Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krisen växer – föll tungt i omstarten

Se höjdpunkterna
Christoffer Forsberg deppar under matchen mot Oskarshamn.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Oskarshamnsjubel under söndagens hemmamöte mot Malmö Redhawks.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Fredrik Olofsson jublar över ett av hans tio mål under SHL-säsongen 2021/22.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

OSKARSHAMN. Seger direkt i omstarten mot Malmö Redhawks. 

Dessutom – Fredrik Olofsson blev målskytt på nytt och fortsätter leverera när OS-turneringen kommer allt närmre.

– De som kan hockey kollar på mer än bara statistiken, säger Oskarshamnsstjärnan om sina landslagschanser.

Första matchen sedan den 30 december.

Då blev matchinledningen mellan Oskarshamn och Malmö Redhawks lika tajt som den blev mållös.

– Jag har inte spelat på länge men vi inom kedjan hittade lite kemi mellan varandra. Vi skapade några lägen och fick absolut en bra start, säger Kalle Östman. 

Östman själv har periodvis varit bänkad under årets SHL-äventyr i Malmö. Men mot Oskarshamn formerades han i samma kedja som lagkapten Carl Söderberg och Marcus Sylvegård.

Olofsson satte sitt tionde mål 

Det var däremot en helt annan formation som låg bakom söndagens första fullträff. 

Halvvägs genom den andra perioden fick Oskarshamn en chans att vädra sitt powerplay för första gången 2022. Hemmalaget satte tryck på Malmö direkt och när Fredrik Olofsson avlossade var det bara till att kapitulera för Redhawksmålvakten Daniel Marmenlind.

– Det är egentligen bara ett powerplay-mål. Jag ställer mig i min position och det är bara att försöka tajma direktskottet. Jag hinner inte riktigt ladda något rejält slagskott så jag tänker att jag ska få den förbi den första killen, säger Olofsson.

– Sedan blev det en förflyttning och den smög in via en tunnel. 

I början på slutperioden bjöds den covidbegränsade hemmapubliken på en liten målmässig islossning. Först utnyttjade Hynek Zohorna en lös retur från Marmenlind genom att utöka dem småländska ledningen till 2-0.

Några snabba skär senare reducerade Emil Sylvegård till 2-1 med sin sjätte fullträff under årets säsong

Rosdahl utökade för hemmalaget i boxplay 

Direkt efter sin viktiga reduceringspuck serverades Malmö ett powerplay och en gyllene chans att kvittera.

Men ... det gick inte helt enligt plan.

Fredrik Olofsson vann puck i egen zon och stormade fram i en snabb spelvändning. Han lämnade över pucken till Malmöbekantingen Kim Rosdahl, som utökade till 3-1 för Oskarshamn. 

– Det är ett riktigt fint PK-mål där vi utmanar deras gubbar, som kanske var lite trötta. Det blir en tunnel till och det var riktigt viktigt, säger Fredrik Olofsson.

När ni vinner puck i boxplay, när bestämmer ni er för att anfalla och inte bara dumpa pucken?

– Jag och Kim är spelare som vill göra mål och vi vet själva hur det är att spela powerplay, då kan man bli lite trött och lite på hälarna. Vi försöker gå mot mål varje gång som vi kan. 

– Sedan om man ser att den andre är trött så kan man slänga pucken och byta i stället.

Redhawks hade visserligen kvantiteten på sin sida och avlossade klart fler avslut än sin småländska antagonist: 37-19.

Men gästerna hade svårt att skapa de riktigt farliga chanserna och Oskarshamnsledningen var aldrig riktigt hotad.

Stjärnan om OS: ”Kollar på mer än bara statistik”

Till slut vann smålänningarna med 3-1, ett resultat som innebär att Oskarshamn nu har samlat ihop 51 poäng på 31 omgångar.

– Vi är effektiva och vi är starka framför eget mål. När Malmö tar ut keepern kommer vår kapten Engström in och blockar två skott och det visar att vi kan göra allt möjligt. Vi kan göra mål och vi har gubbar som kan täcka bakåt. Vi har en kombination av allt, säger Fredrik Olofsson, som för egen del kan blicka tillbaka mot tio mål och 17 målgivande passningar under årets SHL-upplaga.

Den 21 januari släpps den blågula OS-truppen och kanske kan Fredrik Olofsson säkrat en plats i Tre Kronor efter sin starka vinter?

– När vi hade coronapausen kände jag nästan att jag tänkte på det för mycket. Men nu har vi matcher här och jag kan inte kontrollera vad som händer där. Jag litar så otroligt mycket på att ledarstaben där tar rätt beslut och tar ut rätt lag för att ta en guldmedalj, säger Olofsson.

– Det har varit otroligt kul att vara med på de turneringar där jag kommit med. Samtidigt är det skönt att vara i gång här igen.

Du har i alla fall prickat bra form vid rätt tillfälle, för att sätta dig i en bra position kring OS-diskussionerna?

– Ja, men jag vet också att det inte spelar någon roll om jag gör fem mål per match om jag inte spelar och jobbar i mina grunder och spelar smart. De som kan hockey kollar på mer än bara statistiken så det är det som betyder mest och det jag behöver jobba på mest.

För Redhawks fortsätter årets SHL-upplaga vara en jobbig historia. Malmö parkerar på en tolfteplats, sju poäng ovan negativ kvalplats och åtta poäng bakom den sista slutspelsplatsen. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Hör SHL:s vd om de nya restriktionerna