kalifornien så vädret är alltid bra. Staden som sådan är inte den bästa att bo i, men det ligger bara 30 minuter bort från San Francisco. 

Blir lagkamrat med Rasmus Andersson

Calgary Flames är annars en riktigt klassisk svensklubb i NHL. Spelare som Håkan Loob, Michael Nylander och Mikael Backlund har samtliga tillhört organisationen genom åren - som grundades 1972 under namnet Atlanta Flames.

Sedan tidigare finns en annan Malmöbekanting i Calgary: Rasmus Andersson.

– Det är bara för mig att åka över nu och köra på. Sedan får vi se vart det leder, säger Lerby, som tror att den mindre rinken och den nordamerikanska spelstilen kan passa honom:

– Det är lite annorlunda att spela med kanadensare och amerikanare. Det är lite mer offensivt, ligorna är annorlunda och det blir ett annat spelsätt eftersom rinken är mindre.

Vad tycker du annars om att spela på liten rink?  

– Det kändes bra när jag var över förra sommaren. Jag tycker om att spela på liten rink. Det var inte så svårt sist jag gjorde det, utan det kändes bra och jag tror bara att det bara kommer bli kul. 

I Calgary Flames finns redan en annan Malmöbekanting - backen Rasmus Andersson.Foto: DANIEL LEA/CSM/REX / DANIEL LEA/CSM/REX/IBL REX FEATURES