Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krislaget vände och vann i förlängningen

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Mardrömssviten är bruten.

Efter fem raka smällar kom den efterlängtade vändningen för krislaget Malmö Redhawks.

3-2 efter förlängning mot Skellefteå AIK betyder att man lämnar jumboplatsen.

– Vi visade att vi ville vinna, säger segerskytten Ponthus Westerholm.

När Malmö är på väg mot sjätte raka smällen kommer forceringen. Först Johan Olofssons krigarmål (2-2) som bäddar för förlängning och sedan Pontus Westerholms avgörande rökare som får alla matgäster i arenarestaurangen att hoppa upp i taket.

– Så otroligt sköt, säger Westerholm när han torkat svetten och förklarar vad som hände under de dramatiska slutminuterna.

Fem förluster i rad och jumbo i SHL. Pressen låg på Malmö. En ny smäll kunde cementerat laget i botten.

– Vi blev lite ängsliga, vi hade ju förlorat fem raka. Det är naturligt. Vi försvarade istället för att anfalla när vi kvitterat i tredje perioden. Vi blev lite passiva, var rädda att förlora igen, erkänner Pontus Westerholm.

Samtidigt avfärdar han krissnacket.

– Vi har inte känt någon direkt press. Vi har varit lugna i omklädningsrummet, kollat mycket video och sett vad vi kan förbättra. I slutändan är det viktiga hur vi spelar över tid.

Redhawks fick en drömstart

Malmö fick rena drömstarten – precis vad man behövde den här kvällen.

Efter några pigga minuter i inledningen kom 1-0 när klockan tickat 4 minuter och 24 sekunder. Pathrik Westerholm serverade och Adam Brodecki skickade in pucken bakom Gustaf Lindvall.

Kvitteringen, efter 10.59, kom överraskande. För hemmalaget hade koll och 10-3 i skott. Dessutom tog pucken på en Malmöspelare när Oscar Möller avlossat skottet. Snopet för målvakten Oscar Alsenfelt.

Skellefteås ledningsmål (1-2 efter 21.29) var en rejäl rökare från Arvid Lundberg. Han siktade och vispade precis innanför blå linjen. En bra träff men Oscar Alsenfelt var nog inte riktigt vaken.

Men Malmö kom tillbaka och tryckte in 2-2 – fullt rättvist. 

 Pontus Westerholm tog skottläget

Avslutningen blev dramatisk.

Med 2.46 kvar av förlängningen och powerplay fick Ponthus Westerholm läget på vänsterkanten.

– Vi bestämde att vi skulle ta skott och skjuta mycket. Det vill jag alltid. Jag fick en bra passning av (Markus) Lauridsen. Det var skönt att bara nypa till. 

Bestämde du dig för att dra direkt? 

– Jag står där för att jag ska skjuta, ler Ponthus Westerholm.

Är detta vändningen?

– Absolut.

För Skellefteå AIK blev det en tung resa hem till Västerbotten. Inom loppet av tre dygn har man förlorat fem poäng till Skånelagen. 3-4 mot Rögle på hemmais i lördags och nu förlängningssmällen i Malmö Arena.

– En stor besvikelse. Vi öppnade upp säsongen bra. De senaste två matcherna har vi inte kommit upp i den standard vi vill, suckar assisterande tränaren Andreas Falk – och erkänner:

– Malmö gör det bra. Dom är fysiska och trycker ner oss. Vi är inte tillräckigt hungriga. Vi ligger ett steg efter.

Två raka hemmamatcher för Malmö

Redhawks nästa match skulle egentligen spelats på torsdag men är framflyttade efter Covid-utbrottet i LHC. Istället väntar två raka hemmamatcher – Färjestad på lördag och Rögle tisdagen den 10 november.

Skellefteå tar emot Oskarshamn på torsdag kväll.